MeningenLezersbrieven
Manager Brian Epstein heeft The Beatles creatief leeg gezogen
We selecteerden deze lezersbrieven.
Get back
Ik heb erg genoten van de uitstekende analyse over het Beatles-project van Peter Jackson. In het artikel lees ik evenwel ook dat de groep na de dood van manager Brian Epstein stuurloos geworden was. De indruk wordt gewekt dat Epstein als een soort vaderfiguur fungeerde die de boel samenhield. Helaas het tegendeel is waar: hij heeft dat management op een erg kortzichtige en uiteindelijk fatale manier gevoerd.
Gedreven door het enorme potentieel dat hij onwetend en buiten alle verwachtingen had aangeboord, gekoppeld aan het feit zijn contract als manager kon aflopen in 1967, heeft Epstein de groep creatief leeg gezogen door een onmogelijk vol te houden agenda op te leggen. Het volstaat na te gaan wat de Beatles in de periode 1962 tot 1967 hebben afgeleverd aan opnamemateriaal en concerten tijdens vaak slecht georganiseerde wereldtournees, aan interviews, promo en films. De klachten hierover van producer George Martin waren legio en terecht : er bleef nauwelijks tijd over voor de corebusiness van de groep en dat was uiteraard muziek opnemen.
Eind augustus 1966 lieten de Beatles aan Epstein weten dat het welletjes was geweest en ze niet meer beschikbaar waren voor optredens. Je zou nu spreken van een burn-out, maar zo vermoed ik dat je de gemoedstoestand van de groep toen best zou kunnen omschrijven. Ze waren uitgeput, moe en prikkelbaar naar elkaar toe en wensten voortaan een evenwichtiger professioneel leven.
De reactie van Epstein hierop was even typisch als spijtig: hij ging ervan uit dat zijn dagen als manager geteld waren, trok zijn handen af van de groep, verscheen tot aan zijn dood in augustus 1967 niet meer op kantoor en gaf evenmin gevolg aan dringende adviezen van boekhouding en fiscale raadgevers om de financiële situatie van de groep bij te sturen.
Het gevolg was dat na zijn dood Lennon en McCartney in een onoverzichtelijke en nauwelijks ontwarbare administratieve puinhoop belandden. Dit gekoppeld aan de meningsverschillen onderling over de opvolging van Epstein, heeft naar ik vermoed meer kwaad verricht en tot de uiteindelijke breuk geleid dan algemeen wordt aangenomen.
G. De Baere, Sint-Niklaas
Dodelijke fietsongevallen
Waarom verwondert het me niet dat zoveel 65-plussers betrokken zijn bij dodelijke ongevallen met de fiets? Koppig hou ik het bij mijn mechanisch exemplaar. Ik leg me erbij neer dat ik achterblijf bij mijn leeftijdsgenoten met een elektrische tweewieler. Wat voor auto’s geldt, geldt ook voor fietsen. Hoe hoger de snelheid, hoe gevaarlijker voor de weggebruiker. Het zou me niet verwonderen mocht het grootste deel van de slachtoffers de dood gevonden hebben kort na de aankoop.
Misschien moeten de ouderen een opleiding volgen om veilig met die snelle fietsen te rijden. Wie grote onderscheiding haalt mag de baan op.
Lucienne Colpaert, Dendermonde