Maandag 18/11/2019
Roel Wauters Beeld DM

Standpunt

Magnette moet onderhandelen op drijfzand

Roel Wauters is politiek journalist bij De Morgen.

Conner Rousseau is door de sp.a-leden verkozen tot de jongste voorzitter in de Belgische politieke geschiedenis. Een nieuwe wind in de Wetstraat, die mee zal worden aangeblazen door CD&V. Begin december wordt de opvolger van Wouter Beke op het schild gehesen. Het wordt evenzeer een nieuw gezicht. Geen van de zeven kandidaten heeft ervaring op het allerhoogste niveau.

Wie dacht dat daarmee de formatiegesprekken eindelijk op gang kunnen komen, is eraan voor de moeite. Een van de grote struikelblokken van informateur Paul Magnette (PS) is de onduidelijkheid over het leiderschap van de partijen met wie hij onderhandelt. Alleen, het is niet omdat het geweten is wie voorzitter is, dat ook de koers van de partij duidelijk is. 

Dat met Conner Rousseau straks een 27-jarige op koffie moet bij de koning en informateur, moet op zich niet problematisch zijn. Hij wordt bijgestaan door zijn voorganger John Crombez en andere mensen met meer ervaring. Maar dan rijst de vraag: hoezo nieuwe wind?

Onderduiken

Een nog belangrijkere kwestie is wat hij gaat vertellen aan de onderhandelingstafel. Rousseau wil de komende twee jaar gebruiken om de ideologische lijn van de partij op scherp te stellen na een brede overlegronde. “De komende tijd duik ik onder”, zei hij. Dat de pensioenen, zorg en de hoge facturen belangrijk zullen blijven, is duidelijk. Maar hoe onderhandelen over het luik asiel en migratie, als je eigen partij daarover nog altijd verdeeld is?

Bij CD&V zit het probleem dieper. De lopende voorzittersverkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat de basis ontevreden is. De nieuwe voorzitter, wie het ook is, zal tijd nodig hebben om zijn gezag te vestigen. Het gemor zal niet zomaar verstillen, zeker niet als er bij de regeringsvorming moeilijke compromissen moeten worden gesloten.

Met vicepremier Koen Geens blijft een oudgediende het eerste aanspreekpunt van Magnette. (Opnieuw: hoezo nieuwe wind?) De vraag is wat zijn gegeven woord straks waard zal zijn, als zou blijken dat de voorzitter zijn partij niet meekrijgt.

Spelletje wie-doet-het-met-wie

Informateur Magnette moet met ander woorden onderhandelen op drijfzand. Zeker omdat de spanningen bij Open Vld evenzeer oplopen, ook al zijn de voorzittersverkiezingen pas in maart. Gaan de liberalen nu voor paars-groen of paars-geel? En wie zal straks het laatste woord hebben: Gwendolyn Rutten of Alexander De Croo?

Na de verkiezingen van 26 mei zijn de meeste partijen nog steeds op zoek naar zichzelf. Niemand lijkt een duidelijk plan te hebben en blijft steken in het spelletje van wie-doet-het-met-wie. Wel, het is tijd om intern orde op zaken te stellen. En liefst snel en doortastend. Want zonder dat je weet waar je naartoe moet, heeft zelfs starten aan onderhandelingen weinig zin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234