Woensdag 08/12/2021

Opinie

Magnette heeft een universiteit nodig

Guido Fonteyn, publicist en Wallonië-kenner. Beeld Filip Claus
Guido Fonteyn, publicist en Wallonië-kenner.Beeld Filip Claus

Guido Fonteyn schreef drie boeken over België, onlangs gebundeld in een box 'België, een ménage à trois'.

Dat een duidelijk zeer ontspannen Paul Magnette voor Charleroi heeft gekozen, heeft niet alleen te maken met het feit dat MR en CDH over een meerderheid in het Waalse gewest beschikken, maar heeft alles te maken met de toestand van Charleroi zelf, waar hij als burgemeester eindelijk naartoe kan trekken.

Charleroi is er erger aan toe dan de rest van Wallonië. Charleroi is en blijft de grootste Waalse stad, althans wat het aantal inwoners betreft: iets meer dan 200.000, maar een simpel bezoek aan de stad volstaat om vast te stellen dat deze stad in crisis verkeert, en niet zomaar een crisis: in de bovenstad zijn bijna alle winkels en kleinere bedrijven gesloten of failliet, in de benedenstad is het al niet veel beter, en op het centrale plein – tussen de kerk en het stadhuis – wacht al meer dan vijf jaar een monumentale, maar uitgedroogde fontein op herstelling.

In Bergen en Luik, ook in Namen en Doornik en andere, kleinere Waalse steden, is het herstel van Wallonië zichtbaar. Charleroi lijkt enkel verder af te sterven.

Charleroi had in het verleden alles te danken aan de aanwezigheid van mineralen in de ondergrond van de hele regio (en dit geldt ook voor La Louvière). Charleroi heeft geen ander verleden dan deze van hoogovens, mijnschachten, terrils – nu nog is de stad omgeven door op het eerste gezicht lieflijke en beboste heuvels, maar dit zijn gewoon overschotten van de mijnbouw. Vanaf de zeventiende eeuw heeft het kapitalisme deze natuurlijke rijkdommen geëxploiteerd, en dit heeft geleid naar enorme winsten voor enkelingen, maar ook naar een zekere welstand bij de gewone bewoners, die zich geleidelijk organiseerden in arbeidersbewegingen, ziekenfondsen, Maison du Peuple's (Volkshuizen), ziekenhuizen, zelfs lokale arbeidersfanfares. Er was een enorme immigratie vanuit het doodarme Vlaanderen van toen ook (de meest bekende van de vorige burgemeesters heet niet voor niets Van Cauwenberghe).

Alleen verleden

Uiteindelijk leidde deze arbeidersbeweging bij de gewone inwoner van Charleroi naar de overheersing van het politieke en sociale leven door hoofdzakelijk één politieke partij: de Parti Socialiste. Maar men mag ook niet vergeten dat de rijkste Belg, Albert Frère, nog altijd iets bezuiden Charleroi woont. Ook hij maakt op zijn manier deel uit van het Charleroi van vroeger, al investeert hij al lang elders.

Dit alles is nu het verleden. De zware industrie is weg, naar de havengebieden in Vlaanderen en naar lageloonlanden. Dit alles heeft dus absoluut niets met taal te maken, maar met de aanwezigheid van delfstoffen, die nu via Vlaanderen worden ingevoerd. Charleroi heeft alleen een verleden, een industrieel verleden. De taak van Paul Magnette bestaat er dan ook in om zijn stad, zijn Charleroi een visie op de toekomst aan te bieden. En dat kan hij niet alleen. Hij heeft in dit verband vooral een universiteit nodig, een plek waar wordt nagedacht, op hoog niveau.

Het is immers geen toeval dat het in die andere Waalse grote steden – Luik, Namen, Bergen – beter aan toe gaat dan in Charleroi. De andere grote steden in Wallonië hebben een universiteit, en die functioneert als denktank voor stad en regio. Deze Waalse universiteiten zijn ook veel meer maatschappelijk geëngageerd dan deze in het zelfgenoegzame Vlaanderen.

De grootste stad van Wallonië moet dus onder haar nieuwe burgemeester een denktank oprichten, liefst in de vorm van een formele universiteit. En verder moet de handel in hoog- en laagstad opnieuw ondersteund worden, en moet die fontein op dat schitterende ronde plein tussen stadhuis en kerk eindelijk worden hersteld, zodat ook daar weer wat te beleven valt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234