Donderdag 01/12/2022

OpinieChristina Van der Paal

Mag een werkmens nog verontwaardigd zijn?

Nationale betoging van het ABVV voor een sterke sociale zekerheid, eind januari 2020. Beeld Photo News
Nationale betoging van het ABVV voor een sterke sociale zekerheid, eind januari 2020.Beeld Photo News
Christina Van der Paal

Op 29 maart staken wij (DM 11/3), of dat hoofdzakelijk vanuit ons kot wordt omwille van een striktere lockdown of zichtbaar op straten en aan bedrijven, wij vragen begrip.

Mag een werkmens nog verontwaardigd zijn? Wanneer vindt u onze ‘basta’ terecht? De voorbije decennia hoorde je in onze media nooit anders dan ‘staken op dit moment is onverantwoord, richt economische schade aan, is niet solidair met de komende generaties.’

Diezelfde media berichten ook al decennia over mega winstuitkeringen aan aandeelhouders en toenemende belasting/RSZ-ontwijking of erger soms zelfs gefaciliteerd door overheden.

Maar werknemers, dienen zonder morren steeds harder, flexibeler en langer te werken voor hetzelfde en het liefst nog minder loon.

Steeds meer jobs worden bedreigd door oogluikend toegelaten sociale dumping en outsourcing naar plaatsen waar kinderarbeid en uitbuiting legaal zijn.

Ondertussen swingen de prijzen voor huur- en koopwoningen de pan uit, zijn rusthuizen onbetaalbaar, zijn er wachtlijsten in de zorg, stijgen de armoedecijfers ook onder werkenden, zorgt slechte luchtkwaliteit voor vroegtijdige sterfte en hebben we door corona een jaar van onze schaarse vrije tijd, sociaal leven en psychische gezondheid opgeofferd om de economie te redden.

Wij zijn boos! We zijn dat al een tijdje. U kan dat merken aan fenomenen als de gele hesjes en de sterke groei van extreemrechts en uiterst links.

Er wordt al decennia niet meer naar ons geluisterd en werknemer-onvriendelijk beleid gevoerd, omwille van vermeend noodzakelijke besparingen en de competitiviteitsfetisj met als ware doel de afbraak van onze sociale rechten en sociale bescherming, wat kapitaalkrachtigen bewust bevoordeelt.

Vakbonden capteren die verontwaardiging en eisen in onze naam wat ons toekomt: een redelijk deel van de mede door onze arbeid gegenereerde winst, in euro’s of in meer welzijn, collectief of individueel.

Is het onredelijk van ons, om een beter leven na te streven, om achteruitgang niet te accepteren, vaststellend dat er nog nooit zoveel rijkdom was, vaststellend dat een kleine elite nu zo rijk en daardoor zo machtig geworden is, dat het samenleving ontwrichtende proporties aangenomen heeft?

Is het onredelijk om na deze pandemie - die ons met de neus op bestaande ongelijkheden heeft geduwd - van onze beleidsmakers te verwachten dat zij redelijke herverdeling bovenaan de agenda plaatsen?

Wie is hier eigenlijk de onverantwoordelijke, wie is het eigenlijk die de toekomst van de volgende generaties in gevaar brengt? Zijn dat werknemers die eisen dat gewone mensen er niet op achteruitgaan?

Zijn dat de vakbonden die ervoor zorgen dat werknemers op gecontroleerde democratische manier hun onvrede kunnen uiten en een interprofessioneel akkoord eisen, dat tegemoetkomt aan de terechte vraag van werknemers om de koek eerlijk te verdelen?

Of zijn de echte onverantwoordelijken beleidsmakers, politici en werkgeversorganisaties die beleid blijven voeren waardoor de boosheid en de verontwaardiging in onze samenleving blijft toenemen tot op het punt waarop die samenleving gevaarlijk onstabiel wordt?

Christina Van der Paal, vakbondsafgevaardigde, lid Vooruit & Socialisten in Beweging.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234