Zaterdag 08/10/2022

OpinieEgbert Lachaert

Maak van corona geen strijd tussen generaties

Egbert Lachaert. Beeld Thomas Sweertvaegher
Egbert Lachaert.Beeld Thomas Sweertvaegher

Egbert Lachaert is voorzitter van Open Vld.

Egbert Lachaert

Moeten jongeren eerst van versoepelingen genieten? Of moeten gevaccineerden sneller hun vrijheid herwinnen? En wat met de actieve bevolking ertussen die dan blijkbaar tussen alle stoelen valt. Om een fair antwoord te vinden, moeten we solidariteit laten primeren. We are all in this together. We zullen er dan ook samen en tegelijk uit moeten raken.

Het leed van de ene groep valt niet af te wegen tegen de ongemakken die een andere groep lijdt. Iedereen moet de kans krijgen zich te laten vaccineren en iedereen moet tegelijk kunnen genieten van versoepelingen. Dat kan geleidelijk aan tijdens de eerste helft van dit jaar, met het perspectief op een fijne zomer!

Na een jaar corona-ellende snakt iedereen naar perspectief en versoepelingen. We willen gewoon terug aan het werk of naar de les kunnen gaan, elkaar terug kunnen vastpakken en samen een pint gaan drinken. Dit komt binnen handbereik nu een toenemend aantal vaccins erkend wordt en de vaccinatiecampagne op gang komt. We gaan door deze crisis geraken.

Maar we moeten er wel goed op letten op welke manier we dat doen. Gaan we gezamenlijk over de meet of worden sommigen tegengehouden om anderen te laten voorgaan? Deze keuze moet op verschillende momenten in de vaccinatiecampagne worden gemaakt: bij het bepalen van de volgorde voor vaccineren en bij het versoepelen van de maatregelen.

De sociale partners pleiten er terecht voor om geen essentiële functies te bepalen op basis waarvan sommige mensen voorrang zouden krijgen bij de vaccinatie. Dit zet vooral groepen tegen elkaar op. Enkele jaren geleden was dit ook zo in het dossier van de zware beroepen. Dat vertrok van enkele duidelijke voorbeelden waarover geen betwisting was, zoals werken in steeds wisselende dag, avond- en nachtshiften. Al snel had iedereen echter wel argumenten waarom het eigen beroep zwaar was. Zo stond op een bepaald moment 4/5de van alle ambtenaren en de helft van de privé-sector op de lijst. Zo’n discussie mogen we niet herhalen tijdens de vaccinatiecampagne. Niemand wil immers als “niet-essentieel” worden beschouwd en achteraan worden gezet.

De interprofessionele vakbonden en werkgeversorganisaties werden ongetwijfeld zwaar belobbyd door hun sectororganisaties om zo hoog mogelijk op te lijst te komen. Het pleit voor hen dat ze er niet op zijn ingegaan. Het valt te hopen dat de publieke sector een even grote nuchterheid aan de dag zal leggen. Mijn respect gaat uit naar onze leerkrachten die elke dag in moeilijke omstandigheden voor de klas staan en naar de brandweermannen die het beste van zichzelf geven voor onze veiligheid. Er zijn echter geen wetenschappelijke redenen om aan te nemen dat zij een hoger risico lopen dan pakweg het winkelpersoneel. Er zijn binnen die personeelscategorieën ook geen hogere besmettingsgraden vastgesteld. Laten we het debat over de essentiële functies dus achter ons laten. Na de 65-jarigen, moeten alle jongere leeftijdscategorieën gelijk aan de beurt komen, behoudens enkele duidelijke uitzonderingen zoals bijvoorbeeld politieagenten die de quarantaine moeten controleren.

Daarnaast broeit nog een andere vraag: wie moet voorrang krijgen bij het doorvoeren van versoepelingen? Sommigen pleiten er voor om bij versoepelingen voorrang te geven aan bepaalde groepen die meer geleden zouden hebben dan anderen. Hier heb ik als liberaal een probleem mee. Iedereen heeft recht op vrijheid. Iedereen heeft onder deze coronacrisis geleden: jongeren én ouderen én alle leeftijden daartussen. De eindfase van de coronacrisis mag geen strijd tussen generaties worden. De ene generatie heeft zich trouwens niet opgeofferd voor de andere. Ouderen zijn het meest kwetsbaar bij corona, maar als we het virus niet onder controle houden, stijgen de ziekenhuisopnames zodanig dat het gezondheidssysteem in elkaar stuikt en ook de jongeren er niet meer terecht kunnen wanneer er iets voorvalt.

In dezelfde categorie vinden sommigen dat wie al gevaccineerd is het normale leven terug moet kunnen oppikken, in tegenstelling tot wie nog geen twee spuitjes heeft gehad. Dit zou eveneens problematisch zijn. Ouderen komen in de vaccinatiecampagne als eerste aan de beurt omdat ze kwetsbaar zijn. Terecht. Prioriteit moet zijn om zoveel mogelijk doden en ernstige ziekte te vermijden, maar dit geeft de gevaccineerden niet het recht om vervolgens de coronamaatregelen niet meer te moeten respecteren. Ze kunnen het virus immers nog verder verspreiden.

Bovenal moeten we onze kalmte en de solidariteit bewaren. Zodra de 65-plussers gevaccineerd zijn, zal het aantal doden en ziekenhuisopnames immers sterk afnemen. Op dat moment kan de vrijheid voor ons allemaal terug komen. Stap voor stap zullen we samen naar de meet gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234