Zaterdag 19/10/2019
Hugo Camps. Beeld Bob Van Mol

Column

Maagdenversierder Van Besien moet uit zijn kot komen

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Zes jaar lang was Tom Lanoye de morele woordvoerder van de oppositie tegen Bart De Wever (N-VA) en de zijnen. Hij spaarde de Vlaams-nationale leider niet. Burgemeester-in-bijberoep was een zijner kwalificaties. Zes jaar lang zag hij hoe zijn vrienden van Groen niet konden inbreken in de autoritaire stijl van de Antwerpse burgemeester. Er was niet eens een poging tot wederzijds begrip. Met de overkapping van de Antwerpse ring werd een compromis bereikt tussen drie burgerbewegingen en De Wever. Het akkoord had geen ideologische zelfkant, het was een technisch verhaal in een eindeloos feuilleton van de Antwerpse mobiliteitsproblematiek. Geen van de oud-strijders leed gezichtsverlies.

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen ging de loopgravenoorlog tussen Groen en De Wever vrolijk door. Tot bleek dat er voor de meerderheid van de burgemeester maar één schamele zetel overbleef. Alarm: bestuursrisico! Ineens dwarrelde een wonder over de Sinjorenstad: voor de camera’s van Paul Jambers reikte De Wever voor de eerste keer een verzoenende hand naar de oppositie. Zowaar met een knipoog naar aartsvijand Groen.

“Slecht toneel”, oordeelde ook auteur en oppositieleider Tom Lanoye. Hij durfde er geen kind op te verwedden dat het De Wever menens was. Groen bleef sceptisch en peilde de oprechtheid van de burgemeester met een paar treiterende symbooldossiers in de gemeenteraad. Ook slecht toneel.

Polarisatie overstijgen

Toch, de auteur springt over zijn schaduw heen en roept Groen op de uitgestoken hand van De Wever te aanvaarden. Hij vindt het tijd om de polarisatie te overstijgen en te gaan praten. De antagonisten weggeranseld uit hun schuiloorden van programmatische onverzoenlijkheid. Weg ook uit de oorlogsretoriek.

Over de oprechtheid van De Wevers bod blijft het gissen. Groen blijft voorlopig nog bevangen door pleinvrees. Dat zint auteur Lanoye niet. “Als er ook maar een kleine kans is de polarisering met centrumrechts en -links te overstijgen, heb je de plicht om het minstens te proberen.” Aan tafel, heren van Groen! Realpolitik!

Het lijkt alsof hier sprake is van een academische bekering.

De parlementaire oppositie tegen De Wever en zijn coalitie snijdt geen hout. Steeds weer wordt de politieke agenda bepaald door N-VA met getimede provocaties over migratie en diversiteit. Europa wordt meegenomen naar het hakblok. De tegenstellingen met humanitair karakter lijken tot nu toe onoverbrugbaar.

Juist een geëngageerde auteur als Tom Lanoye treurt bij de ellende van deze schizofrenie. Hem gaat het niet om luchtvervuiling en ecologisch ongemak anderszins, hij wil vlees aan het been voor kinderarmoede en ongelijke kansen. Zijn politieke belangstelling is maatschappelijk verankerd. Het verplicht De Wever om zijn weerzin tegen de culturele sector enigszins beschaafd te houden. Het dropje Liesbeth Homans is geen oorlog meer waard, niet eens een straatgevecht.

Terug in de tijd

De ombuiging van N-VA naar een maatschappelijke agenda in overleg met links is de exclusieve bevoegdheid van partijideoloog Bart De Wever. Het apparaat wordt geacht mee te huppelen.

Het dwingend advies van Lanoye verplicht Groen op de kar van de dialoog te springen. Maagdenversierder Wouter Van Besien moet uit zijn kot komen. Het begrip ‘Schone Handen’ is trouwens gedevalueerd in triviale affaires.

Het zou een terugwerping in de tijd betekenen mocht een auteur of kunstenaar hier nog eens, à la Heinrich Böll en Günter Grass, inspiratiebron zijn voor een politiek reveil. De maestro van de versplintering als schepper van eenheid op een slagveld van stigma’s – nee, de wereld is nog niet naar de kloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234