Dinsdag 06/12/2022

opinie

Luckas Vander Taelen bokst tegen een stropop

Johan Depoortere Beeld RV
Johan DepoortereBeeld RV

Johan Depoortere is voormalig VRT-journalist. Hij nam een tiental keer vluchtelingen op voor één of meerdere nachten.

Johan Depoortere

De voormalige “groene” politicus Luckas Vander Taelen is ongelukkig over de manier waarop Joël De Ceulaer verslag doet van het debat in De Afspraak, vorige donderdag (DM 27/1). Daarin ging Vander Taelen de voorzitter van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten, Alexis De Swaef, verbaal te lijf. Voor De Ceulaer was dat het zoveelste bewijs dat Vander Taelen “wat migratie betreft de consensus op rechts vertolkt.”

Die uitdrukking schoot Vander Taelen danig in het verkeerde keelgat (DM 30/1). Het is een kwalijke gewoonte van links, vindt hij: “Je zegt of schrijft iets wat tegen een ander standpunt ingaat en je krijgt naar het hoofd geslingerd dat je bij de N-VA hoort.” Dat laatste heb ik in het verhaal van De Ceulaer niet gelezen. Vander Taelen bokst dus tegen een stropop. Maar nog merkwaardiger is dat ex-Groene Luckas het argument van guilt by association zelf gebruikt tegen De Ceulaer, die zich “op de lijn zou zetten van de Brusselse PS of Ecolo, die jarenlang elk geweld hebben gerelativeerd waarbij jongeren van allochtone afkomst betrokken waren".

Daarmee zit Vander Taelen op zijn overbekende stokpaard. Het is een eeuwenoud en universeel verwijt: links is soft on crime. De aanleiding van het 'debat' (voor zover in De Afspraak van een echt debat sprake was) vormde het incident op de snelwegparking van Groot-Bijgaarden, waar vluchtelingen slaags waren geraakt met de politie. Dat De Swaef de officiële versie in twijfel durfde te trekken, leverde hem het predikaat van “volleerde jezuïet” op. Ook in zijn repliek gaat Vander Taelen niet nader op de feiten in, wel volgt de loze bewering dat de “getuigenissen van buurtbewoners in Groot-Bijgaarden over agressieve migranten in hun tuinen door De Ceulaer zullen worden afgedaan als racistisch". Hoe Vander Taelen in het hoofd van De Ceulaer kan kijken, is raadselachtig.

Vander Taelen verweet de mensenrechtenadvocaat De Swaef ook dat hij geen “alternatief” immigratiebeleid uit de mouw kon schudden. Maar van een advocaat verwacht je dat hij slachtoffers van alle soorten onrecht verdedigt, niet dat hij een beleidsplan uit zijn hoed zou toveren. Dat is tot nader order het werk van politici (of ex-politici als Vander Taelen), wat niet betekent dat De Swaef – en met hem de mensen die de migranten onderdak verschaffen – geen idee hebben over een ander migratiebeleid.

Luckas Vander Taelen had bijvoorbeeld kunnen luisteren naar de toespraak van De Swaef op de fameuze betoging die de politierazzia tegen de migranten verhinderde. Daarin stelde hij onder andere voor om de Dublin-regeling te hervormen. Dat migranten bij ons vaak geen asiel willen aanvragen heeft ermee te maken dat ze niet naar Italië willen worden teruggestuurd. De Dublin-regeling legt overigens een onevenredige last op de schouders van landen als Griekenland en Italië en ook dat verklaart voor een deel de vluchtelingenproblematiek in de rest van Europa.

Maar op het stuk van migratiepolitiek komt de rechterzijde niet verder dan het tot op de draad versleten TINA- principe: there is no alternative. Dat is onzin. Kijk naar de talloze rapporten en artikels van experts zoals Leo Lucassen (De Standaard van 27 januari) of Paul Collier in een interview met Knack (29 november 17) en vele anderen. Die zijn het zelden met elkaar eens maar toch klinkt bij deze experts bijna steeds het advies: creëer toekomstmogelijkheden voor jongeren in de landen van herkomst, organiseer legale en veilige immigratie van beperkte aantallen mensen uit bepaalde landen, en ja, versterk de buitengrenzen. Maar dat we op de manier waarop we nu bezig zijn onmogelijk de toestroom van migranten kunnen tegenhouden die armoede en vervolging ontvluchten, daarvan is zelfs Herman De Croo – geen icoon van links – overtuigd.

Het tragische is dat een vluchteling op de autoweg moest sterven om ten overvloede het failliet te bewijzen van een beleid dat niets beters weet te verzinnen dan repressie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234