Donderdag 20/02/2020
Beeld rv

StandpuntCathy Galle

Loting voor 100 gratis dosissen Zolgensma? Het echte probleem is en blijft de prijszetting. Het Novartis-medicijn is té duur

Cathy Galle is journalist.

Novartis, het farmabedrijf achter het ‘baby Pia-medicijn’, ligt naar eigen zeggen wakker van de kritiek die het kreeg. Het bedrijf wil honderd dosissen van het peperdure medicijn Zolgensma gratis verspreiden. Via loting nog wel. De stunt moet het imago van Novartis een boost geven, want door de hoge kostprijs van hun medicijn – bijna 2 miljoen euro per spuit – lag de farmareus zwaar onder vuur. 

Novartis kreeg meteen de wind van voren voor het lotingplan. Niet alleen van ouders met een kindje dat aan de spierziekte SMA lijdt en nu moeten hopen het juiste lotje te trekken. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en haar collega’s uit Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland hadden eerder al gemeld dat ze de loting ronduit mensonwaardig vonden.

Het doet blijkbaar toch iets met een farmareus. Want mensonwaardige toestanden, dat hebben ze nooit gewild, benadrukte Novartis gisteren. Het op de markt brengen van gentherapieën, zoals Zolgensma, is een vrij nieuw gegeven. En dan is het altijd wat zoeken hoe je dat op de best mogelijke manier kan doen, klinkt het. Het idee van de loting kwam overigens niet van henzelf. Het bedrijf ging te rade bij een ethisch comité dat stelde dat blinde selectie, loting dus, het meest eerlijke systeem is. 

Geen speld tussen te krijgen, lijkt ons. Beter een loting dan dat een farmareus zelf de zieke kindjes gaat selecteren bij wie het weldoener gaat spelen. En natuurlijk werken bij farmabedrijven ook gewoon mensen van vlees en bloed die niet ongevoelig zijn voor het leed van zieke kindjes. Na de kritiek kaatst Novartis nu de bal dus terug. Als loting mensonwaardig is, hoe kunnen ze die honderd dosissen dan wél  menswaardig verspreiden?

Eerlijk? Geen idee. Wat we wel weten is dat die honderd dosissen in deze affaire helemaal niet het punt zijn. Het is gewoon een afleidingsmanoeuvre. Het echte probleem is en blijft de prijszetting. Het medicijn is té duur. Dat het medicijn, zoals het bedrijf zelf aangeeft, door de hoge ontwikkelingskosten wel zo duur moet zijn, gaat niet op. Experts hebben al lang aangetoond dat de technologie achter het medicijn voor een groot stuk gemaakt is in universitaire labo’s, die overigens met overheidsgeld betaald worden.  

Minister De Block en haar collega’s drongen vorige week nog aan om met het bedrijf te onderhandelen over duurzame en ethisch geschikte manieren om de gentherapie tegen een correcte vergoeding te kunnen verstrekken aan alle patiëntjes die het nodig hebben. Dat is inderdaad de enige manier om een deftige oplossing te vinden.

Want op één vlak heeft Novartis gelijk: het op de markt brengen van gentherapieën is vrij nieuw. De komende jaren komen er nog veel en vooral dure nieuwe behandelingen op ons af. We moeten dus oppassen dat we niet in de val lopen van een farmabedrijf dat hier een precedent wil scheppen om het eigen imago op te krikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234