Donderdag 02/02/2023
Els van Doesburg. Beeld dm
Els van Doesburg.Beeld dm

ColumnEls Van Doesburg

Lieve student, breek uit jezelf en verlaat die enge eigen leefwereld

Els van Doesburg is schepen in Antwerpen namens N-VA. Haar column verschijnt tweewekelijks, afwisselend met Marc Van Ranst.

Els van Doesburg

Weer een nieuw academiejaar. Aangeschoten, giechelende meisjes fladderen met flessen goedkope drank door de studentenbuurt. Onbeholpen, slungelige jongens staren ze met grote ogen na. Alleen de voice-over van David Attenborough ontbreekt. Hier en daar schuifelt een stuntelige bebrilde seut met meer boeken dan vrienden voorbij (ah, sweet memories).

Ik wist ondertussen mijn boekencollectie toch enigszins aan te vullen met een handvol menselijke maten, ruilde m’n brilletje in voor lenzen en word nu vaker aangesproken als ‘mevrouw’ in plaats van ‘juffrouw’. Om maar te zeggen dat ik nu lang genoeg van de schoolbanken ben om de nieuwe lichting wat goedbedoeld advies te geven.

Jullie zijn niet te benijden want jullie moeten student zijn in een samenleving die de fundamentele betekenis van universiteiten uitholt. Een universiteit staat voor een aantal waarden (of dat zou toch moeten) die onder druk staan: onbevreesd zoeken naar het ware, kennismaken met wijsheid, vrijheid en openheid van geest en debat, respecteren én uitdagen van erkende autoriteit, … Kortom jezelf niet als centrum van de wereld zien maar als deel van iets veel ouder en groter.

Begin er maar aan in een wereld die steeds meer aanmoedigt dat jij, met je allerindividueelste gevoelens en gedachten, wel degelijk het centrum van de wereld bent. Niemand mag jou vormen behalve jijzelf. Je bent een zelfgeschapen wezen met een helemaal zelf bedachte identiteit.

Wie daar kritiek op uit of over oordeelt, is natuurlijk fout en hoort zich gewoon aan te passen aan jouw onschendbare recht op die kwetsbare eigen gevoelens. Het was ooit een fase waar enkel tienerbreintjes mee kampen maar wordt nu voorgespiegeld als het afgebakende terrein voor de levenslange zoektocht zonder gidsen.

Wanneer je dan in een universitaire omgeving komt die helemaal niet lijkt op jouw kleine leefwereldje dan wekt dat voor afgeschermde jonge mensen blijkbaar geen gezonde nieuwsgierigheid op maar angst. Die universiteit wordt dan een onveilige plek, waar dingen gezegd worden die je niet graag hoort, boeken gelezen worden die je verwarren, gevoelens geconfronteerd kunnen worden met feiten die er haaks op staan.

Kleutertuin

Daar wil ‘men’ jullie, studenten, nu voor behoeden. Waar zo’n tienerkamersfeertje en universiteitsbesturen met de ruggengraat van een slak elkaar kruisen, worden onze campussen omgevormd tot safe spaces die het recht invoeren om niet beledigd te worden. Dé plaats van vrije meningsuitwisseling zo herleidend tot een kleutertuin waar de speeltuigen van elk scherp kantje ontdaan worden.

Mijn advies: het zal een beetje pijn doen want wat je tegenkomt lijkt vaak helemaal niet op dat waar jij je goed bij voelt. Maar ruk jezelf uit die enge eigen leefwereld. Zoek de allerbelangrijkste diversiteit op die er is, niet die van kleuren en genders maar die van gedachten en ideeën.

De buitenwereld is er niet om zich naar jou te vormen. Met een beetje geluk vormt de buitenwereld jou tot meer dan wat je was toen je het auditorium voor het eerst binnenkwam. Dan opent die universiteit een universum.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234