Donderdag 05/08/2021
null

OpinieHuis

Liegen kan niet meer

Beeld AFP

Maureen Dowd is columniste bij ‘The New York Times’.

Heel zijn leven lang kon Donald Trump de ramp één stap voor blijven, dankzij zijn talent om de realiteit op afstand te houden. Hij spon zijn eigen realiteit, over zijn succes, zijn viriliteit, zijn aantrekkingskracht op vrouwen, zelfs over de hoogte van de Trump Tower.

Als president speelde hij een gevaarlijk spel: zijn wensen voor werkelijkheid nemen, doen alsof hij een sterke leider was, doen alsof het virus vanzelf zou verdwijnen (en “eigenlijk bijna niemand treft”) doen alsof we geen mondkapje hoeven te dragen, doen alsof kwakzalversmiddeltjes werken, doen alsof het vaccin er morgen zal zijn.

Afgelopen week is het bedrog als een boemerang teruggekomen. De werkelijkheid doet zich gelden. Het lijkt wel een Bijbels moment.

Eerst onthulde The New York Times de leugen van Trump als briljant zakenman. Al in 2004, toen hij in The Apprentice als een geniale miljardair werd opgevoerd, maakte hij volgens zijn belastingaangifte 89,9 miljoen dollar verlies. In zijn fantasiewereld veranderde alles wat hij aanraakte in goud – maar in zijn eerste jaar als president betaalde hij slechts 750 dollar belastingen. Het bladgoud kon het rot amper verbergen.

Het debat met Joe Biden kelderde een andere leugen: dat zijn tegenstander een dementerende bejaarde was en Trump, de kolos, hem zou verpletteren. Weer eiste de werkelijkheid haar recht op – Trump gedroeg zich als een nijdige bullebak, Biden hield goed stand.

En toen bleek dat ook een virus zich niet laat bedriegen door de oplichter in het Witte Huis.

Als een perverse rattenvanger van Hamelen heeft Trump mensen naar zijn meetings en evenementen in het Witte Huis gelokt. Hij spotte met de veiligheidsmaatregelen die zijn eigen regering aanbeval, ondermijnde de adviezen van dokter Anthony Fauci en veranderde het mondkapje in een symbool van linkse lafheid. Hij lachte Biden uit: “Je ziet hem nooit zonder masker. Hij kan op 50 meter afstand staan en nog altijd draagt hij het grootste masker dat ik ooit heb gezien.”

Het leek onvermijdelijk dat Trump besmet zou raken, maar hij bracht ook veel van zijn fans, vooral oudere mensen, in gevaar met zijn trivialisering van het virus, zijn onverschilligheid voor testen en opsporen, zijn onwil om meetings af te zeggen.

Maar wat nu gebeurd is, schept een alarmerende situatie. Hoe zal een regering die bol staat van geheimen en leugens omgaan met een zieke president die van geheimen en leugens zijn specialiteit gemaakt heeft? Vrijdag verklaarde het Witte Huis geruststellend dat Trumps symptomen ‘mild’ waren, maar later die dag liet Trumps dokter, Sean Conley, weten dat Trump een experimentele cocktail van antilichamen had ontvangen. Waarna hij in een helikopter naar het Walter Reed-ziekenhuis vertrok.

Ik heb het altijd wonderlijk gevonden dat Donald Trump tijdens zijn campagne en zijn presidentschap nooit ziek leek te zijn en een fantastische hoeveelheid energie had voor een man van 74 die op junkfood leefde en geen beweging nam. Eigenlijk was hij een geweldige reclame voor niet roken en niet drinken. Daarom was het zo bizar om Trump, eindelijk met mondkapje, naar de helikopter te zien stappen die hem naar het ziekenhuis zou brengen, amper een maand voor de verkiezing en met het volgende presidentsdebat over twee weken.

De Democraten proberen zich van hun beste kant te laten zien. Bidens campagne heeft al haar negatieve advertenties geschrapt. Barack Obama zegt dat wij “ondanks alle meningsverschillen nog altijd Amerikanen zijn en willen dat iedereen gezond is”. (Op hetzelfde ogenblik zette Trumps campagne een aanval in op ‘leugenaar Obama’.)

Nu de Republikeinen in paniek zijn, gaan de Democraten op twee fronten in het offensief. Ze verwachten dat hun tegenstanders beter bereid zullen zijn om een fors steunpakket goed te keuren, nu Covid-19 ook voor hen een bange realiteit is. En ze hopen de benoeming van Amy Coney Barrett, een conservatieve rechter die tegen abortus is, in het Opperste Gerechtshof te vertragen.

Na zijn gevecht op leven en dood met het virus, eerder dit jaar, was de Britse premier Boris Johnson wat meer geneigd om naar de wetenschappers te luisteren en strengere maatregelen te nemen dan in het begin van de pandemie. Niemand weet hoe – en of – deze ziekte president Trump zal veranderen. Maar hopelijk zal ze zijn sceptische aanhangers veranderen en doen inzien dat deze gemene microbe echt besmettelijk is, dat president Trump niet onkwetsbaar is en zij dus evenmin, dat massabijeenkomsten bijwonen niet verstandig is, dat je best een mondkapje draagt. En dat het niet allemaal als bij wonder zal overgaan.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234