OpinieLezersbrieven
‘Licentiaten die lesgaven, hadden vaak géén lerarenopleiding genoten. Maar het waren vakmensen. Dat scheelt’
Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.
Stippen op onze hand
Deze week is de Week tegen Pesten. Dan zetten we allemaal vier stippen op onze hand. En toch worden er nog steeds kinderen gepest in scholen, nog steeds sturen (jonge) kinderen haatberichten via online spelletjes en sterven er kinderen omdat ze moegetergd zijn. Cynisch is ook dat, net deze week, Riadh Bahri de meest ranzige reacties kreeg op zijn outfit.
Het wordt helemaal te gek wanneer je een voormalige pester trots ziet poseren met vier stippen: “Ik ben tegen pesten!” Dan vraag ik me af of er geen andere aanpak nodig is.
Pestgedrag geeft toch een indicatie dat er een beperkt moreel besef is, of het nu gaat om de klavierridders of kleine pestkoppen. Het probleem wordt al gauw bij het slachtoffer gelegd.
Misschien moet de actie een andere invulling krijgen. Ik weet alvast een goede slogan: ‘Ouders, voed uw kind op, want het is een pestkop.’
Veerle Debay, Jesseren
Lerarenopleiding
Probleem: daling van de onderwijskwaliteit. Voorgestelde oplossing: grondige hervorming van de lerarenopleiding!
Met mijn zestig lentes verzeker ik u dat ik dit riedeltje al heel mijn leven hoor. Lerarenopleidingen zijn al tig keer hervormd in Vlaanderen. Dat heeft niet kunnen verhinderen dat de kwaliteit van het onderwijs is blijven achteruitgaan.
Het zou te kort door de bocht zijn om hier een causaal verband in te zien. Toch vallen een paar zaken op.
Mijn vader werd onderwijzer in 1930, na twee jaar normaalschool. Hij gaf steevast aan het begin van de ochtend een dictee en een rekenoefening. Dat werkte goed. Boomers kunnen doorgaans goed schrijven en rekenen.
In het middelbaar onderwijs gaven regenten en licentiaten les. Die laatsten hadden vaak géén lerarenopleiding genoten. Maar het waren vakmensen. Dat scheelt.
Francis Wildemeersch, Gent