Vrijdag 24/03/2023

Lezersbrieven

Lezersbrieven

Vaccinatiecentrum in Beringen.  Beeld Coenen Karolien
Vaccinatiecentrum in Beringen.Beeld Coenen Karolien
DM

Van Den Begin en Reymer

Iedereen heeft recht op een eigen mening, en iedereen heeft het recht te beslissen over zijn lichaam en leven. Dit op zich is al iets wat niet door iedereen zal worden onderschreven. Want het gevolg hiervan is dan ook dat iedereen het recht heeft op euthanasie. Maar dat is een ander gesprek waard.

Hier wil ik het even hebben over het coronavirus. Uit het voorgaande blijkt dus dat ik vind dat iedereen het recht heeft om het vaccin te weigeren. Persoonlijk vind ik het een uiterst dom idee, meestal geschoeid op een of ander artikel dat men gelezen heeft, en waardoor men denkt meer af te weten van de zaak dan de mensen die hiervoor lange jaren gestudeerd hebben. Maar soit, zoals gezegd: iedereen zijn eigen idee.

Van mij mag iemand ook nog verkondigen dat de aarde plat is, geen probleem. Maar dat wordt wel een probleem als die persoon zou les geven in de school van mijn kind. Zelfs al geeft hij geen aardrijkskunde. Ik zou in eerste instantie die school vriendelijk vragen hieraan iets te doen. En indien dat niet kan zou ik mijn kind daar weghalen. Mijn volste recht denk ik. Tot zover is iedereen mee, hoop ik.

Nu even over niet-gevaccineerde medemensen. Ik ben een risicopatiënt, mijn eigen schuld natuurlijk: te lang gerookt, te veel gegeten en gedronken. Na de uitrol van de vaccinatie meen ik het recht te hebben niet in contact te willen komen met mensen die het vaccin geweigerd hebben. Er is namelijk geen enkel vaccin 100 procent waterdicht.

Hoe ga ik dat moeten aanpakken? Ik heb er nog geen idee van. Maar in een theaterzaal zitten, waar vooraan mensen hard spreken, en zo veel aerosolen verspreiden, zal ik zeker niet meer doen. Behandeld worden in een ziekenhuis, of elders door iemand die dat vaccin geweigerd heeft wil ik al evenmin.

Net zoals ik in het vorige voorbeeld toch nog steeds onderwijs voor mijn kind wil, wil ik ook nog naar het theater, en behandeld worden in een ziekenhuis. Kan mij iemand uitleggen hoe ik dat moet gaan aanpakken?

Dirk Vanvuchelen, Antwerpen

Van Den Begin en Reymer (2)

Peter Van den Begin en Tine Reymer beroepen zich dus op allerlei onzinnige en wetenschappelijk al láng weerlegde theorieën om te weigeren zich te laten vaccineren. Dat soort nutteloze discussies kan best eenvoudig vermeden worden door in het belang van de algemene volksgezondheid de vaccinatie tegen corona eenvoudigweg verplicht te maken – net zoals er verplichte vaccinaties zijn voor pasgeborenen en voor bijvoorbeeld reizen naar de tropen.

Natuurlijk hebben zij het volste recht om die domme verzinsels te geloven – maar dan moeten ze leren leven met het gegeven dat ze door de rest van de bevolking – die zich wat beter laat informeren, en wat verder denkt dan de neus lang is – niet au sérieux genomen worden.

En als we dan bijna allemaal gevaccineerd zullen zijn, en de horeca weer opengaat, net als de theaters en dergelijke, hoeven zij dan ook níét mee te profiteren van de versoepelingen, waaraan zij dan niet de minste verdienste hebben. Kunnen ze met z’n tweeën theatermonologen opzetten over het ontkennen van het licht van de zon. Ik zal dan zelf zeker geen ticket kopen.

Janes Antonissen, Sint-Amandsberg

Twee maten, twee gewichten

Als corona één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat deze crisis ons nogal ongelijk treft. Terwijl de horeca, de fitness- en culturele sectoren op sterven na dood zijn, tiert de verkoop van luxevastgoed aan de kust welig. Maar ook in de handhaving van de coronamaatregelen is het verschil groot. Met veel bombarie wordt het ene na het andere lockdownfeestje stilgelegd, terwijl een klein naaiatelier in Gent ongestraft verder doet met workshops voor volwassenen. Telewerk is zogezegd verplicht, maar in de twee interimkantoren om de hoek van waar ik woon, wordt gewoon gewerkt. Zo zijn er nog heel wat voorbeelden, die ondanks de inspanningen van media en politiek, aantonen dat de Vlaming vooral zijn eigen zin doet en de ordediensten schromelijk tekortschieten om consequent de mensen bij de les te houden.

Francis Wildemeersch, Gent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234