Vrijdag 01/07/2022

OpinieLezersbrieven

Lezersbrieven

Lezers

Inspirocollege

In de lezersbrief van de heer Van der Heijden (DM 15/2) wordt aangegeven dat het katholieke Inspirocollege uit Houthalen-Hechteren overgestapt zou zijn naar het provinciale onderwijsnet. Dat klopt niet.

Al 58 jaar biedt het Inspirocollege kwaliteitsvol katholiek onderwijs aan, waarbij wij onze leerlingen vanuit een christelijke inspiratie voluit kansen geven om zich te ontplooien tot unieke mensen die respect hebben voor de wereld. Aangezien eind verleden schooljaar de scholengemeenschap, SG De Heide, ophield te bestaan, ging de school op zoek naar een oplossing om deze ambitie te blijven waarmaken. Die werd gevonden met SG PSOL, de Scholengemeenschap Provinciaal en Stedelijk Onderwijs Limburg.

In de netoverschrijdende scholengemeenschap PSOL werken vrije en officiële gesubsidieerde scholen in Limburg zeer goed samen rond de aan de scholengemeenschap toegewezen opdrachten. Ieder bestuur en school doet dit vanuit zijn identiteit en eigenheid.

Elk schoolbestuur bepaalt voor zijn scholen, die deel uitmaken van SG PSOL, autonoom welke leerplannen gevolgd worden, bij welke koepelorganisatie de school is aangesloten en met welke pedagogische begeleiding en CLB wordt samengewerkt.

Voor het Inspirocollege is haar katholieke identiteit belangrijk. De school blijft werken met de leerplannen, de pedagogische begeleiding en het CLB van onze netwerkorganisatie Katholiek Onderwijs Vlaanderen, om onze leerlingen ook in de toekomst kwaliteitsvol katholiek onderwijs aan te bieden.

Tom Verheyen, algemeen directeur Inspirocollege en het bestuur vzw Inspirocollege

‘Neen’

Waarom heeft een ‘neen’ het effect van een rode lap op een stier? Is het des mensen om een weigering op te vatten als een uitnodiging? Het is meer ingebakken dan we denken en van alle tijden. Het extra rondje aperitiefhapjes, een volgend glas cava of Duvel waarbij de neenzegger steevast overtuigd wordt om zich verder vol te proppen of om nog een slaapmutsje te drinken? Een krachtmeting onder kinderen, stoeien, kietelen, knijpen tot een ‘stop!’ weerklinkt, signaal om lachend een tandje bij te steken? Pestkoppen, alomtegenwoordig, die een versnelling hoger schakelen wanneer ze effect bespeuren bij hun mikpunt?

Het zal heel wat (her)opvoeding vergen om ‘stop’ of ‘nee’ of ‘genoeg’ de kracht van de betekenis te geven die het woord toekomt: tot hier en niet verder. We zijn voorbij het waarschuwende ‘van leutespel komt blètespel’. Het is tijd om in de kindertijd reeds aan te leren dat een ‘neen” geen uitnodiging is, maar een duidelijke grens. Onder het mom, jong geleerd is oud gedaan, slagen we er misschien ooit in om de rode lap op te bergen, om degene die een grens trekt het vertrouwen te geven dat we die zullen respecteren.

Katelijne Van Daele

#FreeBritney

Een bedenking bij het artikel over Britney Spears: we zijn al veel jonge artiesten verloren zoals Kurt Cobain, Amy Winehouse, Ian Curtis... Misschien waren we Britney ook wel al kwijt als ze niet onder toezicht was geplaatst. Of de maatregelen nu nog nodig zijn, kan enkel iemand beslissen die haar huidige toestand helemaal kent. Indien die groen licht geeft: Free Britney.

Wim Van Kelst, verpleegkundige, Mortsel

Srebrenica-bonus

Met alle berichtgeving rond corona zou je het bijna over het hoofd zien, maar afgelopen week kwam de Nederlandse minister Ank Bijleveld van Defensie met opmerkelijk nieuws. Dutchbat-veteranen die de bevolking van Srebrenica hadden moeten beschermen, krijgen 5.000 euro op hun bankrekening (DM 11/2).

Je faalt in je opdracht en krijgt een bonus? Goh. Nu valt de gemiddelde soldaat wellicht niet zoveel te verwijten, de legerleiding des te meer. Uit onlangs geopenbaarde kabinetsnotulen blijkt namelijk dat de militairen wel degelijk harder hadden kunnen optreden. Wat ook geldt voor de toenmalige regering.

Defensie heeft heel wat uit te leggen.

Edwin Giltay, Auteur De doofpotgeneraal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234