Vrijdag 27/01/2023

OpinieLezersbrieven

Lezersbrieven

Groendaken in Gent. Beeld RV / arteveldevastgoedenbouw
Groendaken in Gent.Beeld RV / arteveldevastgoedenbouw
Redactie

Klimaatverandering

Ik voel me aangesproken door het opiniestuk van Manuel Sintubin (DM 19/7). Hij beweert dat de groenen adaptatie aan de klimaatverandering hebben tegengehouden.

Dat is gewoon niet waar. Want wie pleitte er in het verleden voor een striktere ruimtelijke ordening en het vrijwaren van beekvalleien? Wie pleitte er voor het aanleggen van natte natuurgebieden, zowel als spons, als buffer en als afkoelende gebieden? Voor bosbeheer en aanplant? Voor groendaken en -gevels?

Begrijpt hij dan niet dat adaptatie aan de situatie zonder aan CO2-reductie te doen, een steeds verder opschuivende adaptatie vraagt totdat er uiteindelijk niet meer op te schuiven valt?

Sintubin heeft gelijk dat er tegelijk meer moet worden ingezet op adaptatie, maar zijn betoog dreigt tegelijk de ‘groene goegemeente’ in diskrediet te brengen en daardoor juist de dringende roep voor een versnelde CO2-reductie te vertragen, en dat kan zeker niet de bedoeling zijn.

Peter Arnauw, gemeenteraadslid Groen Schoten

Chanteerbaar

De actie van de hongerstakers heeft bij mij een averechts effect. Ik ben helemaal niet tegen vreemdelingen om de volgende redenen:

1. Ik ben een van die weinigen (?) die beseffen dat wij die vreemdelingen echt nodig hebben. Onze bevolking, in Europa bedoel ik, veroudert snel, dus wie zal binnen enkele tientallen jaren onze pensioenen betalen? Niet dat ik mij zorgen maak, want wanneer het begint te nijpen is mijn kaars toch al lang uit. En voor mijn nageslacht hoef ik niet te vrezen, want dat heb ik niet.

2. Het zijn mensen net zoals ik, niet meer niet minder. Wij helpen hun leefwereld om zeep (zie klimaatcrisis: wij, westerlingen, hebben niet gewoon boter op het hoofd maar massa’s boter!). Of is het zo dat wij verdomde neokolonialen zijn? Ik geef de Malediven als voorbeeld: als alle ijs, zowel op het land als in de oceanen, is gesmolten dan zou die eilandengroep wel eens onder water kunnen verdwijnen. Waar moeten die mensen dan naartoe, als niemand ze wil?

3. Wij, mensen, bestaan misschien 1 miljoen jaar, de wereld 4 miljard. Wie geeft ons, westerse mensen, het recht om bepaalde delen te claimen en andere mensen gewoon de toegang tot die delen te ontzeggen?

Maar, de bewuste hongerstaking heeft bij mij dus een averechts effect: ik hou niet van chantage, helemaal niet! En daar heb ik twee redenen voor: chanteren maakt me ontzettend kwaad en als ik doe wat zij willen omdat mij dat het meest redelijke lijkt en niet omdat ze mij chanteren, dan vrees ik bovendien dat al de anderen mij chanteerbaar vinden. Dan is het hek helemaal van de dam. Voor mij mogen er best veel niet-Europeanen komen, maar ook weer niet allemaal.

Jozef Motmans, Sint-Truiden

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234