Zondag 29/01/2023

OpinieLezersbrieven

Lezersbrieven: ‘Wie tegen de hoofddoek op het werk is afdoen als racist, is al te gemakkelijk’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een selectie uit de brieven van lezers aan onze redactie.

Lezers

Amerikaanse Amnesie

De Amerikanen hadden 100 jaar nodig voor een herdenking van het bloedbad van Tulsa (DM 31/5) dat het leven kostte aan 300 Afro-Amerikanen. Woodrow Wilson had juist zijn tweede termijn als Democratische president beëindigd; zijn ambtstermijn staat bekend als een der zwartste bladzijden in de geschiedenis van het racisme. Zelf was hij een extreme racist die de Ku Klux Klan (KKK) promootte. Op de Parijse vredesconferentie in 1919 had hij zijn veto gesteld tegen het Racial Equality Proposal om de rassendiscriminatie af te schaffen. Hij verdedigde het zelfbeschikkingsrechten der volkeren maar niet de burgerrechten voor de zwarten. De krant Tulsa World had nu bij een rassenincident gesuggereerd dat de KKK de “orde kon herstellen” en had daarmee olie op het vuur gegooid.

President Joe Biden zegt nu dat het Tulsa-bloedbad te lang werd vergeten en stelt eveneens: “Zodra het gebeurde, was er een duidelijke poging om het uit ons geheugen te wissen.” Zoals men nu de gebeurtenissen van 6 januari, waarbij Congres-leden binnen het Capitool dreigden gelyncht te worden, zo vlug mogelijk wenst te vergeten; een onderzoek komt er immers niet. James Fenimore Cooper, vooral bekend als schrijver van avonturenverhalen, was ook erg politiek betrokken, verbleef enkele jaren in Europa en schreef er een satirisch werk in het Frans, Points de Bateaux à Vapeur, waarin hij een Frans personage tegenover Amerikanen laat beweren: “Vous êtes pourris avant d’être mûrs.” Toch wel een doordenker.

Roger Vyverman, Ninove

Alle ideologieën

Alle aardse- en bovenaardse ideologieën hebben een spoor van bloed getrokken door de geschiedenis en trekken dat spoor nog altijd. Alle ideologieën hebben mensen geschonden en hun rechten en doen het vandaag nog. Alle ideologieën leven in onmin met zichzelf en met de anderen.

Militeren voor een zaak, propaganda voeren, is dus een zeer heikele kwestie. Het is nodig om zich eerst duidelijk af te keren van wat in naam van de ideologie aan vergrijpen werd gepleegd en wordt gepleegd door intern kritiek te geven en met voorstellen te komen. Ongevraagd propaganda maken bij buitenstaanders vind ik altijd misplaatst, opdringerig en zelfs agressief.

Om de zoveel tijd komt een dame in het nieuws die haar sluier op de werkvloer wil dragen. Ze zadelt buitenstaanders op met een controverse, een hetze die ze niet gevraagd hebben en plaatst ze voor een keuze waar een juiste keuze niet mogelijk is. Er blijft altijd iemand misnoegd over.

Pleiten om overal de sluier te dragen en wie vindt dat zoiets in de eigen omgeving niet kan afdoen als racist, xenofoob en islamofoob, is al te gemakkelijk en vooral risicoloos. Kritiek geven binnen de eigen gelederen, opkomen voor rechten van vrouwen, voor een moderne beleving van de godsdienst, voor een correcte behandeling van homoseksuele mensen is daarentegen levensgevaarlijk. Vraag maar aan Zineb El Rhazoui en Kahina Bahloul. Hoe ging dat weer van de pot die de ketel verwijt of de man die de splinter zag in het oog van zijn buur, maar niet de balk in eigen oog?

Jean-Claude Vanderpoorten, Halle

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234