Dinsdag 07/02/2023

Lezersbrieven

Lezersbrieven over Trump, onderwijs, dendrofobie en Hilary Mantel

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Regelmatig leest u hier een selectie lezersbrieven.

Lezers

Klimaatfonds

Laten we de door Trump gevraagde verhoging van onze NAVO-bijdrage in het Klimaatfonds storten. Beter besteed geld.

Filip Desmit, Oedelem

Zondvloedfantasieën

Trump heeft de Parijse akkoorden opgezegd. De goegemeente huilt van verontwaardiging. Het Grote Schisma. Too bad. Bigly. Het zijn de klimaathysterici en hun eindeloos geouwehoer over de komende zondvloed die mensen met andere besognes (zoals rekeningen betalen, peperduur onderwijs of groeiende ongelijkheid, het eigenlijke schisma) in de armen van malloten als Trump gedreven hebben. Zuivere, efficiënte energie, een milieu dat proper is... wie kan daar tegen zijn? Energie-efficiëntie zal er komen, omdat het economisch en sociaal zinvol is, ongeacht de zondvloedfantasieën.

Kanakaris Stavros, Groot-Bijgaarden

Dendrofoob

Als iemand met te hoge snelheid tegen een boom knalt, dan is in dit dendrofobe land de snelheidsduivel het slachtoffer en de boom de dader. Nog een reden om bomen te kappen: ze werpen te veel 'vuiligheid' op de oprit en te veel schaduw op de zonnepanelen. Ze verstoren het herstel van het open landschap. Ze staan in de weg van de barbecue. En van de parkeerruimte. En dan maar inhakken op Joke Schauvliege. Triest word ik hiervan.

Suzanne Van Poucke

Hilary Mantel

Op 1 juni was de Britse schrijfster Hilary Mantel te gast in het Antwerpse Vleeshuis, in het kader van de Reith Lectures van BBC Radio 4. Vier van de vijf lezingen vinden plaats in het VK en eentje was hier in Antwerpen. Het was een schitterende avond, stijlvol georganiseerd door de BBC. Hilary Mantel is tweevoudig Booker Prize winnaar en dat is uniek: ze mag gerust beschouwd worden als de beste Angelsaksische auteur van deze tijd. Daarom vond ik het zo jammer, zeg maar schandelijk, dat geen enkele Vlaamse schrijver met naam, het nodig vond daar aanwezig te zijn. Of zitten ze liever in de zoveelste talkshow? Ook de ruchtbaarheid in de pers over dit evenement was nihil. Arm Vlaanderen.

Ronald Verheyen, Mortsel

Niemand blijft om financiële redenen achter

Het verwondert mij dat de heer Guillaume, die vier jaar lid was van de Schoolraad, stelt dat het KAE op een slinkse manier een financiële selectieprocedure hanteert.

In ons pedagogisch project zijn de gelijke onderwijskansen een van de basispijlers. De school selecteert op geen enkele manier de instroom. Wij respecteren strikt de inschrijvingsprocedure die het lokaal overlegplatform (LOP) oplegt, bieden plaats aan 25 procent GOK-leerlingen en ondersteunen alle leerlingen optimaal zodat de uitval – ook van GOK-leerlingen – minimaal is. We weten dat alle leerlingen die in 2013 waren ingeschreven op het KAE ook nog in 2017 bij ons school lopen.

Het KAE kiest bewust voor GWP’s (geïntegreerde werkperiode) of inhoudelijke reisprojecten tijdens het schooljaar voor alle leerlingen en niet voor schoolreizen tijdens de vakantieperiode voor een beperkte groep. Zo bieden we alle leerlingen de gelegenheid om Londen, Parijs, Barcelona, Berlijn en de sterrenhemel in Tenerife te ontdekken.

Ik blijf een fervent voorstander van GWP’s. Leerlingen leren veel extra muros. Zo oefenen ze hun sociale vaardigheden en leren op een andere manier reizen. De GWP’s versterken bovendien de sociale cohesie tussen de leerlingen, zorgen voor hechtere banden tussen leerlingen onderling en tussen leraren en leerlingen. Dankzij de financiële hulp van de “Vrienden van het KAE” nemen alle leerlingen deel aan de GWP’s, niemand blijft om financiële redenen achter.

Jaar na jaar evalueren wij onze aanpak en organisatie en waken wij over de optimale prijs/kwaliteit verhouding opdat alle leerlingen en zeker ook de kansarme niet uit de boot vallen.

Patrick De Clercq, directeur GO! Atheneum Etterbeek, ook namens het KAE-team

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234