Donderdag 07/07/2022

OpinieLezersbrieven

Lezersbrieven: ‘Heisa over zonnepanelen en terugdraaiende tellers zit vol scheve argumenten en kromme redeneringen’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Lezers van De Morgen

Wat is onrechtvaardig?

“Onrechtvaardig!”, toetert de VREG naar aanleiding van het uitstel tot 2025 van het definitieve einde van de terugdraaiende teller. Ik vind dat de hele heisa erover vol blijft zitten met scheve argumenten en kromme redeneringen.

Persoonlijk vind ik het onrechtvaardig dat zonnepaneeleigenaars zo goed als niet meer kunnen profiteren van de stroom die ze zelf opwekken maar er het grootste deel van kwijt zullen zijn aan de energiebedrijven die de zonnekilowatts zo goed als gratis zullen krijgen en er de volle pot voor kunnen vragen als ze die weer verkopen. Een milieuonvriendelijke en peperdure batterij kopen om toch nog een beetje meer zelf te kunnen overhouden vind ik als oplossing simpelweg potsierlijk.

De energiebedrijven zijn in dezen de enige die voordeel zullen hebben als de VREG gevolgd wordt. Als het onrechtvaardig is dat zonnepaneeleigenaars onderling gaan verschillen qua vergoeding omdat de ene een analoge teller heeft en de andere een digitale meter, dan is daar een zeer eenvoudige oplossing voor die ik nog nergens heb gehoord. Een digitale meter meet evengoed als een analoge hoeveel energie er bij de prosument binnen gaat en hoeveel er buiten komt.

Geef zonnepaneeleigenaars met een digitale meter gewoon eenzelfde eerlijke prijs voor hun op het net geïnjecteerde kilowatts als diegenen met een terugdraaiende teller en alle ‘onrechtvaardigheid’ verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is evenwel niet het voorstel van onze energieregulator. Die wil dat alle zonnepaneeleigenaars zonder uitzondering zo snel mogelijk het gros van hun energieopbrengst schier gratis afgeven aan de grote energiebedrijven die er dan hun aandeelhouders verder mee kunnen verrijken.

Ik kan dat niet anders bekijken dan als diefstal en vind diefstal behoorlijk onrechtvaardig. Dat de VREG hier zo hard om roept en haar wil zo blind wenst door te drukken door iedere regeling die ten gunste is van de prosumenten te bestrijden met erg slappe en kaduke argumenten doet mij grote vragen stellen bij hun onafhankelijkheid.

Peter Verduyckt, Leuven

Reisverbod

In het pakket versoepelingsmaatregelen is het een majeure gemiste kans dat het zogeheten reisverbod niet is aangepast. Ik weet het wel, de deskundigen en politici willen niet dat we op wintersport gaan. Om dan de grenzen maar weer te sluiten was de gemakkelijkheidsoplossing, maar eigenlijk fundamenteel fout. Het veegt de voeten aan het principe van vrij verkeer dat de EU – met de handtekening van België – hoog in het vaandel draagt. Zo wordt de klok een halve eeuw teruggedraaid en dat is een slecht teken aan de burger.

Waar we juist eenheid zoeken in Europa plooien we nu weer terug op ons eigen landje. Twee correcter oplossingen – die beide meer politieke moed vragen – waren meer op z’n plaats. Eén, als men niet wil dat we op vakantie gaan, sluit men niet de grenzen maar de reisbureaus. Twee, als men echt zo inzit met de verspreiding van het virus en bepaalde mutaties, dan sluit men ook de provinciegrenzen. Ook dan kunnen we niet van West- naar Zeeuws-Vlaanderen en van Limburg naar Limburg, of de Luxembourg aux Ardennes, maar dan is het om een oprechte reden en zou ik mij er zonder moeite in schikken.

Jan van der Linden, Ekeren

Handjes en mondje

Als het covidvirus handjes had, dan zou het zeker applaudisseren voor de nieuwe versoepelingen. Als het een mondje had, dan zou het schaterlachen om de opmerkingen over gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel.

Paul Vanhemelryck, Turnhout

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234