Zondag 03/07/2022

OpinieLezersbrieven

Lezersbrieven: ‘De koppigheid van Weyts is het enige drukkingsmiddel dat N-VA nog heeft om op te vallen in het beleid’

Ben Weyts. Beeld BELGA
Ben Weyts.Beeld BELGA
Lezers van De Morgen

Onderwijsministers gebuisd

De onderwijsministers van de deelregeringen kregen een onvoldoende van meester Frank Vandenbroucke (sp.a). Zoals het heden ten dage gaat in onderwijsmiddens krijgen zij vandaag een nieuwe kans. Nu gebleken is dat kinderen en onderwijzend personeel wel degelijk risico’s vertonen en verspreiders zijn van het virus kun je moeilijk blijven vasthouden aan koppigheid en profileringsdrang, waarmee Ben Weyts (N-VA) al besmet is sinds het uitbreken van deze pandemie. Hij neemt de leiding over alle onderwijs in ons land en zijn collega’s zijn gedwongen volgzame schapen. Het is niet van vandaag dat deze onderwijsminister van de Vlaams nationalisten de geschiedenis wil ingaan als de redder en behoeder van het Vlaams onderwijs. Enkel het standbeeld moet nog gemaakt worden.

De verslechterde situatie in de scholen dwingen de verantwoordelijken tot doordachte ingrepen. Dit hebben we vrijdag op het overlegcomité gemist. Het welzijn en de leerachterstand kun je niet blijven inroepen als een ernstige gezondheidsbedreiging kinderen, leerkrachten ouders en grootouders viseert. Nochtans werden draaiboeken uitgeschreven voor het schooljaar 2020-2021 voor alle onderwijsvormen voorzien van alle kleuren van de regenboog. Als de onderwijsministers die draaiboeken nu eens correct en consequent zouden toepassen, dan zouden de excellenties nu geen herexamen hoeven af te leggen.

Wat rommelen in de marge zal niet genoeg zijn om het aantal besmettingen te doen dalen. Een afkoelingsperiode door de paasvakantie te verlengen zal het pedagogisch project van de scholen niet doen uiteenvallen, een grotere besmettingsgraad wel. Personeel vaccineren en speekseltesten. Er zijn mogelijkheden. Benut ze dan ook.

Het bewijst eigenlijk jammer genoeg dat in grote nationale crisismomenten – zoals deze pandemie – onze staatsstructuren niet werken, eerder tegenwerken. Onderwijs is een bevoegdheid van de verschillende deelstaten en de federale staat kan niet ingrijpen in deze uitzonderlijke omstandigheden. De koppigheid van Weyts is momenteel het enige drukkingsmiddel dat N-VA nog heeft om op te vallen in het beleid, helaas niet om te helpen oplossen. Politiek is dus nooit ver weg.

Moet het in het onderwijs dan niet gaan over leerlingen, studenten en leerkrachten?

Martin Boudry, Oostnieuwkerke

Slaap zacht

De geschiedenis herhaalt zich. Net als vlak voor de tweede coronagolf zijn het nu weer de deelstaten die op de rem staan om noodzakelijke verstrengde maatregelen uit te voeren. Met hun blijvende roep om versoepelingen ondermijnen zij tegelijkertijd ook de draagkracht van de samenleving om de coronamaatregelen correct na te leven.

Op Vlaams niveau is de N-VA hierin de hoofdverantwoordelijke, met ministers Jambon en Weyts op kop. Beseffen zij dat zij met deze politiek vele doden op hun geweten kunnen hebben?

Dit doet me denken aan het liedje van Boudewijn De Groot: “Droom maar niet te veel van al die dode mensen, droom van overwinning en van macht. Meneer de (minister-)president, slaap zacht.”

J. Holvoet, Deurne (Antwerpen)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234