Woensdag 07/12/2022

OpinieLezersbrieven

Lezersbrieven: ‘Aan een ideale wereld gaat lang werken vooraf’

Ella Leyers presenteert het nieuwe seizoen van De Ideale Wereld.  Beeld VRT
Ella Leyers presenteert het nieuwe seizoen van De Ideale Wereld.Beeld VRT
Redactie

De nieuwe Ideale Wereld

Met spanning kijk je uit naar de nieuwe Ideale Wereld… maar hij is nog niet voor morgen, vermoed ik. Ik verwachtte spitse dialogen, verrassende interventies, creativiteit en wat improvisatietalent. Niets daarvan.

Nette vraagjes die al op de kaartjes stonden, propere tekstjes op de monitor die je zo kunt aflezen en een gast die enerzijds een mooier Nederlands hanteert dan de gastvrouw en anderzijds op zijn hoede is en toch vriendelijk genoeg om de gastvrouw bij deze première op het voorziene spoor te houden. Braaf, voorzichtig Vlaanderen, nochtans met aankondigingsspotjes die knap, professioneel en bijtend zijn.

Maar ja, aan een ideale wereld gaat lang werken vooraf.

Viona Westra, Herent

De geschiedenis aan zet

Oleg Kasjin maakt het zich gemakkelijk met te stellen dat corruptie Poetins systeem samenhoudt (DM 30/8). Oekraïne en Rusland scoren op de Corruptie Index 2021 ongeveer even slecht. Politieke moorden zijn in Oekraïne schering en inslag geweest. Viktor Jerofejev, de angry young man van de moderne Russische literatuur en auteur van Een vrolijke hel.

Het Rusland van Poetin, merkte op dat het beste boek over de Russische geschiedenis geschreven werd door de Franse Marquis de Custine met zijn reisverslag La Russie en 1839. De Custine schrok geweldig van de Byzantijnse politiek van de Russen, van de geheimhouding van alles wat gedacht, gedaan of gevreesd werd; zwijgen was er noodzakelijk voor harde repressie.

Later nam Lenin in het geheim de meest fatale beslissing in de geschiedenis van Rusland: het verbod op politieke facties wat de opgang van Stalin mogelijk heeft gemaakt. Men kan stoïcisme de meest karakteristieke trek van het Russische volk noemen, zoals dit beangstigend treffend wordt weergegeven door de grootste Russische dichteres Anna Achmatova, wier man en zoon naar de Gulag werden gestuurd, in haar gedicht Requiem dat miljoenen Russen uit het geheugen kennen.

“Ik ben niet onder diegenen die het land hebben verlaten/ om verscheurd te worden door onze vijanden … Een vluchteling bewandelt een duister pad/ En vreemd brood heeft een bittere smaak… Er is geen volk op aarde met meer tranenloos verdriet / Meer eenvoud en meer fierheid.”

De oorsprong van de Russische staat kan men laten beginnen in de derde eeuw in een gebied dat Eurazië wordt genoemd; het Kievse rijk, waar Poetin graag naar verwijst, ontstond in de 9de eeuw; dat is meer dan duizend jaar geleden. Misschien komt er nog duizend jaar bij.

Roger Vyverman, Ninove

Ideologische link

In de Vlaamse pers lees je zelden of nooit dat er een duidelijke ideologische link bestaat tussen de culturele oorlog die Poetin voert tegen de verlichting, het universalisme en het liberalisme die de Westerse samenlevingen kenmerken, én de conservatieve nationalisten binnen Europa (en de VS), die dezelfde agenda hebben, en precies diezelfde culturele oorlog voeren tegen landgenoten die niet mee willen stappen in hun unidimensionele visie op de samenleving. Ook, en niet in het minst in Vlaanderen, mogen we dit iedere dag ervaren.

Het siert De Morgen dat ze die vergelijking bij monde van de Nederlandse essayist Bas Heijne expliciet onder de aandacht brengt (DM 30/8), en hopelijk schudt ze hiermee de iets minder attente medeburger wakker.

Stephaan Taccoen, Brugge

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234