Maandag 06/02/2023

OpinieLezersbrieven

Lezersbrief van de dag: ‘Geslaagd of gebuisd’

Redactie

De laatste tijd is er een en ander te doen over het feit dat universiteitsstudenten die in hun eerste jaar (ook na twee zittijden) niet geslaagd zijn voor alle vakken toch mogen overgaan naar het tweede jaar, met dien verstande dat ze voor de vakken waarvoor ze gebuisd zijn later met succes examen dienen af te leggen. Aan de mogelijkheid om zodoende ‘buisvakken’ te blijven meesleuren tot het laatste jaar wil men nu paal en perk stellen: na het tweede jaar zou aan alle vakken moeten voldaan zijn. En daartegen protesteren de studenten...

Laten we even zien hoe het er 65 jaar geleden aan toeging. Ik begon mijn studies geneeskunde aan de universiteit Gent in 1957. Van de 192 studenten slaagden en 45 in de eerste zittijd en ongeveer 20 in de tweede zittijd. Wie gebuisd was voor één vak diende terug te komen voor de tweede zittijd om er alle vakken opnieuw af te leggen, ook diegene waarvoor hij in de eerste zittijd een hoog cijfer had behaald. Als het dan nog niet voldoende was voor alle vakken, diende het jaar overgedaan te worden. En geen sprake van ‘vrijstellingen’.

Of de vakken dan misschien minder moeilijk waren? Nemen we anatomie, toen zowel als nu, wellicht het vak waarvoor het hardst geblokt moest worden, een tak van de wetenschap waar in die 65 jaar begrijpelijkerwijze zo goed als niets veranderd is. Professor Fautrez schotelde ons zeven vragen voor. Wie zes vragen perfect beantwoordde doch het bij de zevende helemaal liet afweten, mocht zich opmaken voor de volgende zittijd. En dus niet alleen voor anatomie.

Het zou kunnen dat er toen meer tijd verloren ging aan studentikoze activiteiten, maar daar staat tegenover dat het begrip ‘studentenjob’ toen zo goed als onbekend was. Ik zag enkele dagen geleden een studente verklaren op tv dat ze twee studentenjobs uitoefende. Hoezo twee? Jawel, één in de week en één in ‘t weekend!

Waar is de tijd dat als men iemand vroeg naar hoe ’t examen verlopen was, het antwoord luidde ‘geslaagd’ of ‘gebuisd’? Heden ten dage is het antwoord vaak genuanceerd: vrijstellingen, vakken die naar ‘t volgend jaar dienen meegenomen te worden...

Kris Vansteenbrugge

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234