Lezersbrieven
Lezers reageren: "Zuckerberg maakt aalmoezen van sociale rechten"
Voortaan vindt u online een selectie lezersbrieven. Op deze pagina leest u de ingezonden brieven van donderdag 3 december: over vernedering op de luchthaven, de aartsbisschop, Zuckerberg en - nogmaals - De Ronde.
Vernedering
Voor vernedering is doelbewuste willekeur nodig, schrijft Peter Bieri in Een manier van leven. Over de vele vormen van menselijke waardigheid. Neem nu, aldus Bieri, "de veiligheidsmensen op de luchthaven die me zonder enige aanleiding mijn schoenen laten uittrekken om ze door het röntgenapparaat te laten gaan. De boodschap luidt: je bent afhankelijk van mijn wil. Dan ontstaat uit gewone ergernis precies dat soort woede die in ons opstijgt als men zonder reden en met plezier onze afhankelijkheid onder de neus wrijft. Ik heb eens iemand gezien die uit dit soort woede zonder schoenen het vliegtuig binnenliep. Voor hem was het - je kon het uit zijn lichaamstaal opmaken - een kwestie van waardigheid. Iemand die het ook gezien had kwam op hem toe om hem te feliciteren. Niemand vond het belachelijk."
Ik maakte hetzelfde mee op de luchthaven van Madrid. Ik werd verplicht mijn schoenen uit te doen. Ik vertelde de beambte dat ik zonder schoenen nauwelijks kon stappen. Hij riep luid: "no shoes, no plane." Voor ik het besefte stonden twee zwaar bewapende soldaten naast mij. Ik had geen andere keuze dan op mijn kousen door de metaaldetector te strompelen. Ik voelde de woede, de machteloosheid, de vernedering. Binnenkort ga ik weer naar Madrid. Ik droomde er vannacht over.
Ik dacht aan de jongen die in het winkelcentrum werd opgepakt, ik dacht aan Montasser Ald'emeh, ik dacht aan de vaders in Molenbeek die vertelden hoe dikwijls zij hun papieren moesten tonen. Ik dacht aan beelden bij de asielzoekers die worden weggeduwd en afgesnauwd door agenten in uniform.
Een collega met nogal donkere huid werd hardhandig tegengehouden. Hij riep wie hij was en toonde zijn identiteitskaart. De agent verontschuldigde zich en zei: "Excuseer mijnheer, ik dacht dat u een Marokkaan was."
Ik heb begrip voor agenten die gevaarlijke terroristen moeten oppakken, maar wie niet op heterdaad wordt betrapt, onrespectvol behandelen, kan niet in een rechtstaat.
Neem mensen hun waardigheid af, verneder hen, laat hen voelen dat ze niet welkom zijn en je schept een broedhaard van opgekropte kwaadheid.
Populisten verwijten links dat het veel wat fout ging toedekte. Het gaat om nuanceren, het gaat om onderscheid maken, het gaat om respect, om medemenselijkheid. Wij-zij denken is funest voor een samenleving.
Meer dan ooit moet er contact zijn, gesprek, toenadering. En veel begrip voor de moeilijke tijden die mensen van vreemde origine nu doormaken in ons gastvrije Vlaanderen.
Wilfried Luyten, Bonheiden
Portret
Het portret van aartsbisschop Léonard door Koen Fillet doet sterk denken aan het portret dat Graham Sutherland van Churchill maakte bij diens afscheid van het parlement. De pose leek 'shocking' en Churchill's echtgenote wierp het al vlug op een brandstapel. Léonard neemt Churchill's pose zowat over en geeft bovendien een erg vermoeide indruk. Misschien jammer dat Léonard geen echtgenote heeft.
Roger Vyverman, Ninove
De zogenaamde nieuwe Ronde
In verband met de Ronde van Vlaanderen 2016, kan ik voor 100 % akkoord gaan met de column van Ann De Craemer in De Morgen (DM, 1/12).
Een Ronde van Vlaanderen zonder een passage in het enthousiaste Geraardsbergen en met de Muur als absolute kraker, is zoals een Tour de France zonder l'Alpe d'Huez of Mont Ventoux. Meer nog, het is alsof er in Parijs plots geen Eifeltoren meer zou staan! Het probleem is echter dat iedereen, die dichtbij de organisatie staat, te beleefd is, om toe te geven dat diezelfde organisatie momenteel naast haar schoenen loopt.
Op lange termijn is de zogenaamde "nieuwe Ronde" met drie keer de Oude Kwaremont en met een parcours zoals een gordiaanse knoop, een gedoodverfd experiment. De Ronde is ondertussen vervallen tot een kunstmatige koers, die meer op een "Criterium van de Vlaamse Ardennen" lijkt in plaats van een heuse rit door Vlaanderen!
Daarom: Back to the roots, met Geraardsbergen en de Muur erbij! "Vlaanderens mooiste" zal dan weer staan waar het moet staan: Een topevenement dat naar de mensen toegaat en niet omgekeerd. Wijlen Briek Schotte & Co. kunnen dan verder rustig slapen en de Ronde is dan opnieuw dat waar de hele wielerwereld ons voor benijdt: namelijk de mooiste klassieker van deze planeet!
Walter Rottiers is wielerauteur
Zuckerberg (1)
In plaats van te hopen op mensen met een goede inborst en veel geld zou men beter de sociale organisatie aanpassen, zodat dergelijke armoede niet voorkomt (DM 3/12). Herverdelen van de welvaart, heet dat. Dat mensen als Zuckerberg zich inzetten voor de goede zaak is bewonderenswaardig, maar is geen structuur om mensen uit de miserie te helpen. Dit is voluntaristisch en dus onbetrouwbaar.
Pascal Sierens
Zuckerberg (2)
Door gezondheid en onderwijs te koppelen aan zijn bedrijfsdoeleinden, declareert Zuckerberg de sociale rechten - eens bloedig bevochten door de arbeidersklasse - tot wat ze eens waren: aalmoezen, naar goeddunken uitgedeeld door geprivilegieerden. Aan de buitenwereld met veel bombast als weldadigheid verkocht, in de rekenkamer bedacht als 'wij nemen de dollar en schenken de cent'.
Gustaaf De Wilde