Zondag 29/01/2023

Meningen

Lezers reageren: ‘Wordt mevrouw De Block te populair en krijgt ze daarom de volle laag?’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Het coronavirus doet onze lezeres massaal in de pen klimmen. Een bloemlezing.

Ward Daenen

Mannen onder elkaar

De laatste dagen stel ik vast dat Voka en Jan Jambon (N-VA) al voluit aan het duwen zijn in de richting van ‘opnieuw aan het werk’. Enerzijds begrijpelijk dat de schade aan onze economie zo klein mogelijk dient gehouden te worden, anderzijds, geen economie zonder of met zieke mensen. De aandacht gaat vooral uit naar de bouwsector, die opnieuw in gang zou mogen schieten.

Vandaag echter, op weg naar het werk, zie ik op de verbindingsweg tussen Affligem en Ternat een aantal mensen opnieuw aan het werk aan de weginfrastructuur. Het valt op dat de werknemers geen intentie hebben om afstand te nemen en rustig bij elkaar staan te keuvelen, of plannen te maken, wie zal het zeggen.

Een tweetal kilometer verderop is een truck bezig met bouwmaterialen af te laden op een werf, zelfde scenario.

Als je mijn mening vraagt, dan is er nog heel wat werk aan de winkel aan de bewustwording van het probleem bij de bouwsector.

Het is onbegrijpelijk dat de houding van de noeste arbeider, van geen kleintje vervaard, van niets of niemand bang, nog steeds de bovenhand neemt. Mannen onder elkaar zijn dezer dagen een gevaar voor de verspreiding van het coronavirus, neem dat van mij aan.

Dirk Buys, Aalst

Altijd al geweten

‘Exportmanager en opiniemaker’ Philip Roose heeft het de hele tijd al geweten: we moesten veel vroeger in lockdown zijn gegaan (DM 30/3). Wat zonder twijfel waar is. Achteraf gesproken is het natuurlijk makkelijk. Dit hier is vooralsnog geen China, waar de overheid makkelijker strenge maatregelen kan afdwingen. Zelfs op de dag van de gevaarlijke lockdownparty’s las ik in deze krant nog een tekst van burgemeester Jean-Marie Dedecker, die de maatregelen om afstand te nemen belachelijk maakte.

Roose heeft het absoluut niet begrepen op Maggie De Block (Open Vld) en Sophie Wilmès (MR), die hij betitelt als een ‘omhooggevallen schepen’. Ik ken schepenen die me verstandiger lijken dan vele wild om zich heen tweetende en tafelspringende bewindvoerders en opiniemakers bij ons en in andere landen.

Mij gaf mevrouw Wilmès tijdens haar recente toespraak een solide indruk, meevoelend zonder melig te worden – net wat we nodig hebben in deze beroerde tijden? En wordt mevrouw De Block te populair en krijgt ze daarom de volle laag?

Frank Gryspeerdt, Brugge

Social distancing in de praktijk

Dit weekend ben met de fiets naar Antwerpen gereden om een dame van 90 te bevoorraden. Zij is in quarantaine in een serviceflat, ik heb het pakje aan de ingang afgeleverd. Nadien nam ik de nieuwe fiets-o-strade tot in Boechout. De autowegen in de stad waren leeg en op de fiets- en voetpaden was het ook minder druk.

Maar op de fiets-o-strade was het bijna onmogelijk om de 1,5 meterregel in acht te nemen. Die was bevolkt met talrijke wandelaars en lopers waardoor de fietsers de regel continu ongewild aan hun laars lapten. Ook tussen de fietsers was het vaak prijs en werd ik bijvoorbeeld bijna schouder aan schouder aan een slakkengang voorbijgereden. Toen ik vroeg wat meer afstand te houden, haalde men de schouders op. Maar in tegenstelling tot in de stad stond er geen politie om de regels te doen naleven.

Ik fietste voorbij een geocache-locatie, waar een man met zijn gezin een verborgen doosje had gevonden en openmaakte. Hij droeg geen handschoenen.

Ondertussen weten we met enige waarschijnlijkheid dat 8 procent van de bevolking besmet is zonder het te weten, dat zijn 800.000 Belgen. Als er voorheen een geocacher is geweest die besmet was en ook zonder handschoenen tewerkging, dan moet je maar hopen dat bij de familie die ik aan het werk zag er geen vrienden en familieleden zijn met onderliggende medische problemen. Ik kan mezelf niet overtuigen dat er van die 800.000 besmette personen niemand aanwezig was op die fiets-o-strade.

Beste virologen, ja jullie hebben 100 procent gelijk. Als men zich houdt aan de 1,5 meterregel en als men onderweg niets aanraakt, is het veilig genoeg om mensen niet te verbieden om ver buiten te gaan wandelen en fietsen. Maar wat als die 1,5 meter afstand onmogelijk wordt gemaakt?

Franse virologen die Parijs adviseren, zijn strenger in het toepassen van de lockdownregels. Ze houden er meer rekening mee dat te veel mensen, hoe weinig ook in procenten, zich bewust of onbewust niet aan de maatregelen houden.

Luc De Haes, Berchem

Exponentieel of afvlakken

Terwijl de Covid-19-cijfers zich, zoals voorspeld, perfect gedragen als een exponentiële functie, wordt elke dag op het nieuws verschrikt gereageerd op de stijging.

Kijk, dat is nu net eigen aan een exponentiële functie, in tegenstelling tot een lineaire. Eenvoudig uitgelegd, met 22 procent stijging per dag krijg je ruwweg de cijfers die elke dag gepubliceerd worden. Perfect te voorspellen, al weken. Misschien moeten ze bij de VRT eens een wiskundige uitnodigen om voor eens en altijd de exponentiële functie uit te leggen aan het publiek. En aan de nieuwsankers, die dan niet zo ontsteld hoeven te vragen of de curve al aan het afvlakken is.

Francis Wildemeersch, Gent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234