Vrijdag 24/03/2023

Lezersbrieven

Lezers reageren: "Wees ernstig wat betreft de alternatieven voor fossiele energie"

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Voortaan vindt u online een selectie lezersbrieven. Op deze pagina leest u de ingezonden brieven van 30 november: over klimaat en de ijsplaat.

Lezersbrieven

Klimaattop

Ik mis in heel die klimaatproblematiek een zeer belangrijk element, namelijk de overbevolking. Hoe meer mensen hoe meer vervuiling. We zullen toch in de richting van geboortebeperking moeten gaan. De Aarde kan die bevolkingsexplosie niet blijven dragen. Ik spreek hier tegen mijn eigen winkel, heb namelijk zelf vier kinderen.

We zouden voor alle moeders in de wereld kindergeld voorzien en geven voor bijvoorbeeld de eerste twee kinderen en niets meer er boven. (Misschien een boete indien meer.) In de ontwikkelingslanden zijn meerdere kinderen een garantie op de oude dag en meeverdieners.

Als we elk kind een inkomen geven (beperkt tot twee bijvoorbeeld) dan kunnen die kinderen beter overleven en opgeleid worden. Het geld dat naar groene stroom gaat in de ontwikkelingslanden kan dan rechtstreeks naar hun kinderen en hun toekomst gaan. Geeft dat de gewone mensen gaan profiteren van de milieu-inspanningen. Zij zijn ook de eerste slachtoffers van de opwarming. Natuurlijk, rijkere mensen verbruiken meer, maar mits goed begeleidende milieumaatregelen voor de hele planeet moet dit toch naar een betere wereld voor iedereen gaan.
Jan Boon, Dilbeek

Onderhandelen met een ijsplaat (1)

Ik heb bedenkingen bij het standpunt van Barbara Debusschere: 'Onderhandelen met een ijsplaat' (DM 30/11). Wees tenminste ernstig wat betreft de alternatieven voor fossiele energie. De 'groene' energie is tot twintig maal duurder dan klassieke energie, kernenergie uitgezonderd, benevens de beperkingen. Windenergie werkt niet beneden drie en ook niet boven de zes beaufort, zonnecellen werken enkel als de zon schijnt en opslag van energie is heel duur en milieubelastend. 'Toekomstige' technologieën waarmee dit zou worden opgelost zijn vogels in de lucht.
Gunter Deleyn

null Beeld DM
Beeld DM

Onderhandelen met een ijsplaat (2)

Er moet altijd hoop zijn, maar ondanks de onwil van vele beleidsmakers omwille van economische redenen, zullen ook wij de roepers moeten inperken. In verbruik, in rijgedrag, in consumptiegedrag, in reizen, in zoveel.
Renaat Maes

Burgemeester

Yves Leterme wenst geen burgemeester te worden van Ieper (DM, 30/11) Bij IDEA (Intergouvernementele Organisatie voor Democratische en Electorale Assistentie) in Zweden verdient hij 14.000 euro per maand. Die burgemeesterswedde kan daar niet aan tippen.
Willy Dezutter, Brugge

Radicalisering

De oorzaak van de radicalisering in Vlaanderen? Racisme en discriminatie, achterstelling en minachting. Al meer dan veertig jaar door politici, bevolking, bedrijfsleiders, leraars, schooldirecties, ambtenaren en zo meer. De meest geviseerde groep? De Marokkaanse gemeenschap. Ik hoop dat zij kracht en argumenten halen uit de recente gebeurtenissen om voor hen als gemeenschap een volwaardige plaats op te eisen in de gemeenschap Vlaanderen, waar ze tenslotte geboren zijn.
Fred Wiese

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234