Vrijdag 27/01/2023

LezersbrievenVaccinvoorrang voor jongeren?

Lezers reageren: ‘Wat is het nut ervan dat we eerder gevaccineerd worden? Veel belangrijker is perspectief’

Bij code oranje mocht een beperkt aantal studenten nog de aula in. Intussen geldt code rood en zijn onlinelessen verplicht. Beeld Wannes Nimmegeers
Bij code oranje mocht een beperkt aantal studenten nog de aula in. Intussen geldt code rood en zijn onlinelessen verplicht.Beeld Wannes Nimmegeers

Moeten jongeren sneller dan volwassenen gevaccineerd worden en meer vrijheid krijgen? De discussie woedt volop na de open brief van Heidi De Pauw en Sara Vercauteren. Wat denken onze lezers? Een greep uit de meer dan duizend reacties.

Redactie

Lucht, licht en inzicht

Ik heb hier ook een flinke student in huis. Flink, hij houdt vol, maar dat is het dan ook. Motivatie, exploratie, ontplooien, interactie, kortom ten volle leven is er niet bij. Ik word ook moedeloos en soms hopeloos. Maar ik ben geen negentien en ga niet meer voor de eerste keer de wereld ontdekken. Ik heb al geleerd dat niets blijft zoals het is, dat je tegenslagen overwint en je je weg wel vindt in het leven. Een 19-jarige weet dat nog niet, heeft dat vertrouwen nog niet. Onze studenten hebben nood aan lucht, licht en uitzicht.

Ingrid Crollet (49), Edegem

Denkfout

Jongeren voorrang geven bij de vaccinaties is geen goed idee, omdat het vaccin niet beschermt tegen het verspreiden. Dit is de denkfout van de openbriefschrijvers. Jongeren moeten wel voorrang krijgen bij versoepelingen (en daarvoor moeten ze niet gevaccineerd zijn).

Peter Brouckaert (64), Gent

Argumenten afwegen

Voor alle bevolkingsgroepen valt er wel wat te zeggen. Het komt er dan op neer de argumenten af te wegen. Voor mij gelden nu enkel epidemiologische argumenten en het feit dat elk mens gelijke rechten heeft (egalitarisme). Ten slotte verdedig ik intersectionaliteit: je mag mensen niet reduceren tot één kenmerk. Dat doe je als je spreekt over ‘de jongeren’.

Gustaaf Cornelis (54), Oostende

Maar één keer twintig

Je bent maar één keer jong. Hoe moeilijk het soms voor ons als ouders ook is, het is niet vergelijkbaar met twintigers. Je kunt ook van hen niet verwachten dat ze eeuwig motivatie aanhouden. Ik zou, moesten mijn kinderen twintig zijn, ook wensen dat zij een vaccin krijgen zodat ze hun leven kunnen leiden en volop genieten. Ik vind het al chapeau dat zoveel jongeren het allemaal volhouden. Om de gemoederen rustig te houden, lijkt het me meer dan logisch dat ik geen spuitje krijg voor alle jongeren gevaccineerd zijn. Straks, als ze terecht hun geduld verliezen omdat alle ouderen gevaccineerd zijn, krijgen jongeren de schuld dat ze ongeduldig zijn, waarbij we met zijn allen vergeten hoe we zelf waren toen we jong waren.

An Verdeyen (39), Kortenberg

Druk

Jongeren sterven niet aan corona. Als de zwakkeren ingeënt worden, vermindert de druk op ziekenhuizen en maatschappij automatisch.

Annemie Wijns (62), Antwerpen

Perspectief

We krijgen niet meer vrijheid na de vaccinatie en jongeren worden ook amper ziek van het virus, dus wat is het nut ervan dat we eerder gevaccineerd worden? Veel belangrijker voor jongeren is perspectief. Een duidelijk signaal over versoepelingen en de strategie die daarbij gehanteerd zal worden, dat hebben we nodig. Geen vervroegde vaccinatie.

Jeppe Remy (19), Kortrijk

Belangrijke schakel

Gezien jongeren een belangrijke schakel zijn in de transmissie van het virus vind ik dat zij sneller gevaccineerd mogen worden. Ook voor de mentale weerbaarheid is dit belangrijk. Je bent maar één keer jong. Toch is het eerst aan rusthuisbewoners, zorgpersoneel, essentiële beroepen en risicopatiënten. We moeten als samenleving de zwaksten beschermen. Deze categorie heeft een grotere kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Als we de druk op de ziekenhuizen willen verminderen bij een eventuele derde golf, moeten we zorgen dat dit deel van de bevolking als eerste immuniteit kan opbouwen. Vervolgens kunnen we jongeren voorrang geven op volwassenen.

Alexander Vandebeek (30), Lubbeek

Jaren van opoffering

Jongeren moeten leren verantwoordelijkheid te kweken. Wij hebben dat tijdens de oorlogsjaren ook moeten doen en het was voor ons nog veel erger. Klagen was er niet bij. Het waren jaren van opoffering.

Simy Daems (89), Brasschaat

Sprankje hoop

We hebben net onze examens achter de rug en dit was mijn brutaalste examenperiode tot nu toe. Het doet pijn om te zien dat er een vaccin is, maar dat wij hier heel lang op gaan moeten wachten. Geloof het of niet, dit heeft een extreme impact. Ik voel mezelf veranderen: van extravert naar introvert, van een spontaan en avontuurlijk iemand naar een huismus die zichzelf niet wil verzorgen. Zoals iedereen hebben we het nodig om naar buiten te gaan. Het is gewoon vervelend dat wij in de onderste lade belanden en er niet met ons gecommuniceerd wordt. De kans is klein dat we voorrang zullen krijgen bij de vaccinatie, maar dit bericht geeft me wel een sprankje hoop in een al zo lange donkere kamer.

Sarah Tanghe (23), Hoeilaart

Moeilijk debat

Dit is een moeilijke discussie. Ik ben heel erg begaan met de jongeren. Maar mijn mama van 85 zegt dan: “De jongeren hebben nog heel hun leven voor zich, wie weet hoelang ik nog heb?” En dat is ook een feit: ook ouderen hebben recht op hun vaccin.

Trui Buyse (58), Izegem

Jongeren in centrum Gent. Beeld Wannes Nimmegeers
Jongeren in centrum Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Tienerzoon

Het idee is het overwegen waard. Ik zie aan mijn zoon van zestien dat de lockdown zwaar weegt en ik ben bang dat hij een stap in zijn ontwikkeling mist. Hij moet op deze leeftijd kunnen loskomen van thuis om zich te richten op zijn vrienden en de mogelijkheden van het leven. In de plaats daarvan zit hij vaak alleen op zijn kamer en is hij erg stil en in zichzelf gekeerd. Gelukkig kan hij vanaf dit weekend weer naar de scouts, dat is toch al iets.

Kathleen Brenders, Edegem

Prioriteiten

Mijn idee is dat we eerst de mensen moeten vaccineren die het meest kunnen bijdragen aan de heropleving van de economie. Gezondheidszorg is prioriteit nummer één, economie staat op twee. Een ‘normaal’ studentenleven hebben komt pas daarna. Niemand heeft nog een normaal leven op dit moment, dat is niet meer of minder geldig voor jongeren. Sowieso vinden afgestudeerden geen werk als de economie nog platligt, dus het is ook in hun belang om eerst dat aan te pakken. Het einddoel van een studie is toch om je professioneel te ontplooien, niet om een leuke studententijd te hebben.

Hans Robben (45), Londerzeel

Niets om naar uit te kijken

Ik ben zelf twintig en merk dat het voor jongeren mentaal enorm zwaar geworden is. Als ik rondom mij kijk, zie ik heel veel vrienden die erdoor zitten omdat ze geen ontspanning en rust meer vinden. Er is letterlijk niets om naar uit te kijken.

Yola Van Assche (20), Roosdaal

Logisch

Jongeren verliezen een belangrijke tijd van hun leven. De jongeren zijn de actiefste mensen en zeer mobiel, het is logisch dat ze eerst aan de beurt komen. Het is ook goed voor de groepsimmuniteit dus ook voor de oudere mensen.

Aurore Simon (49), Loppem

Logischer

Het opdelen van de laagrisicogroepen voor vaccinatie lijkt me een nutteloze oefening. Of nu jongeren of een andere bevolkingsgroep prioriteit krijgt bij vaccinatie, de epidemiologische situatie staat of valt met de totale vaccinatiegraad. Logischer lijkt me gewoon zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen gevaccineerd te krijgen, en dan jongeren prioriteit te geven als versoepelingen weer mogelijk zijn.

Jelle de Bruycker (34), Oostakker

Potentiële besmetters

Geef jongeren voorrang bij vaccinatie! Ten eerste omdat ik het hun gun weer zonder deze restricties te leven. Ik zit toch thuis te werken, in een comfortabele situatie, en kan het nog wel even aan. Ten tweede omdat ik mijn drie jongvolwassen zonen, die vier vijfde op kot en een vijfde thuis leven, als potentiële besmetters zie, maar ik hen toch niet permanent de les wil spellen over wat mag en wat niet. Ten derde omdat ze dan niet voortdurend meer ‘vals’ moeten spelen. Nu zitten ze met vier of vijf op kot en zien ze hun vriendin, die ook niet alleen op kot zit. Zij ‘kunnen’ zich dus nu niet 100 procent aan deze sanitaire regels houden.

Veerle Schamp (56), Wemmel

Twee vliegen in één klap

Geef jongeren de nodige ademruimte en de kans om weer naar festivals te gaan. Ik sla, met frisse tegenzin, nog wel een jaartje Pukkelpop over als zij dan wel kunnen gaan. Twee vliegen in één klap: de evenementensector kan weer opstarten en het mentale welzijn van de jongeren zal enorm verbeteren.

Melissa Lambrecht (44), Leuven

Het hoofd koel houden

De mortaliteitsgraad in deze leeftijdsklasse kan dit niet rechtvaardigen. Een verloren jaartje op school en met de vrienden kan goedgemaakt worden, wie sterft komt daar niet van terug. Daarom pleit ik ervoor ouderen en verzorgend personeel tegelijk te vaccineren, dan zullen de cijfers dalen en zal de politiek durven te versoepelen. En dan hebben de jongeren ook hun leven terug. Zelfde resultaat, minder drama’s!

Wouter Van Zandycke (39), Rumbeke

‘Uitvirologen’

Het doel is de jongeren zo snel mogelijk zoveel mogelijk van hun vrijheden terug te geven zonder onze ziekenhuizen ineen te doen storten. Hoe dat doel best bereikt wordt, moeten de beleidsmensen uitdokteren of, beter gezegd, ‘uitvirologen’. Als het doel sneller bereikt wordt door iemand van twintig vaccinatievoorrang te geven op iemand van veertig, dan moet dat zeker bekeken worden.

Frans Jacobs (51), Barcelona

Sweet sixteen?

Jongeren moeten opnieuw kunnen leven. Mijn zoon was vijftien bij de eerste lockdown, toen mocht hij nog niet veel. In mei wordt hij zeventien. Hij zou intussen van alles mogen. Sweet sixteen? Nee hoor, hij heeft gewoon thuisgezeten. Het enige dat nog kon, elkaar buiten zien, is twee keer op een boete uitgedraaid. Hij mocht het gaan uitleggen bij de procureur, dat hij op een bankje zat met drie vrienden. Daar hangt een ‘straf’ van tien uur les aan vast. Dat zijn onze nieuwe jeugddelinquenten, jongeren die op een bankje zitten te praten.

We hebben dat naar buiten gaan met vrienden dan maar helemaal afgeschaft, want bij een derde keer tegen de lamp lopen (en dat is héél snel gebeurd bij sommige politiemensen) wordt het wellicht de jeugdrechter. Moeilijk te vatten, als je weet dat het doodbrave jongen is die zelfs nog nooit een pintje gedronken heeft. Elke dag verschijnt er ergens wel een studie over hoe moeilijk jongeren het nu hebben, toch blijven we hen behandelen als criminelen. Ik kan daar niet bij. Op school is het eigenlijk niet anders. Iedereen heeft de mond vol over hoe zwaar het is voor de leerlingen, maar als je je taak een keer niet instuurt, heb je gewoon een nul hoor.

Sofie Scholliers (44), Rumst

Een scholier volgt online les. Beeld Photo News
Een scholier volgt online les.Beeld Photo News

Ruimhartig

Ik ben zelf 25, maar twijfel niet om het pleidooi van Heidi De Pauw en anderen te onderschrijven. Ik had les in volle aula’s, ben op Erasmus-uitwisseling geweest, heb gefeest en gereisd. Ik liep stage in binnen- en buitenland en kon mij tijdens mijn eerste job inwerken met collega’s in de buurt. Ik gun mijn jongere generatiegenoten dit ook.

Kasper Karpa (25), Hasselt

Kanttekening

De oproep van Heidi De Pauw e.a. is hartverwarmend en sympathiek, toch moeten we hier een kanttekening bij maken. Willen we echt een tweedeling in de maatschappij waarbij bepaalde groepen feestjes mogen houden, uit gaan eten, plezier maken, gewoon omdat ze dat vaccin hebben gekregen? Is het solidariteitsprincipe niet belangrijker: de maatregelen voor iedereen beetje bij beetje versoepelen?

Tenslotte heeft iedereen het moeilijk. De vijftiger die haar pasgeboren kleinzoon nog niet heeft kunnen vastnemen, de kassierster die regelmatig geconfronteerd wordt met roepende klanten, de risicopatiënt die net buiten de risicogroep valt. Laten we in 2021 vooral solidair zijn met elkaar, elkaar ondersteunen in de moeilijke maanden die nog moeten komen. En laten we ook vooral stoppen met dat soort brieven, die misschien nog meer onrust, valse hoop en frustratie veroorzaken.

Veerle Debay (46), Jesseren

Mijn zonen

Ik zie de gevolgen van de lockdown bij mijn zonen (21 en 25). Hun jonge leven staat on hold. Dit moeten jaren van avontuur en ontdekking zijn, maar in plaats daarvan zitten ze zo goed als opgesloten. Geen kans om een lief te vinden, geen toffe cafégesprekken en ga zo maar door. Ik sta graag mijn vaccinatieplaats af aan mijn kinderen, maar zou dit ook doen voor andere jongeren.

Patricia Grobben (53), Linkebeek

Dankbaar

Jongeren hebben veel ingeleverd terwijl het risico voor hen zo beperkt is. Zelf ben ik risicopatiënt (chemotherapie), dus ik ben hen heel dankbaar. Ik wil gerust mijn voorzorgen blijven nemen en gezonde mensen hun normale leven gunnen.

Heidi Vanhoudt (49), Schriek

Vraag

Het is een begrijpelijk idee, maar de vraag is vooral of het wel in het voordeel van jongeren werkt. De vaccins moeten eerst de druk op de ziekenhuizen verlichten voordat de maatregelen gelost kunnen worden. Op dit moment weten we dat de vaccins zware ziekte kunnen tegenhouden, maar is het nog onvoldoende duidelijk of het ook transmissie tegenhoudt. Eerst jongeren vaccineren zal dus weinig betekenen voor het lossen van maatregelen.

Vincent Andries (34), Antwerpen

Tools

Als leerkracht merk ik dat jongeren nog niet dezelfde levenservaring, omkadering en tools bezitten als volwassenen om om te gaan met de crisis. Ze zitten met heel wat vragen: “Wie ben ik? Waar sta ik voor? Wie zijn mijn vrienden? Waar wil ik naartoe?” Volwassenen hebben vaak een basis en goede omkadering, en kunnen bijgevolg deze situatie beter dragen. De adolescentie is een cruciale levensfase, een die de rest van het leven vormgeeft. Deze periode on hold zetten kan volgens mij, al ben ik geen expert, een zware impact hebben op deze generatie.

Nina De Cloet (26), Gent

Levens redden

Als alle jongeren prioritair gevaccineerd worden, is het maar de vraag of zij dan meer mogen dan anderen. Is het probleem met de vaccinatie namelijk niet dat er groepsimmuniteit moet zijn vooraleer we relatief veilig naar een meer normale toestand kunnen? Wat is dan het voordeel van jongeren eerst te vaccineren, als ze nog altijd in lockdown moeten en even weinig kunnen en mogen als mensen zonder prik? Dan lijkt het mij nuttiger te focussen op het redden en veiligstellen van zoveel mogelijk levens: met andere woorden, de 65-plussers, de risicopatiënten, de essentiële beroepen en de contactberoepen.

Tom Dhaenens (22), Oudenaarde

Oefenen

Jonge mensen moeten elkaar op verscheidene plaatsen kunnen ontmoeten om hun sociomaatschappelijk functioneren te ontwikkelen. Het is aangetoond dat vele jongeren kampen met psychische problemen omdat het door de maatregelen ontstane isolement hen zwaar valt. Het is niet normaal dat jonge mensen om deze reden depressief worden en de toestand uitzichtloos gaan vinden. De jongeren zijn de toekomst van een samenleving. Laat hen, door hen voorrang te verschaffen, zich normaal oefenen in hun sociale wereld. Het kan de maatschappij enkel ten goede komen.

Elfride Van Overloop (65), Gentbrugge

Zwaar

Ik heb al vaak gezegd dat deze crisis mij tien keer zwaarder zou vallen twee, vijf of acht jaar geleden. Nu ben ik 25 en heb ik een vaste job, en al heb ik nog steeds het gevoel dat ik een jaar van mijn ‘jeugd’ gemist heb, toch denk ik dat dat het op jongere leeftijden nog veel meer impact heeft. Zestien tot zeventien of achttien tot negentien, dat zijn jaren die er echt veel meer toe doen voor wie je bent als persoon dan 25 tot 26 of 48 tot 49. Jongeren zijn sociale beesten en we hebben enorme opoffering van hun gevraagd zonder echt te beseffen wat dat betekent. Sterker, we geven hen vaak de schuld als er iets misgaat, zelfs al doet de overgrote meerderheid ongelooflijk haar best om zich aan de maatregelen te houden.

Sien Hasker (25), Brussel

Risicogroepen eerst

Zolang er nog niet genoeg mensen zijn gevaccineerd (minimum 70 procent van de gehele populatie) moeten we de restricties toch nog steeds volhouden. Ook de mensen die al wel gevaccineerd zijn. Geef de vaccins liever aan mensen die meer kans lopen erg ziek te worden. Dat zijn vaak ook nog eens de papa’s en mama’s van die jongeren.

Raquel London (44), Gent

Goed idee

Ik denk dat het een goed idee is om jongeren eerst te vaccineren. De laatste weken blijkt steeds meer dat heel wat besmettingen gebeuren op school, zeker met de nieuwe varianten. Daarnaast is sociaal contact erg belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren. Door eerst jongeren te vaccineren, kunnen alle scholen hopelijk sneller weer volledig open en kan de leerachterstand beperkt worden. Dit is vooral belangrijk voor kansarme leerlingen, die nu helaas vaak uit de boot vallen. Het zal er ook voor zorgen dat jongeren sneller hun buitenschoolse activiteiten kunnen hervatten.

Loïc Van Doorn (30), Herentals

Comac, de studentenvereniging van de PVDA, voert actie voor meer perspectief in Brussel. Beeld BELGA
Comac, de studentenvereniging van de PVDA, voert actie voor meer perspectief in Brussel.Beeld BELGA

Welke strategie?

De vraag die je zou moeten stellen is niet ‘Moeten we jongeren eerst vaccineren of niet?’ maar ‘Welke strategie en maatregelen moeten we volgen zodat jongeren, in de eerste plaats, zo snel mogelijk weer vrijheid kunnen krijgen?’

Jolien D’aes (37), Zwijndrecht

Plaats opschuiven

Een studentenleven dat er geen is, tussen vier muren op een kot met een hele dag onlinelessen of weer thuis terwijl je op het punt stond om Leuven en de wereld te ontdekken.... Het is een erg pijnlijke periode voor onze studenten. De studenten die vorig academiejaar startten, zullen amper een studentenleven gekend hebben, want ook de nabije toekomst kleurt ‘online’. In het derde jaar staan veel stages gepland waardoor ze dan al met een been in het werkveld staan.

Ik sta ook veel liever ‘echt’ voor de groep, maar ik ga nog heel veel jaren die kans krijgen. Een jaar in een professionele carrière is anders dan een gemist jaar in een studentenleven, vind ik. Voor veel studenten is het online leren niet vanzelfsprekend waardoor ze soms hun motivatie, discipline en studie-ijver dreigen te verliezen. Sommige richtingen (zoals leraar lichamelijke opvoeding) lenen zich niet tot dat onlinegebeuren en hebben nood aan lessen zonder social distancing. We hebben die groepslessen nodig om hen ons vak te leren. En dat willen we toch allemaal, dat de afgestudeerden vaardigheden onder de knie hebben waarmee ze in hun professionele carrière aan de slag moeten? Ze mogen dus in de rangorde wat mij betreft best opschuiven.

Tine Sleurs (42), Scherpenheuvel

Onnodig

Op een kleine groep na die zelf risicopatiënt is, hebben jongeren geen vaccin nodig om zich te beschermen. Hun perspectieven verbeteren sowieso als het aantal ernstig zieke 50-plussers, die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, sterk afneemt door hen te vaccineren. Als de jongeren eerst gevaccineerd worden, blijven ze een potentiële bron van besmetting en laten versoepelingen nog langer op zich wachten dan bij prioritaire vaccinatie van 50-plussers.

Jim Strackx (39), Scherpenheuvel

Transmissie?

Zolang het niet 100 procent vaststaat dat het vaccin de transmissie onmogelijk maakt, lijkt dat mij een stap die ons van de regen in de drop kan brengen. Men wil jongeren voorrang geven zodat ze een ‘normaal’ leven met vele wisselende sociale (groeps)contacten kunnen hervatten. Als het vaccin de transmissie niet uitsluit, worden zij een grote bron van besmettingsgevaar voor de niet-gevaccineerde 30-65-jarigen bij wie het risico op ziekte en overlijden hoger ligt, zeker bij de 55-65-jarigen. Als het vaccin 100 procent zeker beschermt tegen transmissie, lijkt het mij een prima idee om de jongeren eerst te vaccineren. Anders niet.

Isabelle Vandenbergen (62), Berchem

Zoekende jongeren

Gelet op wat de ontwikkelingspsychologie vertelt, moeten jongeren volop zichzelf en de wereld kunnen ontdekken. Jongeren zoeken hun plaats, en daarvoor is deel uitmaken van de samenleving van kapitaal belang. Vanuit die insteek vind ik zeker en vast dat jongeren voorrang moeten krijgen. Temeer omdat we vanuit stereotiep denken er al snel van uitgaan dat jongeren meer dan anderen thuis zijn in de digitale wereld en daardoor toch weinig last ondervinden van de situatie... Ik ben van mening dat lang niet alle jongeren deze luxe hebben en hun uitlaatklep en klankbord (hun peers) nu te ver weg zijn om op een gezonde manier verder te groeien tot goed ontwikkelde volwassenen.

Anderzijds zie ik met lede ogen hoe heel wat andere vergeten groepen (zoals personen met een beperking, chronisch zieken, zelfstandigen en mensen die al maanden technisch werkloos zijn) door covid ook baat zouden hebben bij een voorrangsregeling. Ik denk dat er veel mensen zijn, zoals ikzelf, die prima kunnen wachten op een vaccin. Maar laten we inderdaad jongeren niet vergeten, op voorwaarde dat we ook andere vergeten groepen niet uit het oog verliezen!

Carolien Vekemans (28), Antwerpen

Investeren in de jeugd

Jongeren zijn het mobielst en hebben de grootste verspreiding van het virus op hun conto. Wie mobiel is en veel kans heeft om in aanraking te komen met het virus, moet voorrang krijgen. We moeten investeren in de jeugd en niet in de dood. Mensen van hoge leeftijd sterven sowieso binnen tien jaar. Dat risico kun je niet nemen met de jeugd, alleen al voor de sociale zekerheid.

Katrien Foucart (57), Herzele

Voorrang!

Jongeren missen zowel academisch als relationeel en sociaal belangrijke interacties, en zij zijn onze toekomst. Zij verdienen dus voorrang.

Tom Meganck (50), Lissabon

Geen risicogroep

Het is geen goed idee om jongeren voorrang te geven bij de vaccinaties. Jongeren zijn geen risicogroep.

Magda Casier (56), Bornem

Leeftijd/risico

De evolutie van de sterftecijfers op basis van leeftijd/risico moet de prioriteit bepalen. Wie het meeste kans heeft te sterven, gaat voor.

Bart Motmans (51), Hasselt

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234