Maandag 23/05/2022

Lezersbrieven

Lezers reageren: "Volharden in politieke correctheid is nu de slechtst mogelijke keuze"

Protest in Keulen tegen het seksuele geweld dat er tijdens nieuwjaarsnacht plaatsvond. Beeld EPA
Protest in Keulen tegen het seksuele geweld dat er tijdens nieuwjaarsnacht plaatsvond.Beeld EPA

Dagelijks krijgt De Morgen heel wat lezersbrieven binnen. Hieronder leest u een selectie van de reacties die op 7 januari binnenkwamen: over het seksuele geweld in Keulen en de besparingen op openbaar vervoer.

Seksueel geweld

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambom stimuleert elk slachtoffer van seksueel geweld aangifte te doen. Mijn dochter werd op veertienjarige leeftijd aangerand. Vier maanden na de aanranding overwon ze haar angst om aangifte te doen bij de politie. Jammer genoeg moet de politie haar melden dat, zonder rechtstreekse getuige, haar klacht vrijwel zeker geseponeerd zal worden. Wil de heer Jambon daar dan ook iets aandoen?

NB. De dader heeft tijdens de bemiddeling bevestigd dat hij de aanranding gepleegd heeft, maar gaat vrijuit.

C. Deweerdt

Keulen

De aanranding van tientallen vrouwen in Keulen en andere Duitse steden door naar verluidt in hoofdzaak mannen van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst, is inderdaad meer dan 'een aanranding' zoals er dagelijks helaas veel gebeuren. Ze zijn, samen met de toenemende radicalisering, epifenomenen van een multiculturele droom die als een zeepbel uiteenspat.

We kunnen de klok nu niet meer terugdraaien en dus moeten beide partijen proberen er het beste van te maken. De kop in het zand steken of in staat van ontkenning leven, zal een oplossing of op zijn minst een modus vivendi tussen autochtonen en allochtonen allerminst vooruit helpen. Het is hoogtijd om de problemen aan te pakken, wat betekent dat men ze ook zonder schroom mag en kan benoemen. Volharden in de Politieke Correctheid is de slechtst mogelijke keuze die we nu kunnen maken, want zoals voormalig Duits bondkanselier Helmut Schmidt ooit zei: "Politieke correctheid is de taal van mensen die huiveren bij de gedachte wat er allemaal kan gebeuren als ze ophouden zichzelf te beliegen."

Wel, ondertussen zijn er huiveringwekkende zaken gebeurd. Het is dus hoogtijd voor sommigen om eens voor de spiegel te gaan staan en zich te bezinnen of hun fluwelen aanpak wel de juiste was.

Sven De Spiegeleer, Oudenaarde

Keulen

Het in de doofpot stoppen van ontoelaatbaar gedrag tegenover vrouwen komt vroeg of laat als een boemerang terug in het gelaat van de politiek correct denkenden.

Nog niet zo lang geleden werd het lid van de beerput gelicht in enkele Noord-Engelse steden. Al jaren verdwenen daar jonge meisjes van de straat, zowel allochtonen als autochtonen. De meisjes werden verleid door zogenaamde loverboybendes gedrogeerd, ondergingen groepsverkrachtingen en als ze niet vermoord werden, belandden zij in de prostitutie. Voor de jammerklachten van ouders bleef de politie doof. Tot alles uiteindelijk toch uitdraaide op een onderzoek en wat bleek: de politie bleef zwijgen omdat het allemaal wat gevoelig lag bij de Pakistaanse moslimgemeenschap. Over deze feiten is zelfs een aflevering gemaakt in de tv-reeks Silent Witness.

Nu wordt blijkbaar dezelfde fout gemaakt in Keulen. Politiek correct denken is een slechte heelmeester, daar zijn veel voorbeelden van in de geschiedenis. En dan heb ik het nog niet gehad over wat leraressen dagelijks moeten aanhoren van jonge Noord-Afrikanen in de klas.

Ronald Verheyen, Mortsel

Keulen

Politici organiseren cursussen 'omgaan met vrouwen' voor asielzoekers. Terwijl onze cultuur daarin niet bepaald een voorbeeld is. Vrouwonvriendelijke maatregelen en seksisme zijn overal. Misschien moeten meerdere mannen wel mee op cursus? Moeten het trouwens nu niet de vrouwen(bewegingen) zijn die opstaan en maatregelen voorstellen?

Echte moslims drinken geen alcohol en vallen vrouwen niet lastig op straat. Echte asielzoekers zijn geen boelzoekers.

Vrouwen moeten geen armlengte afstand houden, maar een beenlengte! Ze kunnen dan makkelijker stampen daar waar deze mannen het verdienen.

Bob Vansant, psychotherapeut

Openbaar vervoer

Uitgerekend in een tijd waarin de files in België nog nooit zo groot waren, wil onze regering zwaar besparen bij de NMBS. Wat een logica? In plaats van treinen af te schaffen of de tickets duurder te maken, zou je toch eerder het tegenovergestelde moeten doen.

Ik herinner me nog de trein-tram-busdagen die tienduizenden mensen op de been brachten. Elk jaar nam het aantal reizigers toe omdat de tarieven tijdens die dagen laag waren én het aanbod qua openbaarvervoer veel hoger.

Elke dag zo'n trein-tram-busdag, zou dat niet de toekomst zijn? Geen files meer en een pak minder CO2-uitstoot, wat dan nog eens de volksgezondheid ten goede zou komen!

Annemie Neyens, Genk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234