Zondag 05/02/2023

CoronacrisisLezersbrieven

Lezers reageren op de crisis: ‘Waar blijft de Messias die ons zal verlossen van deze plaag? Zou Hij Wim De Vilder zijn?’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Een selectie uit de ingestuurde lezersreacties.

DM

Irrelevante vragen

Anderhalve meter afstand, zegt u? Objects in the mirror are closer than they appear. Maken we die afstand niet beter concreter, Maggie? Kleine kinderen zien olifanten zo groot als huizen. Sommige volwassenen maken van deze crisis een mug terwijl die eigenlijk een olifant is. En wat met de Engelse term social distancing? Voor heel wat ouderen is de pop-up need maintenance in hun auto al Chinees. Sociale afstand. Een beetje zoals Matthew McConaughey in de film Interstellar: op ballingschap naar de ruimte om zo de wereld te redden. Gescheiden van zijn dochter, een hoogbejaarde vrouw wanneer hij haar opnieuw in zijn armen kan sluiten. Vandaag hopen we natuurlijk op een korter scenario. Een miniserie als het ware. Op een paasvakantie. Marc zei dat ‘het’ wel nog wat langer kan duren. De zomer zullen ‘ze’ ons toch hopelijk niet ‘afnemen’? En de festivals dan, meneer Van Ranst?

Google leert trouwens dat Marc die andere Marc uit Marcinelle van zijn oneerbare troon stoot als vaakst gegoogelde Marc van België (sorry Coucke). Of toch van Vlaanderen. Heeft Wallonië zijn eigen Marc Van Ranst? Of is Marc Van Ranst er voor alle Belgen, zoals ooit de bedoeling van een federale regering was? Wanneer zien we nog eens een vliegtuig overvliegen? En waar blijft de Messias die ons zal verlossen van deze plaag? Zou Hij Wim De Vilder zijn? Altijd paraat, boezemt vertrouwen in en stelt de juiste vragen. Of verschijnt Hij als Dirk De Wachter? Relevanter dan ooit, die Dirk: niet alles hoeft steeds leuk te zijn. Of ook: zonder lastigheid in het leven, is er geen liefde. Nagel op de kop. Is Hij Gilles De Coster? Dag vrienden, jullie opdracht voor vandaag is simpel: blijf binnen en houd afstand. Waarna het spel pas echt spannend wordt. Want ook in de samenleving zijn er mollen die, soms vermomd als hamsters, de boel saboteren. Over de (zelfverklaarde) Messias gesproken, hoe slaagt Dries Van Langenhove er ook nu toch in om van deze crisis een wij-zijsituatie te maken (really, Dries)? En lijkt het niet veiliger om de Belgisch-Nederlandse grens voor enkele jaren te sluiten? Enkel voor niet-noodzakelijke verplaatsingen natuurlijk. Je weet maar nooit.

Margot De Smet

Toegeven

Het wordt dezer dagen duidelijk dat ook de politiek niet anders kan dan toegeven dat de verzorgingssector jarenlang ondergewaardeerd is geweest. Die gevechtsvliegtuigen om atoombommen aan te hangen, zullen we die nu eens niet kopen? Me dunkt dat dit belastinggeld nuttiger kan worden besteed.

Jean-Claude Drohé

Twee maten en twee gewichten

Momenteel worden onze leiders geprezen voor hun krachtdadig optreden in de coronastrijd. Wel, ik stel voor dat de media voortaan naast de coronacijfers ook dagelijks vermelden hoeveel mensen er wereldwijd gestorven zijn door hongersnood, gebrek aan drinkbaar water, geen toegang tot medische voorzieningen en oorlogen. Misschien gaan diezelfde leiders dan in hun buitenlandbeleid even krachtdadig optreden.

Ronny Severy, Bredene

Essentiële verplaatsing

’s Morgens drink ik een glas water. Dan verplaats ik me naar de tuin. De staartmezen vliegen pas op van hun essentiële notenkoker als ik dichtbij kom. Verder in de tuin hebben de kikkers zich nog niet verplaatst naar de vijverkant. Ze zitten nog existentieel koudbloedig onder water. Het ontbijt ziet noten, lijnzaad, fruit en yoghurt essentieel verplaatst naar een kom. Nadien verplaats ik me naar de badkamer en poets m’n essentiële tanden. Terug aan tafel, verschijnt in de rechterbenedenhoek van m’n laptop de prompt van een niet-essentieel bericht. Een bekende politieman bepleit duidelijke richtlijnen. De man is altijd aangenaam om naar te luisteren. Zijn woorden lijken zich bedachtzaam te verplaatsen langs het primaat van de standaardtaal. Het gaat over een op een op een en wat de manschappen moeten doen wanneer ze in een bos een verplaatste aantreffen. Het is waar. Zekerheid zalft. Dagelijks verplaats ik me naar een pluk bomen dat bos wil zijn. Daartoe ben ik heen en terug al gauw een uur onderweg. Nochtans is m’n looplijn naar behoren strak. De verplaatsing gebeurt op een onchristelijk uur, het aantal passanten daardoor beperkt. Loop ik er toch een tegen het lijf – bij manier van spreken – dan hou ik bij het kruisen de adem in en kijk stuurs voor me uit. Blijkt de passant een wetsdienaar, al van ver te herkennen aan pak en wapendracht, dan haal ik fluks de legitimatie uit de achterzak en hang die op het uiteinde van mijn erecte wandelstok. Exact anderhalve meter voor me uit. Het is essentieel dat het gesprek met de blauwe hulpverlener in optimale omstandigheden verloopt. Hoe dan ook, keer ik tevreden terug. De schemering heeft zich inmiddels voltrokken. Aarzelend begeef ik me naar het composttoilet achter in de tuin. Aldaar voltrekt zich de genoeglijke, dagelijkse verplaatsing van excretie.

Guy Simoens

Aan het werk!

Ik werk voor de werkloosheidsdienst van het ABVV en ben momenteel de duizenden dossiers van tijdelijke werkloosheid aan het verwerken. Dit zorgt voor een ongezien project in onze werking waardoor we momenteel een race tegen de klok aan het voeren zijn om alles te verwerken. Mijn man is politie-inspecteur en is ook volop aan het werk. Gelukkig is de crèche in het dorp open waar mijn baby naartoe kan. Doordat mijn kindje niet meer naar grootouders kan, zijn mijn kosten voor opvang hoger. Ik zet mij ten volle in voor de mensen die momenteel thuiszitten maar het wringt toch een beetje dat er weinig wordt gedaan voor de mensen die zich in deze crisis dubbel zo hard moeten inzetten. Een bijkomende frustratie is dat de politici op het nieuws zaken verkondigen in verband met werkloosheid die niet stroken met de realiteit. Bijvoorbeeld: uitkeringen zullen niet automatisch gestort worden en het zal geen 1.450 euro zijn voor iedereen.

Ellen Dewinter

Boetes

Boetes tot 4.000 euro voor wie de regelgeving negeert. Terecht, want er staan mensenlevens op het spel. Zou men rijden onder invloed penaliseren met dezelfde boetes, dan zouden er jaarlijks ook een aantal levens gespaard worden. Kunnen we dat meteen meenemen in het beleid? Of zijn verkeersslachtoffers niet belangrijk genoeg?

Jos Vlasman, Mortsel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234