Dinsdag 28/01/2020

Lezers reageren

Lezers reageren: "Ik vind voetbal onnodig, en moet daar toch ook voor betalen?"

Lezers reageren onder andere op het opiniestuk van Andreas Tirez. Beeld Bart Dewaele

Regelmatig vindt u online een selectie lezersbrieven.

Cultuursubsidies (1)

Voor iemand die lid is van een denktank geeft Andreas Tirez wel blijk van weinig doorgedreven logica in zijn opiniestuk. Over de subsidies aan de cultuursector stelt hij dat een meerderheid van de bevolking niet in cultuur geïnteresseerd is, en zij bijgevolg niet gedwongen kunnen worden om te betalen voor iets dat ze onnodig vinden.

Meneer Tirez, ongetwijfeld vindt een zeer groot deel van de bevolking het onnodig om zoveel geld uit te geven aan defensie of aan onze politieke instellingen, zaken die overigens een veelvoud vragen van wat cultuur kost. Afschaffen die boel? Of, om uw logica verder te zetten: dan mogen ze ook mijn alarminstallatie thuis subsidiëren?

Cultuur is van algemeen belang omdat het een uiting is van onze beschaving en omdat het reflectie biedt over de maatschappij en de staat waarin ze zich bevindt. Dat heeft dus alles te maken met de 'common good' en overstijgt dus het feit dat een 'significant deel' van de bevolking slechts kan participeren aan cultuur omdat de toegangskaarten dankzij de subisidies ook voor hen betaalbaar blijven.
Dominiek Dendooven, Ieper

Cultuursubsidies (2)

In De Morgen van 29/4 pleit Andreaz Tirez voor de afschaffing van cultuursubsidies. Paternalistisch, stelt hij, en bovendien "mensen, die niet geïnteresseerd zijn in cultuur worden gedwongen om te betalen voor iets dat ze onnodig vinden, en waarvan de positieve effecten niet gebudgetteerd kunnen worden."

Het is de heer Tirez waarschijnlijk ontgaan dat wij allemaal via onze belastingen bijdragen aan de samenleving, dat niet alles waarvoor wij mee betalen onze interesse wegdraagt. Een solidaire samenleving, daar leven wij gelukkig nog in. Via mijn belastingen betaal ik mee voor politiewerk.

Als ik mij niet vergis besteedt de lokale politie redelijk wat tijd aan de ordehandhaving tijdens sportmanifestaties, zeker het voetbal. Sport, zeker voetbal, interesseert mij in het geheel niet. Ik word dus (onrechtstreeks) gedwongen om te betalen voor iets wat ik onnodig vind. Conclusie: voetbalfans moeten de totale kost van de politie aanwezigheid betalen?
Jean-Marie Vanhaverbeke, Hever

Het opiniestuk van Andreas Tirez, gisteren in de krant.

Cultuursubsidies (3)

In een reactie op de heer Tirez' opiniestuk over cultuursubsidies door de Vlaamse overheid, moet het volgende gezegd te worden (DM 29/4). Uiteraard volstaat de argumentatie van de heer Eeckhout niet in een verdediging van cultuursubsidies door de Vlaamse overheid (DM 28/4). De cultuur die gesubsidieerd dient te worden, is de cultuur die onze maatschappij fundamenteel bevraagt.

De cultuur die gesubsidieerd dient te worden, noopt ons tot zelfreflectie en respect voor minderheden. Het toont ons de aanwezige grijswaarden in de maatschappij. De cultuur die gesubsidieerd dient te worden, ondersteunt bij uitstek het begrip democratie. Het biedt op zijn minst ten dele een antwoord op abstract lijkende begrippen als 'globalisering', 'diversiteit' en 'pluralisme' die in feite een keiharde alledaagse realiteit zijn. Een liberaal zou dat best eens onder ogen mogen zien. Dat maar een beperkt en te blank deel van onze dèmos daaraan deelneemt, is iets waar dringend wat aan gedaan mag worden.

Met andere woorden is die motivatie tot subsidiëring wel degelijk politiek en niet moreel, laat staan paternalistisch. Kunstenaars zijn allesbehalve moreel superieure wezens en horen dat ook niet te zijn. Maar in een wereld die bulkt van het ongelijk verdeeld geld, waar radicalisering troef is, en klimaatverandering een feit is, heeft de politiek er alle baat bij om héél bewust het mandaat op te nemen om een andere, relatieve kant te laten zien van onze maatschappij.

Mensen als Sidi Larbi Cherkaoui, Peter de Caluwe, Phillipe Herreweghe, Michaël Borremans, Stefan Hertmans zorgen daar onder andere voor. Laten we ze niet vergeten. Ons respect voor een gediversifieerde beschaving hangt ervan af. We hebben dat dringend nodig.
Louis Eeckhout, student kunstwetenschappen UGent

Meerderheid stemt voorstel voor gelijke pensioenleeftijd parlementairen weg

Servais Verherstraeten in 'Ter Zake': "We mogen dit niet op een drafje beslissen." Waarom, meneer Verherstraeten, kon de verlenging van de pensioenleeftijd voor werknemers wel in snelle draf worden genomen? Wat is hier de extra moeilijkheid? Typisch hypocriete tsjeventaal!
Jef Neefs, Beerse

Jo Cornu

Jo Cornu ziet er inderdaad uitgeput uit. Mijn respect voor hem is groot. Niet iedereen zou op 68 jarige leeftijd trachten met de hand een logge stoomtrein voort te duwen. En het lukte hem toch voor een meter.

Nu moet de regering op zoek naar een nieuwe manager die water en vuur kan verenigen, de act kan verkopen met winst en de show op tijd kan laten beginnen. Ik ken hem! Franco Dragone van het Cirque du soleil.

Het ga u goed, Mijnheer Cornu, geniet van uw welverdiend pensioen. Hopelijk neemt u nog eens de trein, ú moet die alvast niet meer duwen. Het circus neemt over.
Lucienne Colpaert, Dendermonde

Beeld DM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234