Zaterdag 30/05/2020

Het grote psychiatrierapport

Lezers reageren: "Het is niet alleen kommer en kwel"

Beeld Jonas Lampens

U reageerde weer massaal op het grote psychiatrierapport van De Morgen. Dit zijn de lezersbrieven van donderdag 23 februari.

Ook goed nieuws

Allereerst wil ik jullie bedanken dat jullie de psychiatrie op een grondige wijze willen benaderen, een zeer mooi initiatief. Laat mij toe om toch ook een paar bedenkingen te formuleren in verband met jullie artikels. Ik vind het persoonlijk jammer dat in hoofdzaak de extremen worden belicht, grote titels : afzonderen, medicatie, geen personeel enz. Het huidige beeld mag met iets meer nuance gemaakt worden, er zijn uiteraard excessen die niet toelaatbaar zijn of waar je minstens bedenkingen mag bij hebben, maar er is ook goed nieuws. Er worden mensen geholpen, er worden mensen beter, familie wordt bijgestaan enzovoort. Het is niet alleen kommer en kwel. Laat deze verhalen ook eens lezen aub.

David Slootmaekers, via e-mail

Geen nattevingerwerk

In het psychiatrierapport uit De Morgen (20/02/17) wordt voor het PC St Amandus te Beernem rood omcirkeld aangegeven dat ‘op zowat geen enkele afdeling de zorgpraktijk ooit getoetst werd aan wetenschappelijke inzichten’.

Als kernteamleden van de forensisch afdeling Fides van het ziekenhuis willen wij hier toch op reageren vermits hier door de indruk wordt gewekt dat een behandeling met de natte vinger en in het luchtledige wordt uitgedokterd.

Dat is natuurlijk niet het geval. In Fides beantwoordt de behandeling van plegers van ernstig grensoverschrijdend seksueel gedrag aan alle internationale standaarden. Wij weten dat omdat we, ondersteund door het ziekenhuis, de afgelopen vier jaar twee maal hebben deelgenomen aan de door IATSO (International Association fort he Treatment of Sexual Offenders) georganiseerde internationale congressen en daar zelf in de vorm van workshops onze specifieke behandelwijze met aandacht voor de emotieregulatie van plegers hebben voorgesteld. 

Wie de jaarverslagen heeft gelezen die Fides ten behoeve van de subsidiërende overheid sinds 2009 heeft opgesteld die kan dat jaar na jaar opvolgen en die zal zelfs zien dat Fides met de regelmaat van een klok in wetenschappelijke tijdschriften heeft gepubliceerd en op internationale congressen lezingen heeft gegeven. Sinds 2012 loopt op de afdeling ook een wetenschappelijk onderzoek rond de effecten van de behandeling op de vaak problematisch verlopende emotieregulatie van cliënten die in het verleden grensoverschrijdend seksueel gedrag pleegden.

Wij vinden deze nuancering belangrijk omdat Fides omwille van zijn forensisch aspect extra wordt gefinancierd en wij het publiek niet met idee willen laten zitten dat met dat geld onzorgvuldig wordt omgesprongen. Overigens ; mede door deze extra financiering is Fides op slechts twee van de inmiddels 73.000 gerealiseerde behandeldagen moeten overgaan tot een afzondering.

Het kernteam van Fides R: Dr Nils Verbeek, forensisch psychiater; Ake Arnouts-Trude den Burger, therapeutisch coördinaoren; Bert Decavel, afdelingshoofd

Wetenschappelijke literatuur

De wetenschappelijke literatuur inzake psychiatrie is zeer uitgebreid en niet echt gemakkelijk. Ik durf erop wedden dat de wijsneuzige briefschrijvers Lobke D'Hespeel en Saskia Rigolle er nog moeten aan beginnen, samen met menig psychiater.

Omer Vannoppen, Lubbeek

Buddy

In het jaar 1985 ben ik in het Noorse Lapland geweest. Ze gingen daar toen reeds prat op hun goed uitgebouwde psychiatrie. Noorwegen en bij uitbreiding Scandinavië kennen de poolnacht en zeer strenge winters, waardoor er veel depressie is in die streken. Men vertelde mij daar toen dat ze een systeem hadden uitgebouwd dat wij nu pas ook volop proberen in te voeren: de buddy-werking. Daarbij gaat een gewone vrijwilliger op stap met een ex-psychiatrische patiënt. Bij ons in Mechelen leveren de buddy’s goed werk - ze zijn zelfs genomineerd voor de prijs van vrijwilliger van het jaar. 

Ikzelf ben ook buddy. Ik ga met de deelnemer om als een gelijkwaardige persoon. Mede door die mentaliteit zijn we vrienden geworden. Vorige zomer zijn we bijvoorbeeld samen op vakantie geweest. Buddy’s hebben voor zover ik weet als doel de mensen langer gezond te houden zodat ze betere sociale contacten kunnen uitbouwen en zo minder vlug opnieuw opgenomen moeten worden. Als we in de wereld wat minder hard zijn voor elkaar, zouden er ook minder mensen ziek worden. Maar ach, het leven is nu eenmaal een agressiefestival.

Tony Verbeeck, Mechelen – Noord

Pokerspel geneeskunde

Jaren geleden (1974) schreef een Leuvense psychiater, Verhulst, een boekje onder de titel Pokerspel geneeskunde. De stelling die hij daarin verdedigde, was dat de prognose van een ziekte niet alleen afhankelijk is van die ziekte, maar nog veel meer van de arts (en psy?) die de patiënt treft. Hij lichtte dat toe met heel veel voorbeelden.

Wendy Leyn, via e-mail

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234