Zaterdag 04/02/2023

Lezersbrieven

Lezers reageren: "Eric De Vlaeminck kreeg nooit de erkenning die hij verdiende"

Eric De Vlaeminck. Beeld PHOTO_NEWS
Eric De Vlaeminck.Beeld PHOTO_NEWS

Voortaan vindt u online een selectie lezersbrieven. Op deze pagina leest u de ingezonden brieven van 5 en 6 december: over Bart Eeckhouts essay 'Zwartepieten met de geschiedenis' en Eric De Vlaeminck.

Lezersbrieven

Dag Piet

Als afsluiter van de Sinterklaasperiode. Met felicitaties voor het artikel in Zeno (DM 5/12). Geen opiniestuk, eerder een rijmpje:

noem mij maar levend erfgoed
noem mij levende traditie
noem mij maar vriend van kind'ren
verder heb ik geen ambitie
een aanstootgever ben ik niet
'k heb soms wat gekke kuren
ik voel me opperbest als ik
door schoorstenen mag gluren
de mensen onder de daken
die ik dit jaar mocht bewandelen
zijn niet meer die van vorige eeuw
de tijden die veranderen
als schoorsteenglijder ben ik
erg flexibel acrobatisch
aanzie mij niet als oud relict
o nee ik ben niet statisch
wanneer ik thuis ben
wrijf ik al die vlekken van mijn snoet
toe maak van mij geen twistpunt
gooi geen eten in mijn roet
Koen Cools, Dessel

null Beeld DM
Beeld DM
null Beeld DM
Beeld DM

Dag Piet (2)

Een deel van de samenleving ervaart het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet als racistisch en dus als een inbreuk op de mensenrechten, ook al zijn de organisatoren van dit kinderfeest zich daar niet bewust van. Het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet mag dus niet meer georganiseerd worden door gemeentebesturen en andere officiële instellingen. Conclusie: als een substantieel deel van het publiek een bepaald gedrag als strijdig met de mensenrechten ervaart, moet dat gedrag uit de publieke sfeer geweerd worden en naar de privésfeer verwezen worden.

Dit is een positieve evolutie want het biedt een uitweg uit het eindeloze welles-nietes debat over bijvoorbeeld het dragen van de hoofddoek in openbare functies. Als een substantieel deel van het publiek dit ervaart als een inbreuk op de gelijkheid tussen man en vrouw en een inbreuk op de mensenrechten, dan mag het niet kunnen, ook niet als de vrouwen in kwestie het aanvoelen als een vrije keuze voor een kledij of een godsdienst. Niet het subjectieve aanvoelen telt maar wel hoe het door het publiek ervaren wordt. Idem dito voor gescheiden zwemuren in publieke zwembaden etc.

Het betekent meteen ook dat de toepassing van de mensenrechten (verbod op racisme, gelijkheid voor man en vrouw) de standaard worden om het openbare leven te beoordelen, zonder dat dat nog kan voorgesteld worden als een verkapte aanval van verlichtingsfundamentalisten op de culturele diversiteit of de godsdientsbeoefening.

En tenslotte betekent het dan ook dat het politiek helemaal correct wordt om de mensenrechten voluit te verdedigen. De enige voorwaarde is immers dat een substantieel deel van het publiek achter de mensenrechten staat en die erkent, ook al zijn ze een Westerse uitvinding.
Wim Magerman, Anderlecht

Groot kampioen

Eric De Vlaminck was niet alleen op sportief vlak maar ook als mens een grote mijnheer, inderdaad de beste veldrijder ooit, ondanks zijn menselijke foutjes van midden de jaren 70.

Het leven op zich is ook voor hem niet mals geweest met het overlijden van zijn zoon op 26-jarige leeftijd en dit onder de ogen van zijn vader.
Het is typerend dat nu ook alle lofbetuigingen enkel komen van de (ex-)veldrijders en wielrenners en dat het akelig stil blijft van de bobo's van wielrijdersbond, zowel de vroegere bestuurders als de huidige.

Zij hebben Eric De Vlaeminck nooit de erkenning gegeven die hij verdiende, integendeel hebben ze hem in 2002 zelfs laag bij de grond behandeld. Een lot dat grote kampioenen inderdaad soms beschoren is.
Ik hoop ook dat zijn broer Roger nu even zal stilstaan bij het verlies van zijn broer nu een jarenlange vete niet meer volledig kan worden uitgepraat.

Roger De Vlaeminck was dan misschien als klassiek wegrenner beter dan Eric ondanks diens laatste gigantische palmares, als mens kwam hij volgens mijn mening nog niet aan de knieën van zijn broer.

Het is niet omdat men in de media constant ligt te roepen dat vroeger in zijn tijd alles beter was, dat men in tv-studio's de show wilt stelen door zich verongelijkt voelende midden in een gesprek met zijn broer weg te lopen uit de studio, dat hij daarom indruk kon maken. Zijn eigen broer verdiende meer respect dan dat.

De wielerwereld en vooral de cyclocross verliest een groot kampioen en bijna een legende in zijn vak.
Rudi Vereecken, Terhagen

null Beeld DM
Beeld DM

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234