Woensdag 06/07/2022

Lezersbrieven

Lezers over Jambon I: ‘Kijken naar Scandinavië, maar enkel als het goed uitkomt’

Jan Jambon stelt het Vlaams regeerakkoord voor, geflankeerd door Gwendolyn Rutten, Bart De Wever en Wouter Beke. Beeld Thomas Sweertvaegher.
Jan Jambon stelt het Vlaams regeerakkoord voor, geflankeerd door Gwendolyn Rutten, Bart De Wever en Wouter Beke.Beeld Thomas Sweertvaegher.

Verscherpt inburgeringsbeleid, Vlaams-identitaire klemtonen en sociale toetsen kleuren het Vlaams regeerakkoord. Al blijven de coalitiekleuren van de nieuwe Vlaamse regering dezelfde als die van haar voorganger, inhoudelijk schuift Jambon I naar rechts. Een greep uit de reacties van onze lezers.

Redactie

Polonaise

De polonaise die de drie partijvoorzitters van de coalitiepartners van de Vlaamse regering na het sluiten van het regeerakkoord inzetten was op het randje van het misselijkmakende. Dit is een regeerakkoord met een heel erg xenofoob randje. Het is de bedoeling om nieuwkomers van alle sociale voorzieningen te onthouden gedurende, hou je vast, tien jaar. Iemand die dus vanaf de binnenkomst een baan vindt en dus net als wij allemaal daar ongeveer de helft van afdraagt aan de schatkist, sponsort daardoor de sociale voorzieningen van de autochtone bevolking maar kan zelf nergens van genieten. Dit is ronduit diefstal en een nieuwe vorm van slavernij en uitbuiting.

Dit samen met de beslissing dat de verplichte inburgeringscursus ook door de nieuwkomer betaald moet worden doet me heel erg twijfelen of dat alles wel conform de rechten van de mens is.

Het is maar de vraag of diezelfde regels zullen gelden voor Engelsen die wegens de brexit hun land gaan ontvluchten. Ik vrees dat ik het antwoord daar al op ken. Dit is het bruinste regeerakkoord ooit. Als dit het antwoord is op het signaal van de kiezer, dan schaam ik me Vlaming te zijn.

Raf Vandenbergh, Gent

Waar is de glorie?

Wellicht zal de Vlaamse canon vol christelijke kunstwerken staan die de glorie van het roemrijke Vlaanderen tonen. Zou het niet beter zijn om de positieve inhoud van vele christelijke waarden vandaag aan allen te gunnen? Ik vrees ervoor dat men dat niet meer wil. Waar is dan de glorie?

Eric Naulaerts, Turnhout

Gewoon negeren

Negeer elke suggestie tot een Vlaamse canon. De bedoeling is commotie te veroorzaken. Welles-en-nietesdiscussies. Gewoon negeren. Niet meegaan in de discussies. Overdracht van canons is een voorbijgestreefd ideaal, zelden historisch en politiek correct. 'Experts', sta op uw strepen. De cultuurwetenschappen hebben niets meer vandoen met dit soort identitaire legitimatiepogingen.

William Ploegaert

Groen regeerakkoord?

Terwijl in de omringende landen diesel- en benzinewagens worden uitgefaseerd tegen bijvoorbeeld 2030, is het vergeefs zoeken naar een gelijkaardige maatregel in het Vlaamse regeerakkoord. Vlaanderen moet verderop in deze eeuw blijkbaar een vluchthaven worden voor verbrandingsmotoren die aantoonbaar het milieu en de volksgezondheid naar de knoppen helpen. De onderhandelaars kijken graag naar Scandinavische voorbeelden, maar dan alleen maar als het goed uitkomt.

Krist Debruyn, Averbode

AD&V

Het Vlaamse regeerakkoord is het antwoord op de mantra 'we moeten meer naar de mensen luisteren'. In een democratie gaat het om stemmen veroveren of op zijn minst ze te behouden. En ook al kraamt de vox populi de grootste onzin uit, je bent als politicus verplicht ermee rekening te houden. Ik hoop voor de CD&V dat deze pragmatische ingreep lukt of ze moeten van de paus manu militari hun C laten vallen. Ze kunnen het dan vervangen door de 'A' van angst. AD&V dus.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Democratisch deficit

Meer dan vier maanden onderhandelen én schrijven aan een regeerakkoord en dan de burgers en parlementsleden vier uren geven om dit voorlopig akkoord goed of af te keuren: een democratisch deficit van ongekende orde. Driehonderd pagina's afleveren zonder doelstellingen, zonder berekeningen, zonder index, zonder inhoudsopgave, zonder acronymenlijst: elke eerstejaars student wordt daarna naar huis gezonden.

D.I.L. Lampaert, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234