Dinsdag 07/02/2023

Lezersbrieven2021

Lezers over hun wens voor 2021: ‘Ik wil nooit meer terug naar het oude ‘normaal’, want dat was abnormaal’

‘Ik wens dat we allen zonder schroom weer lichamelijk mogen zijn.’ Beeld Elise Vandeplancke
‘Ik wens dat we allen zonder schroom weer lichamelijk mogen zijn.’Beeld Elise Vandeplancke

Velen onder ons willen het rotjaar 2020 snel vergeten. De Morgen kijkt hoopvol vooruit en vroeg zijn lezers: wat is uw wens voor dit jaar?

Lezers van De Morgen

Geen rotjaar

Het was geen rotjaar. Hoewel ik niet in de essentiële kleinhandel zit, is het economisch makkelijker geweest. Leveranciers gaven meer ruimte om te betalen. Ik kon zonder gezichtsverlies een verlieslatende afdeling ten grave dragen. De mij opgelegde sluitingen hebben mij de steven doen wenden, waarbij ik met minimaal inkomensverlies maximaal profiteerde van veel minder werk. Ik genoot van minder files en meer parkeerplaatsen. En de nieuwe nachtrust. Ik neem aan dat het geld dat niet in de horeca besteed kon worden verdeeld is tussen de traiteur en supermarkt enerzijds en de spaarrekening anderzijds. Paul de Grauwe denkt aan reservepotjes aanleggen. Mensen bij overheid en grote bedrijven hielden dus dik over en hebben geen reservepotjes nodig. De nieuwe werklozen en kmo’s konden geen reservepotjes aanleggen. Hun inkomsten werden afgeroomd of vielen stil. Mijn gezondheid heeft er wel onder geleden. Ik kon niet meer zwemmen en begin aardig stijf te worden. Ik leef als een FIRE, hoewel ik nog werk en pensioen ontvang. En dat blijf ik doen. Ik heb dus weinig te wensen behalve weer eens een terrasje te gaan pikken. Maar daar is het nu te fris voor.

Peter Cools (75), Spa

Knuffelen

Ik wil met mijn volwassen kinderen opnieuw onbezorgd aan tafel zitten en hen kunnen knuffelen. Als mama en papa is het heel onnatuurlijk om je kinderen niet te mogen vastpakken. Deze situatie maakt me al maanden verdrietig.

Veerle Gauquie (54), Beerse

Ademhalen

Ik hoop dat we eindelijk terug wat kunnen ademhalen na een jaar waarin we beseften dat we allemaal mensen met verschillende meningen zijn. Ik wens dat we bewust minder gaan consumeren, duurzamer leven en dat we echt werk maken van de klimaatcrisis.

Jan Gilles (71), Geel

Een goede man

Het is een cliché en een jaarlijks wederkerende wens, maar voor 2021 zou ik toch echt graag een goede man vinden. Een liefdevolle, attente en geestige man. Iemand die me troost biedt als ik de uitweg uit deze corona-ellende niet zie, die me van tijd tot tijd een spiegel voorhoudt en eens goed discussieert. Een man die me zegt dat hij mijn eten lekker vond. Dat wens ik mezelf toe voor het nieuwe jaar. Voor echt.

Michelle Ginée (39), Ledeberg

Misinformatie

Mijn wens voor 2021 is dat we een manier vinden om de digitale en wetenschappelijke geletterdheid bij een breder publiek te verhogen. Enkel op die manier kunnen we de trend van complottheorieën en misinformatie tegen houden.

Vincent Andries (34), Antwerpen

Dansen

Ik zou graag nog eens heel goed gaan dansen!

Estelle Lenoir (28), Gent

Vanzelfsprekend

Ik wens dat wat vanzelfsprekend was opnieuw vanzelfsprekend wordt. Evidente handelingen als knuffelen, een bezoek en zoveel meer. Dat we van moeten opnieuw naar ont-moeten gaan.

Stijn Deriemaeker (57), Deinze

Prioriteit

Simpel eigenlijk: ik hoop dat de politiek én de kiezer eindelijk doorhebben hoe belangrijk de sociale vangnetten, de solidariteit en de natuur zijn. Het lijkt mij erg verstandig, als mensheid, om de prioriteit te verschuiven van ‘kapitalistische winst’ naar echt ‘samen-leven’. En rap!

Peter Eerdekens (56), Borgloon

Bijzonder vaccin

Een vaccin tegen domheid en egoïsme. Anders blijven we nog twee jaar sukkelen.

Pierre Verhoeven (63), Beauvechain

Duurzaam genieten

Dat we met z’n allen terug volop van mekaar mogen genieten, maar op een duurzame manier. Het werd pijnlijk duidelijk dat we over te weinig natuur beschikken en dat die natuur onder grote druk staat van economische activiteiten. Daarom wens ik een omslag die resoluut gaat voor duurzaamheid en meer natuur zodat we de uitdaging van de klimaatopwarming het hoofd kunnen bieden.

Drej Oomen (60), Wortel

Grootouders

Dat ik mijn grootouders nog eens kan vastnemen.

Luna Andriani (21), Deurne

Nieuwe job

Mezelf aansporen tot een nieuwe job staat bovenaan mijn wensenlijst voor 2021. Telewerken heeft zijn voordelen, maar heeft ervoor gezorgd dat ik geen enkele connectie meer heb met het logistieke bedrijf waarvoor ik werk. Dat een mens nadenkt over zijn persoonlijke doelen en waarden tijdens de lockdown is een understatement.

Rikki Dilliarkis (28), Vilvoorde

Gerechtigheid

Gerechtigheid is belangrijk. Ik wens dat Trump in 2021 naar de gevangenis verhuist.

Guy De Vos (68), Borgerhout

‘Ik wil nooit meer terug naar het oude ‘normaal’, want dat was op veel vlakken abnormaal.’ Beeld Elise Vandeplancke
‘Ik wil nooit meer terug naar het oude ‘normaal’, want dat was op veel vlakken abnormaal.’Beeld Elise Vandeplancke

Nooit meer terug

Ik wens dat het lagere werktempo, de verminderde sociale ‘verplichtingen’ en de afgenomen ratrace worden volgehouden, ook wanneer het virus onder controle blijkt. Ik wil nooit meer terug naar het oude ‘normaal’, want dat was op veel vlakken abnormaal. Ik hoop op een nieuw normaal dat naast werken voldoende ruimte biedt voor ontspanning en zelfontplooiing, waar introverten als mezelf geen sociale druk voelen om sociaal te moeten zijn en waar de wereld een beetje trager kan draaien zodat het aantal burn-outs even goed bestreden wordt als het virus nu.

Kristof Dewaele (44), Roeselare

Genieten

Dat mensen leren tevreden zijn met wat ze hebben. Leren kijken naar alle mogelijkheden in plaats van alle beperkingen. Genieten van tijd met uzelf en uw gezin in plaats van steeds weg te willen. Genoeg gezaagd en geklaagd!

Karen Tersago (37), Kapelle-op-den-Bos

Lichamelijk zijn

Ik wens dat we allen zonder schroom terug mogen lichamelijk zijn, dat onze huidhonger terug mag gestild worden, zonder dat we er ons slecht bij moeten voelen.

Bart Vancraeynest (55), Brugge

Begrip

Meer begrip voor elkaars standpunten en mildheid, minder polarisatie. Wat ik dit jaar heb gelezen op sociale media tart alle verbeelding.

Edwin Korver (50), Mechelen

Normaal reizen

Ik wens dat we weer normaal kunnen reizen. Mijn familie woont in Portugal en vorig jaar is mijn vader overleden. Mijn moeder is nu vaak alleen en eenzaam. Ze komt graag bij ons, maar momenteel lukt dat niet.

Márcia Nery (46), Meulebeke

Lekker eten

De heropening van de horeca. We missen onze gasten in ons hotel en restaurant en we willen niets liever dan terug een vol huis met lekker eten en lieve mensen om ons heen!

Christophe Ysewyn (36), Antwerpen

Aanpassing strategie

Als moeder van twee hardwerkende, plichtbewuste studenten wens ik dat de vaccinatiestrategie wordt aangepast zodat zij vroeger gevaccineerd kunnen worden en ze weer hun jonge leven kunnen leiden. Ze verdienen het. Ik heb het grootste respect voor de manier waarop jongeren hiermee omgaan en hun weg zoeken in de afstandsmaatschappij. Genoeg is genoeg, zeker als je ziet hoeveel landgenoten de regels met de voeten treden.

Els Wellens (49), Neerpelt

Weer gewoon

Ik wens: dat corona terug een bier is; Donald terug een eend is; Ranst terug een dorp is; en bubbels nog slechts in champagne te vinden zijn.

D. Wils (60), Ranst

Weer naar de les

Ik wil terug naar de les kunnen. De gezichten van mijn professoren zien en hun (soms langdradige) uiteenzetting volgen. Chitchatten met mijn medestudenten tijdens de pauze, over wie om hoelaat is thuisgekomen en over wie wat uitgehaald heeft in de Overpoort.

Ward Van de Voorde (20), Waasmunster

Geen heruitzendingen

Geen uitzendingen kerstfilms, specials of wat dan ook, meer van FC De Kampioenen. Voor lange tijd werden deze wonderlijke creaties gedoogd omwille van nostalgische warme herinneringen, maar het is nu genoeg, jongens. Het is mooi geweest.

Ellen Mares (36), Hoepertingen

Basisinkomen

Een basisinkomen voor iedereen vanuit de gedachte dat de meeste mensen deugen (knipoog aan alle Rutger-fans ;)). Maar ook vanuit de vrijheid- en gelijkheidsgedachte en het solidariteitsprincipe. En voor wie dat te links vindt: ook vanuit economisch oogpunt. Want een basisinkomen bespaart de staat heel wat op ‘gezondheidszorg’. Hoe werkt dat dan? Ik geloof dat wanneer mensen niet moeten werken voor geld, ze zullen werken voor een doel, voor de maatschappij. Deze crisis heeft aangetoond hoeveel solidariteit en burgerzin er is wanneer mensen zich verbonden voelen door een gemeenschappelijk (nood)lot waarbij iedereen voor een periode min of meer ‘gelijk’ is. Een basisinkomen is een verbindende gelijkheidsbasis die ruimte creëert voor vernieuwende ideeën en creativiteit. Mensen hebben tijd en energie om hun interesses te ontwikkelen en hun potentieel te verwezenlijken. Ze kunnen zichzelf inzetten voor zelf gekozen doelen, voor wat ze als zinvol ervaren. En ja, mensen doen dat, ook al is er Netflix en Streamz ;). Want ‘zingeving’ is immers een basisbehoefte (piramide van Maslow). En die kan je inzetten doordat je met je basisinkomen voorafgaande behoeften hebt vervuld zoals eten, onderdak, veiligheid,... (nogmaals Maslow ;)).. Maar er is ook ruimte om gewoon te ‘zijn’ en aandacht te hebben voor het ‘hier en nu’. Dit zorgt voor een verderzetting van de opgedrongen reset van mens en natuur door corona. We kunnen blijvend onthaasten en verbinding maken met de natuur. En dat alles maakt mensen gelukkiger en gelukkige mensen zijn gulle gevers. En daar kan een maatschappij nooit genoeg van hebben. En vadertje staat vaart er zo in 2021 ook beter bij ;).

Birgit Adriaensen (36), Burcht

Fiere Belgen

Dat racisme en haat geen nationale sport meer zijn. We als land terug 1 worden. Geen onderscheid tussen Vlaanderen en Wallonië. We fiere Belgen zijn, en niet de Vlamingen en Walen. En we onze multiculturele samenleving als verrijking zien en van elkaar leren, elkaar steunen ipv te veroordelen en stigmatiseren.

Sofie Van Elsuwe (39), Oordegem

Oog voor wat essentieel is

Voor 2021 wens ik dat mijn kind (en bij uitbreiding al mijn gezinsleden) gezond is en mag blijven. Begin december werd bij mijn oudste zoontje uit het niets een hersentumor vastgesteld, en die werd midden december verwijderd. Alle dagdagelijkse ‘zorgen’ ruimen op zo’n moment plaats voor wat echt essentieel is.

Els Steyls (34), Tongeren

Op de wei

Met vrienden dansen op een wei met goeie livemuziek – met een pintje in de hand en niet op afstand.

Laura Insua (37), Zolder

Ontmoetingen

Opnieuw kunnen reizen en vrienden ontmoeten in België en Europa.

Luc Peeters (71), Osaka (Japan)

Kracht voor vrouwen

Dat veel vrouwen de kracht vinden om in 2021 voor zichzelf te kiezen, en niet langer voor de man die het thuis bij zijn vrouw ‘praktischer’ vindt.

An Van den Bergh (45), Baal

Theater

Als theaterliefhebber wens ik dat er meer voorstellingen online aangeboden worden, zowel nieuwe als oude als zeer oude. Het was ‘zalig’ om tijdens de 1ste lockdown sommige voorstellingen thuis opnieuw te zien of andere te ontdekken. (Je kan niet alles zien.) Ik begrijp dat theatermakers/-acteurs zweren bij de unieke ervaring van een ‘live’-voorstelling, maar wat als je als toeschouwer die voorstelling niet kon zien omwille van een dwingende reden (ziekte, werk, ...)? Wat als je een voorstelling zo goed vond dat je ze nog ‘ns wil zien, maar dat dit niet meer mogelijk is? Volgens mij ligt hier een kans om de cultuursector nieuwe inkomsten te bezorgen: zet die (oude, zeer oude) voorstellingen tegen betaling online. Voor een goed begrip: niet tijdens het eerste seizoen, niet tijdens de hernemingen, maar wel wanneer wanneer de productie helemaal afgelopen is. Met vriendelijke groeten en veel hoop dat onze cultuursector de covid-ellende mag overleven.

Frank Badisco (60), Antwerpen

Warm water

Meer vrijheid en minder identiteitspolitiek, een einde aan de hysterie en een terugkeer naar de normaliteit. Voor mijzelf, opnieuw warm water in de keuken. Elektrische boilers zijn een bitch.

Bram Slaets (32), Schoten

Plant die boom!

Intensief care planet Earth; mijn wens voor 2021 is dat we ons als mens eindelijk behoorlijk nietiger, gevoeliger, en bescheidener mogen opstellen en ons als een potentieel mooi en klein maar niet onaantastbaar onderdeeltje in het groter geheel MOGEN bewegen met respect en heel veel dankbaarheid voor de basis waar alles uit ontspruit en weer samenkomt: natuur zonder franjes en wars van groene misleiding. Plant die boom, zaai die bloemen! Ik wens de bijna doodbloedende prachtige blauwgroene planeet heling en intensieve zorgen toe en wens dat we als dominante mens nog kansen krijgen om dingen goed te maken. De mensen, die wens ik inzicht en wijsheid. Plant die boom en laat hem ongemoeid groeien.

Carl Vandenberghe (78), Vichte

Ten dans

Dat ik u in 2021 opnieuw ten dans mag uitnodigen... En dat onze schaduwen in 2021 opnieuw ongeremd over mekaar mogen buitelen.

Pieter Lievens (71), Destelbergen

Focus verleggen

Ik wens dat corona uit de wereld is. En ook dat de focus weer op andere zaken komt als oorlog, armoede, Afrika... We zijn op onszelf teruggeplooid. Hopelijk kennen we de gevolgen van 2020. En komt er een duurzame erkenning voor de zorg. Zelf wil ik graag normaal werken en reizen.

Marjan Blokland (53), Stekene

Strengere aanpak

Een strenger ingrijpen van de overheid zoals in Nieuw-Zeeland, zodat we af geraken van het coronavirus.

Erica Maggio (34), As

Uit het woordenboek

Dat Covid-19 uit de woordenboek gaat en zich niet meer herhaalt. Misschien te veel gewenst, toch mijn wens voor 2021.

Marielouise Braeckmans (79), Beveren

Dat boek

Ik ben al een hele tijd een boek aan het schrijven en het wordt meer dan hoog tijd dat het ding eens af raakt.

Ignace Van Caneghem (56), Wetteren

Vriendschap

Een jaar zonder corona, en dat de mensen elkaar zo blijven steunen, want er is nood aan vriendschap voor elkaar!

Fernand Vanderhaeghe (75), Veurne

Nieuwe regering

Dat deze regering zo snel mogelijk valt, na de verkiezingen de liberalen de kiesdrempel niet meer halen en de nieuwe regering federaal sp.a/N-VA wordt, met Vandenbroucke in de regering.

André Castelain (67), Genk

Verbondenheid vasthouden

Ik wens dat we de verbondenheid tussen mensen die we herwonnen tijdens de coronacrisis blijven vasthouden in 2021. Genieten van de kleine dingen, die we mogen delen met elkaar, dat we elkaar terugvinden en ons egocentrisme wat meer loslaten.

Fleur Lodewyckx (30), Tielen

Racisme veroordelen

Mijn wens voor 2021 is dat we racisme scherp veroordelen en niet meer als normaal beschouwen. Met verbazing en veel bezorgdheid zie ik het racisme en onverdraagzaamheden toenemen. Dat moet toch anders kunnen!

Viviane Vermeulen (57), Roeselare

Vrijheid

Gezondheid en vrijheid.

Marleen Braeye (64), Merelbeke

Thuis leven

Behalve dat we terug meer mensen kunnen ontmoeten, hoop ik dat de positieve kanten van deze periode behouden blijven: zoals een rustiger leven, meer ‘thuis leven’, meer wandelen en fietsen, meer aandacht voor mekaar, minder autorijden, minder lawaai...

Anne Hoppenbrouwers (65), Antwerpen

Minder alleen

Iedereen gezond en mezelf niet zo alleen voelen.

Peter Slaghmeulen (77), Deurne

Kankers

Dat het neoliberalisme en het Vlaams-nationalisme zouden verdwijnen, omdat dat kankers zijn.

Leo Hendrickx (80), Hoevenen

Vrede

Gezondheid en vrede voor alle dierbaren.

Herman Vandervoort (81), Schilde

Grondwet

Geen beperkingen meer aan grondwettelijke vrijheid.

André Vanderjeugt (87), Boezinge

Terrasje

Dat we, in de lente/zomer van 2021, opnieuw een pintje op een terras in ’t zonnetje mogen drinken met vrienden – en dit zonder voorafgaand te moeten beginnen nadenken of het wel mag en te moeten rekenen of we niet met te veel zijn.

Cedric Cooreman (38), Gent

Gezond zijn

Dat thuiswerken even ingeburgerd blijft als in 2020. Dat we allemaal nog eens een terrasje kunnen doen en iemand een knuffel kunnen geven. Gewoon gezond zijn is ook al goed, dat is nog nooit zo onderschat geweest als nu.

Birgit Van Keer (29), Ekeren

Geen voetnoot

Ik wens dat we in 2021 vooral zullen onthouden wat 2020 zo bijzonder maakte. Het virus dreigt een voetnoot te worden als we de aandachtspunten op politiek, cultureel, economisch, medisch, wetenschappelijk en maatschappelijk vlak loslaten. Dat mag niet gebeuren.

Jan Daniels (63), Kalmthout

Kritische journalistiek

Ik wens dat journalisten weer kritische mensen worden die verder nadenken dat hun eigen slagzin en snel gevormde uitspraken. Die meer kennis hebben van een onderwerp voor ze erover schrijven en dit met betrekking op corona, de epidemiologie, het beleid, de effecten. Er is sinds de uitbraak een angstpsychose gecreëerd en in plaats van correct en kritisch te informeren bent u helemaal de bocht uit gevlogen. Hoe straffer de titel, hoe beter. Hoe meer u angst kan creëren, hoe beter. Zo lijkt het wel. Dus. Doe u best en denk 2 keer na voor u een sensationele titel maakt. Dat Het Laatste Nieuws dat doet, dat ben ik gewoon, maar u bent afgegleden... U maakt er een potje van. Corona is een vies beest dat we au sérieux moeten nemen, ik stond er met mijn voeten in en heb wel een beetje verstand van infectieziekten. Maar stop uw huidige flow en neem uw berichtgeving ook au sérieux en denk na wat de impact is van uw sensationele slagzin (en of artikel) voor u publiceert. U voedt angst, u voedt zelfs het neveneffect van de angst: de onverdraagzaamheid.

Voor 2021 wens ik iedereen van u veel verse lucht in uw hersenen en hoofd zodat u met frisse kijk een kritisch out of the box-artikel kan schrijven die diepe analyse en kennis toont, ook al is het miserie waarover u schrijft. Ik vertrouw in u dat u het (nog) kan.

An Wauters (45), Laken

Duurzaam

Verdraagzaamheid en respect. Dat is duurzaam en gratis.

Joris Godderie (42), Blanden

Mededogen

Ik wens ons allen voor 2021 veel meer mededogen. Mededogen is dat we de ander behandelen zoals we zelf willen behandeld worden, dat we geloven en weten dat perfectie niet bestaat en dat we wel altijd respectvol kunnen blijven naar de ander, hoezeer we ook inhoudelijk verschillen van mening dat we toch respectvol blijven met mekaar. En dat we beginnen bij onszelf en onze naasten en vrienden en kennissen en collega’s, mogelijks dat onze politiekers (de door ons gemandateerden) er iets van leren en ons voorbeeld volgen. Met hartelijke groeten, en een liefdevol gezond 2021.

Erik Pappaert (61), Gent

Eigen familie

Dat corona stopt en dat men terug in een normaal leven komt. Mensen worden angstig en durven met niemand meer contact maken, zelfs de eigen familie wordt buitengesloten.

Louis Momont (87), Mortsel

Globale problemen

Dat mensen inzien dat we allemaal anders moeten gaan leven, dat we moeten samenwerken om drie globale problemen op te lossen: het klimaat, de kloof arm/rijk en de wereldvrede.

Vie Kuijken (59), Hasselt

Gezond verstand

Voor 2021 wens ik iedereen een portie gezond verstand. We hebben in het voorbije jaar gezien dat veel mensen dit mankeren of hier een serieus tekort aan hebben.

Elske Bollens (55), Leuven

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn. Ik wens iedereen en mezelf toe om gelukkig te zijn. Ik denk dat dat de moeilijkste taak ter wereld is, waar we te weinig bij stilstaan.

Zoë Delcourte (26), Elewijt

Geen coronaregels meer

Zo snel mogelijk allemaal gevaccineerd zijn en opheffing van de coronaregels.

Stan Maes (69), Mechelen

Terug naar de Meir

Dat parken en bossen weer exclusief voor de echte stappers zijn... En dat de Meir-addicten kunnen terugkeren naar de Meir, zodat we opnieuw rust en stilte vinden in de natuur, en die die overspoeld wordt door would-be wandelaars.

Inge B. (46), Antwerpen

Oude gewoontes

Dat we niet direct in onze oude gewoontes hervallen als het virus op de achtergrond geraakt. En dat ik me niet ga ergeren als het wel zo is. Een beetje wijsheid voor iedereen dus, is mijn wens!

Elke Spenninck (45), Heusden

Echt contact

Op bezoek gaan bij vrienden en familie in België. Ik heb hen sinds maart niet meer gezien (behalve via videochat).

Hans Nijs (29), County Cork (Ierland)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234