Vrijdag 03/02/2023

Lezersbrieven

Lezers over hun eindejaar: ‘Het kan zijn dat dit net buiten de regeltjes valt, maar dat is dan maar zo’

null Beeld Elise Vandeplancke
Beeld Elise Vandeplancke

Nee, dit worden geen feestdagen zoals de andere. Kerst zal binnen het gezin gevierd worden, zo heeft de regering beslist. Alleenstaanden mogen twee contacten uitnodigen, gezinnen één contact. Hoe viert u dit jaar de eindejaarsfeesten, vroegen we via Demorgen.be. Een selectie uit de inzendingen.

Onze lezers

Dubbel vieren in 2021

Ik vier kerst met mijn gezinsbubbel, ik ben een alleenstaande gescheiden mama met drie kinderen. Mijn broer, zus, papa en schoonzus zijn allen artsen-specialisten en werken in verschillende ziekenhuizen. Wij gaan niet afspreken met de feestdagen. We zullen wel dubbel vieren volgend eindejaar, wanneer iedereen gevaccineerd is en wat heeft kunnen recupereren van de huidige werkdruk in de ziekenhuizen. Met oudjaar ga ik werken. Ik ben treinbegeleider bij de NMBS en de treinen rijden altijd.

Elke Celen (50), Diest

Beetje relativering

Wij vieren de eindejaarsfeesten thuis, binnen ons gezin. Misschien zullen we met de buren, elk in onze tuin, klinken op 2021. Het worden andere feesten dan anders – met gemis, maar ook met wat relativering. Het is maar één kerstfeest, één oudejaarsavond en het zullen originele feesten zijn. We zullen ze niet snel vergeten.

Veerle Debay (45), Borgloon

Afhaalmaaltijd

Dit jaar geen feest met kinderen en kleinkinderen, mijn echtgenote en ik vieren alleen. Maar wij maken het ook leuk voor kinderen en kleinkinderen, want we koken uitgebreid: het wordt een feestelijke afhaalmaaltijd met hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert zoals de voorbije jaren. Ook de champagne krijgen ze erbij. We gaan toch niet zeuren over een jaartje ‘anders feesten’! Laat De Croo en Vandenbroucke verder de juiste beslissingen nemen.

Jo Van Den Noortgaete (66), Nazareth

Geen stress

We brengen eindejaar lekker gezellig met het gezin door. Geen geloop van het ene familiefeest naar het andere. No stress.

Bram Luyts (42) Oud-Turnhout

Zwaaien

Op kerstavond eten we thuis, mijn knuffelcontact en ik. Op kerstdag ga ik zwaaien naar mijn moeder achter glas. Op Nieuwjaar: alleen in de zetel.

Ingrid Vos (59), Zemst

Tête-à-tête

Wij nodigen niemand uit, het blijft bij mijn man en ik. We willen niet bijdragen tot een kerstgolf. We maken er wel een lekker etentje met ons tweetjes van, zelf bereid en gewoon thuis.

Ann Giezek (53), Wemmel

Kerstwens

We vieren eindejaar onder ons twee, wij respecteren de regels en wensen dat iedereen dit doet. Bel naar je vrienden en familie, stuur een kaartje of een mail, laat zien dat je aan hen denkt, maar heb geen fysiek contact. Heb begrip voor elkaar, voor de anderen, voor de maatschappij. Het niet naleven van de regels is puur egoïsme!

Dirk De Jaegher (57), Antwerpen

Met foute kerstmuziek

Normaal vieren we kerst traditiegetrouw samen met mijn ouders en het gezin van mijn zus. Dit jaar zullen we er een gezellige kerst van maken met zijn tweetjes. Wat kokkerellen, foute kerstmuziek opzetten en een kerstfilm kijken. In knus gezelschap, om het rampzalige 2020 achter ons te laten. En vooral om in 2021 elkaar weer in veilige omstandigheden goed te kunnen knuffelen. Die knuffels kunnen enkel als we gezamenlijk, als team, nu onze verantwoordelijkheid nemen.

Nick Van de Vel (28), Wilrijk

In twee woorden

Fuck Christmas.

Johny Goessens (63), Aalst

Zoals vroeger

We vieren dit jaar kerst met ons gezin van vier én mijn knuffelcontact komt langs. We vieren kerst en Nieuwjaar eigenlijk altijd op deze manier, dus voor ons verandert er bitter weinig.

Shane De Swerdt (23), Hoboken

Net buiten de regeltjes?

We vieren gezellig in de woonkamer met mijn ouders en broer. Niks groots of uitbundigs, maar dus ook niet zielig virtueel of zo. Het kan zijn dat dit net buiten de regeltjes valt maar dat is dan maar zo. Ik heb het wel gehad met de betutteling.

Thomas Cateau (37), Schoten

Via Zoom

Wij gaan kerstavond digitaal via Zoom vieren met mijn familie in Duitsland en mijn broer en zijn vrouw in Engeland. Voor de eerste keer in mijn leven niet rond de open haard op de boerderij van mijn ouders.

Theresia Feldmann (33), Brussel

Eindejaarswandelingen

Op kerstavond blijf ik met mijn zoontje en mijn partner gewoon thuis en bestellen we een maaltijd bij een lokale brasserie. Op kerstdag gaan wij met zijn drietjes wandelen in de buurt en een Skype-sessie houden met de familie. Op oudejaarsdag gaan mijn partner en ik voor een dagje wandelen in de Ardennnen. Mijn zoontje is dan bij zijn papa. Op nieuwjaarsdag kijken we oude films en koken we samen.

Iris Tuerlinckx (48), Tremelo

Hoop op elektriciteitspanne

Zoals ieder jaar vieren we kerstavond bij mijn ouders en oudejaarsavond gezellig met de kat. Groot voordeel van corona is dat het familiefeest op kerstdag niet kan doorgaan. 2020 was een topjaar voor solitaire mensen: nooit zoveel rust en tijd voor mezelf gehad! Eigenlijk zijn er best veel mensen zoals ik, wie de constante negatieve berichtgeving over alleen zijn stilaan de strot uitkomt. We worden niet gehoord omdat alle mensen worden verondersteld sociaal te zijn en wie geen nood voelt aan gezelschap niet past binnen de conventionele eenheidsworst die ons wordt voorgehouden.

Ik had zo gehoopt dat er na de eerste lockdown iets zou veranderen, dat mensen door tijd met zichzelf door te brengen zouden inzien dat constant aan sociale normen voldoen en als consument deel uitmaken van een achterhaalde groei-economie eigenlijk niet hoeft. Dat de depressieve en deprimerende toon van de corona-enquêtes geleidelijk zou omslaan naar iets positievers.

Helaas, nooit heb ik een enquête gevonden die peilde naar onze ervaring met gezondere lucht, de creatieve oplossingen en digitale innovaties waarmee de cultuurwereld in sneltempo een alternatief heeft geboden voor onze traditionele kunstbeleving... niets. “Hebt u zich afgelopen week eenzaam en neerslachtig gevoeld? Meer dan anders, of gewoon veel?” Ik slaak een diepe zucht: nee, ik had alwéér geen nood aan een luisterend oor deze week, geen huidhonger gevoeld – met stip het lelijkste woord van 2020. Ik trek naar buiten om de tuin klaar te maken voor de winter. Dat ik niets hoor dan de wind en wat herfstvogels die samengetroept zijn in een hoge boom achter het huis, maakt mij zielsgelukkig. Moet ik mij verantwoorden voor het feit dat ik altijd alleen, maar nooit eenzaam ben? Ik hoop op een elektriciteitspanne met oudejaarsavond, dat scheelt weer een hoop tijdverlies met ‘sociale’ media.

Ada Ceuppens (40), Brussel/Buissenal

Strikt

Net als de vorige jaren werkt mijn echtgenote met oud en nieuw. Oudejaarsavond vier ik dus thuis, net als de vorige jaren, ik kijk naar Canvas of luister naar Radio 1. Het grote verschil met vorige jaren: onze drie zonen (prille twintigers) zullen thuis zijn op oudejaarsavond. Met Nieuwjaar kook ik iets voor hen. Kerst zal wel anders zijn, geen traditioneel familiebezoek dit jaar. We houden ons strikt aan de maatregelen.

Rik Maekelberg (59), Diksmuide

Opera

Ik blijf gezellig alleen thuis; lees een interessant boek, bekijk een opera-dvd, zoek een boeiend televisieprogramma, ga lekker eten en drinken en hopen op een beter 2021. Hopelijk kan ik opnieuw live naar de opera en concerten gaan in het buitenland.

Micheline Heyse (72), Gent

Dan gaan we dansen

We vieren in gezinsverband, maar het zal er even gezellig en ‘feestend’ aan toegaan! En we gaan dansen, zowel met Kerstmis als oudjaar!

Linda Achten (62), Kontich

Onvermijdelijk vuurwerk

Samen met mijn vijf katten hou ik een gezellige barbecue op het terras met uitzicht op het (foute, maar hier in Maasmechelen onvermijdelijke) vuurwerk op de Cité!

Huup Lipkens (59), Maasmechelen

Niet erg

De eindejaarsfeesten breng ik in mijn eentje door. Niet erg, dat is eigenlijk altijd zo.

Monique Geybels (77), Turnhout

Ik hou van mijn familie

Onze kerst en nieuw, dat zijn mijn vrouw en ik, samen met onze twee Franse bulldogs Billie en Boxy. Een vuurtje buiten, lekkere hapjes en wat glühwein volstaan. Ik hou van mijn familie en vrienden maar niet genoeg om ziek te worden.

Alain Franzolini (53), Schaffen

Knallen!

Zowel kerst als oudejaarsavond vieren wij in onze bubbel, zijnde mijn (nog jonge) kinderen, mijn moeder en ikzelf. Dus dit jaar zonder extra gasten. Het zal anders zijn, maar we zijn wel vast van plan het echt feestelijk te maken. Na zo’n ellendig jaar moet dit op gepaste wijze uitgewuifd worden. Zonder vuurwerk, maar dat betekent niet dat we niet zelf mogen knallen. Ik ga dus extra veel aandacht besteden aan het menu en de cadeautjes met bijzonder veel zorg uitkiezen.

Elsie Gilis (48), Sint-Genesius-Rode

Aperitiefje in de tuin

We vieren kerstavond en oudejaarsavond enkel als koppel met onze drie kinderen. Op kerstavond gaan we te voet langs bij de schoonouders om in de tuin een aperitiefje te drinken. We zullen met de andere familieleden afspraken maken zodat iedereen op een bepaald uur kan langskomen en we elkaar niet kruisen.

Gunther Imbrechts (41), Steenokkerzeel

Niet veel te vieren

Er is niet veel te vieren als je slechts twee personen mag ontvangen terwijl je vier kinderen hebt en vijf kleinkinderen en als weduwnaar al maanden zo goed als alleen in je ‘kot’ zit.

Herman Deka (82), Westerlo

Navelstaarderij

Mijn (Russische) vriendin gaat noodgedwongen in Sint-Petersburg zijn met haar dochtertje, terwijl ik met mijn zoontjes thuis zit. Wellicht wordt het een oudejaar via Zoom. Niet het romantische of zelfs maar ‘gewone huiselijke’ dat we zouden willen. Het gescheiden zijn van elkaar maakt alles erg moeilijk, zeker omdat dit soort verplaatsingen door de overheid nog steeds niet gezien worden als essentieel. Behalve dat het stof oplevert voor onze blog over ons internationale multiculturele gezin, is er weinig positiefs rondom het eindejaar en worden het feesten in mineur. Dan te moeten horen hoe sommigen het al problematisch vinden dat ze hun nonkels en tantes niet kunnen zien terwijl mensen zoals wij volledig gescheiden zijn van hun geliefden (of nog zoveel andere pijnlijke situaties die mensen nu meemaken) illustreert de wraakroepende navelstaarderij van een kleine groep ‘je-m’en-fou’ers’.

Stijn Achten (39), Hasselt

Volgens de regels

Ik pendel nog steeds tussen mijn kot en thuis. Tijdens de blok zal ik voornamelijk thuis blijven en vieren met mijn gezin: ouders en broer. Mijn moeder gaat op kerstdag aperitieven met haar ouders, buiten op afstand. ‘De mémé’ komt langs – alleen – in de avond. Ik denk dus dat alles volgens de regels zal verlopen.

Delphine Buyle (19), Horebeke

Geen risico

Kerst wordt meestal gevierd in beperkte kring, we nodigen dan mijn moeder en de moeder van mijn partner uit. Dat gaan we dit jaar overslaan. Aangezien de dames op leeftijd zijn, nemen we geen risico en vieren we kerst met ons tweetjes. Oudejaar ziet er normaal helemaal anders uit voor ons, vrienden uitnodigen en een feestje bouwen of op stap gaan. Dit jaar nodigen we een single vriend uit om te komen eten. Hij heeft een camper zodat hij op de oprit kan blijven slapen en niet moet stressen over de avondklok, maar ook niet bij ons in huis blijft slapen. Het is hopelijk maar één kerst en één nieuwjaar hopelijk. Hoe meer we nu ons best doen, hoe beter onze perspectieven voor volgend jaar.

Merel Fabre (45), Mechelen

Niets te vieren

Er vált niets te vieren. Er is meer armoede en ongelijkheid door de maatregelen tegen corona en ondertussen vinden mensen het zo belangrijk om te shoppen en zijn ze kwaad als een pakje niet op tijd wordt geleverd. De indoctrinatie om te consumeren en om precies op die vastgestelde datum iets te móéten vieren, werkt nog steeds uitstekend. Ik zou zeggen: vrede en rust voor allen.

Yolande Ooms (63), Gent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234