Zondag 05/02/2023

Lezersbrieven

Lezers over de presidentsverkiezingen: ‘De nek-aan-nekrace is al een verlies op zich’

Donald Trump en Joe Biden Beeld AP
Donald Trump en Joe BidenBeeld AP

Hoe schat u de toestand in de Verenigde Staten in? Onze lezers over wat ze hopen en vrezen voor Amerika en wat Europa moet doen. Een selectie uit de inzendingen via demorgen.be - geschreven na een spannende verkiezingsnacht, toen de presidentsrace nog geen afgetekende winnaar had.

Redactie

Verdeelde Staten

Het wordt een nipte race naar het Witte Huis. Het toont de complete verdeeldheid van de VS. Democraten kiezen voor sociale thema’s (Covid-19, Black Lives Matter), Republikeinen stemmen voor de economie. Trump deed wat hij gezegd had niet te zullen doen, namelijk vroegtijdig de overwinning claimen. Hij wil stemmen tellen tegenhouden in staten waar hij voorstaat. Een democratie onwaardig.

Stef Wouters, Drunen

Verlies op zich

Ik hoopte vooral dat de Amerikaanse bevolking het met de vinger wijzen en de manipulatie van Donald Trump zou verwerpen na zijn rampzalige prestaties in 2020. Dat het zo’n nek-aan-nekrace kon worden, is eigenlijk al een verlies op zich. De Verenigde Staten blijven verdeelder dan ooit, en de reputatie van het land in de rest van de wereld gaat er niet op vooruit.

Elien Valcke, Zottegem

Pessimistisch

Ik schat de toestand in de VS pessimistisch in. De huidige president is onvoorspelbaar, een ziekelijke leugenaar en heeft dictatoriale neigingen. Het alternatief is zwak. Het lijkt er op dat de Democraten zelf graag willen verliezen door steeds establishment-kandidaten naar voor te schuiven. Zeventigplussers horen ook liefst geen president te worden. Wereldwijd zullen de populisten, de Vlaamse inbegrepen, zich gesterkt voelen als Trump het haalt. De giftige manier om met elkaar om te gaan in de politiek en in de media zullen dan bestendigd worden. Onze democratie staat er niet goed voor.

Marlene De Smedt, Londerzeel

‘De beste democratie ter wereld’

Ik hoop dat de VS – of toch een groot deel van zijn bevolking – eindelijk eens tot het inzicht komt dat hun ‘beste democratie ter wereld’ in vergelijking met vele andere “westerse” democratieën de essentiële lakmoesproef niet kan doorstaan. Na enkele rampzalige verkiezingen met de nodige institutionele problemen glijdt hun ‘fenomenaal’ (verkiezings)systeem zonder problemen af naar een autocratie.

Een ‘baken van de vrije wereld’ (denk maar aan de vele buitenlandse militaire interventies) is het al lang niet meer (voor zover het dat ooit geweest is). Ik heb ook mijn gerede twijfels bij het rationele inzicht en de ‘superieure’ opvoeding van de gemiddelde Amerikaan.

Ik verwacht van Europa dat het zich vooral héél duidelijk distantieert van de Amerikaanse binnenlandse en buitenlandse politiek en klimaatstandpunten. Maar ook dat ze véél uitdrukkelijkere standpunten inneemt op het internationale toneel, een onafhankelijke defensiepolitiek volgt los van de NAVO.

Bart Sabbe

Trend

Ik vrees dat met deze verkiezingen de trend gezet wordt in de politieke wereld. Terwijl ik dit schrijf kan het nog alle kanten uit. Indien Trump wint werkt dit in het voordeel van de populistisch verrechtsing met zware gevolgen voor het klimaat en het progressieve gedachtegoed. Indien Biden wint, creëert dit een opening tot meer inspraak van de volgende progressieve generatie die begaan is met het milieu, maatschappij en meer verdraagzaamheid.

Kurt Van Driessche, Blankenberge

Interessant

Ik hoop dat Biden wint, maar als het Trump wordt is dit toch een goede zaak voor Europa. Trump heeft geen interesse in Europa. Dit betekent dat Europa meer voor zichzelf moet opkomen. Zeer interessant na 60 jaar aan het handje gelopen te hebben van Amerika.

Lieven Wauters, Sint-Niklaas

Onfatsoenlijken

Ik hoop op het gezond verstand, maar vrees verdere polarisering. De ‘onfatoenlijken’ zullen weer geridiculiseerd worden door pers en overheid waardoor hun aantal nog zal groeien. De pers draagt een verpletterende verantwoordelijkheid en dient zich te bedienen van neutrale berichtgeving eerder dan aan opiniërende verslaggeving te doen. Wie nu nog gelooft dat men mensen met radicale meningen tot de orde roept door hen belachelijk te maken of weg te zetten als ‘deplorables’, heeft zijn les niet goed geleerd. Wie denkt het grote gelijk aan zijn kant te hebben gedraagt zich identiek aan de radicalen die men veroordeelt. Van Europa verwacht ik een standvastig beleid en een geloof in haar eigen pluralistische beginselen.

Gunther De Praeter, Waasmunster

Dichter bij elkaar

Ik hoop dat Biden zich laat omringen door gematigde personen om de twee partijen terug wat dichter bij elkaar te kunnen brengen. Ik vrees dat Trump nog meer verdeeldheid zal zaaien door manipulatie, leugens en bedrog. Ik verwacht niet veel van Europa.

Cristel Van Loocke, Watervliet

Iedere stem telt

Ik hoop op een eerlijk verloop van de volstrekt legale tellingen van stemmen. Iedere stem verdient gehoord te worden en niet enkel de luidste die al 4 jaar iedereen uitput. Ik vrees voor een geplande, juridische slag die de verdeeldheid nog zal vergroten en alleen maar zal leiden tot een uitholling van de fundamentele waardes van de Westerse democratie. Europa kan/mag zich niet moeien met de verkiezingen van een soevereine staat dus ik verwacht geen krachtig signaal.

Tom Taeymans, Zwijndrecht

Ondergang

Ik hoop dat Biden het haalt, hoewel ik geen fan ben van het idee dat een bejaarde blanke miljardair het voor het zeggen heeft, maar dan toch iets liever deze miljardair dan die andere brulboei.

Ik verwacht dat Europa veel en veel feller zegt waar het op staat als er weer onaanvaardbare uitspraken en leugens van Trump volgen. Maar datzelfde verwacht ik van Europa als het over pakweg Polen en Hongarije gaat, dus eigenlijk heb ik weinig hoop. De ondergang van het avondland is definitief ingezet, vrees ik.

Valerie Plessers, Pelt

Gezonden door God of de duivel

Onvoorstelbaar hoe nog steeds een groot deel van de Amerikanen - ongeveer de helft blijkt uit de uitslagen - zich laat ‘leiden’ door een president die zich nog steeds (en steeds meer en meer) als het middelpunt van de wereld beschouwt met zijn volgers als discipelen. Gezonden door God of door de duivel himself? Mocht hij zijn fanatieke wil doordrijven, de overwinning nu opeisen en de uiteindelijke uitslag niet laten afhangen van de uitslag na het tellen van alle stemmen, vraag ik me af of hij hier niet voor berecht kan worden. Misleidende informatie door de opeisende presidentskandidaat Trump, ondermijning van de democratie - is de VS nog wel democratisch te noemen tout court?.

Voorlopig is het onvoorstelbaar in Europa, maar we moeten er verdraagzaam én kritisch op toezien om niet dezelfde weg op te gaan.

Frieda Ryckaert, Antwerpen

Einde aan de nachtmerrie

Hopelijk komt er een einde aan de Trump-nachtmerrie. Ik begrijp niet waarom zoveel Amerikanen voor de man en zijn leugens blijven stemmen. Er valt, zoals voorspeld, te vrezen dat Trump alles in het werk zal stellen om zijn huidige positie te behouden, maar ik acht het ook niet uitgesloten dat hij het nipt haalt van Biden. En Europa? Ach, Europa zal niet veel aan deze situatie veranderen: het zal een standpunt innemen waarmee (zoals gewoonlijk) geen rekening gehouden wordt.

Hubert Van Calenbergh, Oostende

Dictator

Op dit moment is het nog niet duidelijk, maar gedraagt Trump zich al als een dictator. Alles wat niet in zijn kraam past, zal afgedaan worden als fake news. Feiten tellen niet meer! Indien Biden zou worden uitgeroepen als winnaar, zal Trump dit niet aanvaarden en blijven claimen dat hij de winnaar is. Zo stort hij de VS in een juridische malaise waarbij menselijk leed niet uit de weg zal worden gegaan. The Land of the Free is steeds meer een verborgen dictatoriale staat aan het worden, niet ver af van de landen die ze zelf bekritiseren en verafschuwen. Van Europa verwacht ik niets, zoals steeds “veel geblaat, weinig wol”.

Jannick de Bock, Wolvertem

Versnipperde wereld

Trump heeft meer dan dat we beseffen controle over het rechtssysteem om een (mogelijks onterechte) overwinning te claimen. Ik hoop dat Europa als een eenheid zal reageren en daadkrachtig de boodschap kan sturen dat democratie betekent dat elke stem geteld en erkend moet worden. Op dit moment leven we in zo’n versnipperde wereld dat democratie nog weinig tot zijn recht komt.

Christopher Van Roy, Hasselt

Minder verdeling

Voor Amerika zelf hoop ik vooral dat er terug meer rust en minder verdeling komt, en dat kan volgens mij enkel onder Joe Biden. Trump is misschien beter voor de economie, maar op een moment als dit (met Corona) mag dat niet het allerbelangrijkste zijn. Ook voor de wereld hoop ik op Joe Biden. Trump is een dictator waarbij het enkel om macht gaat, zijn eigen egoïstische macht. Zo een mensen hebben we al genoeg. Een grootmacht als Amerika speelt een grote rol in alles wat er nog zit aan te komen, en dan kan de wereld alleen maar hopen dat daar een president aan de macht is die wel degelijk luistert naar wat anderen te zeggen hebben.

Melissa Keymolen, Denderleeuw

Onthutsend

Ik vind het onthutsend om te zien hoe Trump er in slaagt de verkiezingen naar zijn hand te zetten in een toespraak van tien minuten. Ik vind het onthutsend hoeveel waarde en kracht aan een totaal ongegronde, conspiracy based uitspraak wordt gegeven. Wanneer Trump praat staat ieders paard klaar. Ik vind het onthutsend hoe ogenschijnlijk onvoorspelbaar hij oogt, maar hoe weldoordacht en weloverwogen zijn bewegingen zijn. Ik vind het onthutsend hoe serieus we deze man moeten nemen. Hoe halsstarrig hij vasthoudt aan zijn troon. Hoe iemand alle mogelijke manieren probeert aan te grijpen om zijn macht te consolideren. Ik vind het onthutsend hoe een land, gestoeld op vrijheid en rechtvaardigheid, zijn strepen (en sterren) steeds meer aan het verliezen is en dreigt te worden herleid tot een grote tegenstelling.

Wolf Ferket, Sint-Amandsberg

Juridisch getouwtrek

Zoals verwacht is Trump niet geïnteresseerd in wat de kiezer wil zeggen aangezien hij het resultaat niet afwacht om claims te maken. Nu lijkt het er toch op dat Joe Biden nipt zal winnen. Ik verwacht weken van juridisch getouwtrek voordat Trump de uitslag in dat geval zal aanvaarden.

Pieter Sergeant, Nijlen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234