Donderdag 08/06/2023

OpinieLezersbrieven

Lezers over coronavirus: ‘Feelgoodverslaggeving werkt enkel ontkennend en ontwijkend gedrag verder in de hand’

'Vrouwen kunnen van mij nog altijd een kus krijgen.' De uitspraak van Jean-Marie Dedecker is volgens lezer Land van Wynsberge 'ontoelaatbaar, zeker voor een burgemeester die het goede voorbeeld moet tonen'.  Beeld ID/Hatim Kaghat
'Vrouwen kunnen van mij nog altijd een kus krijgen.' De uitspraak van Jean-Marie Dedecker is volgens lezer Land van Wynsberge 'ontoelaatbaar, zeker voor een burgemeester die het goede voorbeeld moet tonen'.Beeld ID/Hatim Kaghat

Lezers reageren op de berichtgeving omtrent het coronavirus.

Lezers

Nonsens

Het nonsensverhaal ‘Vrouwen kunnen van mij nog altijd een kus krijgen’ van Jean-Marie Dedecker vind ik onrustwekkend en getuigt van een totaal gebrek aan burgerzin. Waar de beleidsmensen het zo al moeilijk genoeg hebben om iedereen te overtuigen hun gedrag aan te passen, is het niet het moment om het tegenovergestelde te beweren.

De uitspraken van Dedecker zijn ontoelaatbaar, zeker voor een burgemeester die in de eerste plaats het goede voorbeeld moet tonen. Zijn recht op vrije meningsuiting botst hier met het in het gevaar brengen van de volksgezondheid.

Het is bovendien een blaam voor de vele mensen in de medische sector die dag en nacht werken om deze epidemie onder controle te kunnen houden.

Land van Wynsberge, Oostende

Koppige Belgen

Naar aanleiding van het coronavirus werd er donderdagavond beslist verschillende soorten etablissementen te sluiten. Een hoognodige maatregel waar we België dankbaar voor zouden moeten zijn. Wekenlang was het virus een ver-van-mijn-bedshow. Ik heb veel Belgen horen klagen dat er niet genoeg maatregelen genomen werden. Wanneer er dan actie ondernomen wordt, is het allemaal niet goed.

Het lijkt erop dat iedereen denkt dat er een ‘gepersonaliseerd maatregelenpakket’ gemaakt kan worden opdat niemand er ongemakkelijkheden van zou ondervinden. We hebben te maken met first world problems als je het mij vraagt. Het is niet zoals je fitnessabonnement waarbij je opties kan kiezen die het beste passen bij jou. ‘Er moeten maatregelen komen! Ah maar nee, hè. Ik wil wel nog op café kunnen gaan.’

Het is ook nooit goed (om het simpel te zeggen). Een van de, naar mijn mening, ergste burgeracties dat hieruit voortkwam, was ongetwijfeld de toestroom naar cafés en restaurants op vrijdagavond om ‘nog een laatste keer te genieten’. Is er niemand van die mensen zich bewust van de reden waarom cafés en restaurants sluiten? Nog een laatste keer op restaurant of café gaan was voor velen duidelijk geen enkel probleem, maar stiekem is iedereen wel paniekerig genoeg om alle adviezen, die via de openbare omroep verspreid worden, volledig aan hun laars te lappen.

Dat resulteert dan in lege rayons in de Colruyt waar vroeger het wc-papier en de pasta lagen. Mensen wier wc-papier echt op is, hebben dikke pech. Een belangrijk gegeven in deze tijden is vooral dat het niet om jezelf gaat. De restaurants gaan niet toe om een specifieke persoon te pesten, maar om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het virus vertraagt. We moeten proberen de risicopatiënten te beschermen door zelf ook minder contact te hebben. Het vergt wat opofferingen, maar die horen voorlopig uitgesteld te worden. Dus zet je in je zetel, kijk naar tv/Netflix, werk van thuis en ga naar de supermarkt zoals gewoonlijk. Het gaat helaas niet om een ‘à la carte beperkingenpakket’ door het coronavirus.

Katrien Wuyts

Oproep

Dit is een dringende oproep aan de media, in het bijzonder tv en radio. Beperk u tot cijfers, relevante informatie, meningen van experts en goede raad. Interview geen Belgen in Maastricht die herhalen hoe erg het wel niet is dat ze niet op café kunnen gaan in België. Interview geen studenten die erover klagen hoe saai de volgende drie weken zullen zijn. Dit soort praat uitzenden is ze bevestigen, bestendigen en een selffulfilling prophecy van burgerlijke ongehoorzaamheid in de hand werken. Deze ‘feelgoodverslaggeving’ werkt met andere woorden enkel ontkennend en ontwijkend gedrag verder in de hand, terwijl iedereen zich nu strikt aan de richtlijnen dient te houden.

Francis Wildemeersch, Gent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234