Vrijdag 20/05/2022

OpinieLezersbrieven

‘Leven we in een land van verwende kleuters en hardnekkige egoïsten?’

Over de naamsverandering van de Vooruit in Gent: 'Er heerst verlagenheid bij deze cultuurliefhebber.' Beeld Stad Gent
Over de naamsverandering van de Vooruit in Gent: 'Er heerst verlagenheid bij deze cultuurliefhebber.'Beeld Stad Gent
Redactie

Vooruit

Met ongeloof en ontgoocheling tracht ik de heisa van de voorbije weken een plaats te geven en kan enkel tot de spijtige vaststelling komen dat zelfs in de ‘cultuurbranche’ waar je zou verwachten dat enkel nobele doelstellingen een rol spelen, ook de wet van de sterkste (lees: de wet van het kapitaal) geldt. De iconische naam ‘Vooruit’ zomaar opgeven voor Per qualche dollaro in più/For a Few Dollars More is intriest. Het Antwerpse en West-Vlaamse alternatief doen een mens nog meer steigeren. Kortom, er heerst verslagenheid bij deze cultuurliefhebber.

Marc Pathé

‘Men’ wil versoepelingen

Ik doe mijn best, maar begrijp het niet: de coronacijfers blijven ongunstig, het medisch ecorps werkt zich uit de naad, de ziekenhuizen liggen vol en relatief jonge mensen sterven door Covid. En dan wil ‘men’ versoepelingen. Wie dan? Leven we in een land van verwende kleuters en hardnekkige egoïsten? Voor sommigen bestaat het opperste geluk er blijkbaar in dat men op een terras een pint kan drinken. Ik vind dat ook best fijn, maar op het juiste moment en niet ten koste van anderen. De woordvoerders en belangenbehartigers van lobby’s en drukkingsgroepen allerhande mogen zich eindelijk eens bezinnen over verantwoordelijkheid.

Walter Langbeen, Merksem

Religieus gevoel

Wij noemen onszelf sociale wezens (Interview Dirk De Wachter, DM 14/4). Is het niet correcter de mens een relationeel wezen te noemen, waarin ook de relatie met zichzelf vervat zit en niet enkel met de ander? Is het niet zo dat de kwaliteit van onze relaties vertrekt vanuit een goede relatie met onszelf? Zit een probleem niet precies in de verbondenheid met de ander die wezenlijk is, maar de beslotenheid van het ik niet of slechts zeer ten dele doorbreekt? Wijzen de mystieke denkers uit alle culturen ons hier niet al eeuwenlang op en waren vele van onze creatieve slimmeriken geen eenzame wandelaars?

C. G. Jung: “Onder al mijn patiënten van boven de vijfendertig is er niet één wiens voornaamste probleem niet dat van de religieuze instelling is. Iedereen lijdt in laatste instantie hieraan: hij heeft verloren wat levende religies altijd hebben gegeven. Niemand is werkelijk genezen voordat hij opnieuw zijn religieuze instelling terugvindt, wat met lidmaatschap van een kerk natuurlijk niets van doen heeft.”

Mijn overgrootmoeder geboren in de jaren 70 van de 19de eeuw, vroeg weduwe geworden en noodgedwongen zelfvoorzienend, oogstte een saladeplant niet, liet het ‘in de bloem schieten’ en gebruikte de zaadjes in de lente van het jaar nadien en wees mij op het potentieel eeuwigdurende proces van dat fenomeen. Hetzelfde overweldigende gevoel dat ik toen als tienjarige kreeg, ervaar ik als in de kerk zit en het licht zie schijnen door de kleuren van de glas-in-loodvensters.

Mogelijk is de teloorgang van een religieus gevoel in onze snelle wereld een even groot gemis als het gemis aan de ander, waar professor Dirk De Wachter ons steeds op wijst. Mystieke teksten lezen betekent dat je jezelf, dat ondergespitte wezen, opnieuw leert kennen in zijn onvermoede innerlijke wijdsheid.

Wat hebben de vele solitair levende mensen eraan nog eens gewezen te worden op hun gemis aan de ander met de boodschap het ongelukkig zijn dat daaruit voortspruit tot kunst te verheffen, zoals de titel van De Wachters boek luidt.

Ook een café, met of zonder bier, lost dat niet op.

Bart De Laet, Herentals

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234