Woensdag 26/01/2022

straatblog

Leuven en Monaco beschikken over een haven voor pleziervaart, maar daar houdt de vergelijking op

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Geert Simonis is een geletterd mens, een gewaardeerd popkenner, een amateurknutselaar en zelfverklaarde minister van Staat.

Geert Simonis

Een oude Navajowijsheid stelt dat de persoon die jou het best kent, je vijand is. Het zou ook een flard dialoog van Heath Ledger uit 'The Dark Knight' kunnen zijn. Mijn geheugen laat mij al eens in de steek bij dergelijke details. Meestal wanneer ik er beroep op doe.

In ieder geval sluit de indianenspreuk netjes aan bij het concept "geuzennaam". Dat je de scheldsalvo's van je vijand opvangt en als medaille op je borst speldt, spotnaam gerecupereerd tot eretitel. Een opgestoken middelvinger met als achterliggende boodschap: "Ik laat mij niet uit het lood slaan." In de recente kunstgeschiedenis zijn de impressionistische en fauvistische schilders maar ook Daft Punk zo aan hun naam geraakt.

Zelf ben ik gelukkig een minzaam man, grotendeels vrij van vijanden. Her en der kuiert iemand door het leven met wie ik moeilijk door één deur kan. Als de nood hoog is of de deur breed genoeg, maken we daar echter geen probleem van.

Wel zijn er de mensen die comments achterlaten bij mijn straatblogposts op deze website. Doorgaans zijn ze het met mij oneens. De ene helft bestaat uit mensen die op doordachte wijze verwoorden waarom dat zo is. De andere helft fulmineert in het wilde weg over anderhalve zin die niet tot de essentie van het cursiefje in kwestie behoort. Vaak weten deze mensen niet waar hoofdletters, interpunctie en grammatica toe dienen. Het spreekt voor zich dat ik deze laatste categorie reacties veruit de leukste vind.

Zo reflecteerde ik hier vorige week over Leuvens onterechte reputatie van bekrompen stad, van uit zijn voegen gebarsten dorp. Iemand - laten we hem E. noemen - reageerde door Leuven het Monaco van Vlaanderen te dopen, al bij al een behoorlijk dubieuze vergelijking.

Toegegeven: zowel Leuven als Monaco beschikken over een piepkleine haven voor de pleziervaart maar daar stoppen de overeenkomsten toch? Monaco is een belastingparadijs, hier betaal je je donkerblauw. Ginder mag je overal gokken, hier moet je de juiste schimmige adresjes kennen voor een deftige pot poker. Tot slot is Leuven tweemaal groter met driemaal meer inwoners. Als Leuven al een dorp is, is Monaco niet eens een gehucht.

Ik ben dus eerder geneigd E.'s reactie te bewaren in mijn van de pot gerukte archieflade. Ik bedoel dat wel degelijk als een compliment. Misschien moet ik hem maar uitnodigen om kennis te maken met hulp en bijstand van enkele flessen wijn en een receptje uit 'Puur Genieten 2' van Pascale Naessens. We zouden vrienden kunnen worden, al was het maar voor één dag.

Dit is tenslotte Leuven. Hier keren wij onze vijand de andere wang toe in de hoop een zoentje en een knuffel te scoren. Hoe verklaart u anders de massale Duitse aanwezigheid bij het herdenken van De Groote Oorlog en de Brand van Leuven? Of is er een detail dat ik over het hoofd zie omdat mijn geheugen mij weer eens in de steek laat?

null Beeld kos
Beeld kos
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234