Zondag 29/01/2023

OpinieLezersbrieven

‘Leraren moeten weer lesgeven: je hebt geen ministerieel kladblaadje nodig om tot die conclusie te komen’

Een leraar in de basisschool. Beeld Photo News
Een leraar in de basisschool.Beeld Photo News
Lezers

Twee zinnen

Heeft men echt 156 bladzijden nodig om vast te stellen wat iedereen binnen het onderwijs al lang weet? Leraren moeten weer lesgeven op school en de bekwaamheid van de leerkracht – van kleuter- tot het middelbaar onderwijs – moet verbeteren en verhogen. Je hebt daar zelfs nog geen ministerieel kladblaadje voor nodig om tot een dergelijke conclusie te komen. Twee zinnen volstaan. Al de rest noem ik RBBBB-rapport: het rapport Bla Bla Bla Brinckman, dat zoals veel andere rapporten ook in de lade zal verdwijnen.

Martin Boudry, eredirecteur Go! basisonderwijs, Oostnieuwkerke

Co-teaching en executieve functies

In het artikel over de Commissie Beter Onderwijs (DM 28/10) wordt Miranda Geens, kleuterleerkracht en medeauteur, geciteerd. Over zaken als ‘co-teaching’ en ‘executieve functies’ zegt ze dat leerkrachten veel te weinig informatie krijgen over hoe ze dat moeten verstaan of invullen. Dat is vreemd. Ik denk dat ondertussen elke pedagogische begeleidingsdienst, externe coachingsorganisatie (zoals Schoolmakers) of dienst aan het hoger onderwijs al jaren een aanbod heeft rond deze thema’s. Ook het tijdschrift Klasse schrijft met de regelmaat van de klok over de do’s en don’ts bij co-teaching en andere alternatieven voor het klassieke ik-sta-alleen-voor-de-klasmodel, dat volgens mij zijn beste tijd gehad heeft. Het probleem is dus niet dat er geen informatie of begeleiding is, wel dat het (kleuter)onderwijs zo georganiseerd is dat er amper tijd is om te professionaliseren, dat er amper kindvrije uren zijn om hierover te overleggen. Laat staan dat er tijd gemaakt kan worden om te experimenteren en de goede bevindingen te laten insijpelen in schoolbeleid.

Jan De Mets, Gent

Klimaatministerraad

Vandaag houdt de Vlaamse regering haar klimaatministerraad. De klimaatcrisis grijpt in op alle mogelijke aspecten van de samenleving en alle ministers hebben dan ook de verantwoordelijkheid om op hun domein ingrijpende voorstellen te doen om deze crisis aan te pakken. Na de extreme weerfenomenen – wereldwijd, maar ook in België – van de laatste jaren zou het iedereen ondertussen wel duidelijk moeten zijn dat de klimaatcrisis reëel is en op dit eigenste moment al desastreuze effecten heeft op mens, natuur, infrastructuur, have en goed. Alleen al de financiële schade die droogte, bosbranden en overstromingen veroorzaken loopt in de miljarden. Die schade is in heel grote mate nog te vermijden. Dan hebben we het nog niet eens over al het menselijk lijden dat gepaard gaat met met al die destructie.

Door nu miljarden te investeren in maatregelen die verdere klimaatverandering bestrijden en onze omgeving voorbereiden op een veranderend klimaat kunnen we het allerergste nog afwenden. Dit niet doen is niet meer of minder dan schuldig verzuim. Zeker omdat het gaat om investeringen in de toekomst, geen kosten voor het vervangen van kapotte goederen. Bijna alle investeringen in het klimaat leveren op de korte termijn al positieve resultaten op vlak van comfort en welzijn (goede woningen, zuivere lucht, minder verkeerslawaai, aangename steden, energiezelfvoorzienendheid, enzovoort).

Wat kan de Vlaamse regering tegenhouden om voluit te investeren in een leefbare toekomst voor ons en al de generaties na ons? Daar kan toch niemand tegen zijn? Dus, Vlaamse regering, geef ons een ambitieuze klimaatvisie en dito beleid en wij volgen. Stop met de voeten te slepen en toon leiderschap.

Tomas Vanhoof, Tienen

Covidpas

Zoals Mark Coenen stelt, wordt in Italië een covidpas overal gevraagd. Je raakt geen enkel museum noch horecazaak binnen zonder dat men ernaar vraagt. In september hebben we dit pasje zelfs moeten tonen om van de botanische tuin in Rome te genieten.

Maar wat de terrassen betreft, slaat hij mijns inziens de bal mis. De overvolle terrassen hebben weinig te maken met de covidpas. Er zijn bijna net zoveel Italianen ingeënt als Vlamingen. De keuze wordt er bepaald door het klimaat. Maar de hoofdreden is dat men daar nog mag roken, en in Italië wordt nog heel veel gerookt. Zoals Coenen zelf zegt: het onderscheid tussen hoofd- en bijzaak.

Marc Vandenbon, Brugge

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234