Maandag 08/08/2022
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Leerkrachten en jongeren prioritair vaccineren is wel degelijk zinvol

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Neen dus, niet alle scholen zullen na de paasvakantie de poorten weer helemaal opengooien voor alle scholieren. Voor leerlingen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs blijft het behelpen met deeltijds afstandsonderwijs, net zoals dat voor het paasreces het geval was. Dat is, alweer, een flinke domper op het gemoed van vele tieners.

Wie liever lui redeneert, verkneukelt zich in het feit dat de Vlaamse minister van Onderwijs (Ben Weyts, N-VA) of de federale minister van Volksgezondheid (Frank Vandenbroucke, Vooruit) het engagement om alle scholen weer te openen niet kunnen waarmaken. Wie een blik werpt op het aantal besmettingen en op de bezettingsgraad in de ziekenhuizen, begrijpt snel dat de situatie veel te ontvlambaar is om significante versoepelingen mogelijk te maken.

Dat de scholen nog niet helemaal open kunnen, is dus niet de schuld en zelfs niet de verantwoordelijkheid van minister X of regering Y. Toch is kritiek op het beleid van onderwijsminister Weyts wel degelijk mogelijk. Het siert de minister dat hij manmoedig gevochten heeft om de scholen te allen tijde open te houden, maar heeft hij er ook werkelijk alles aan gedaan om dat mogelijk te maken?

Zo is er het toch pijnlijke verhaal over de manke ventilatie in vele klassen. Het mag gezegd worden dat zowat de hele Belgische wetenschappelijke gemeenschap pas laat in de pandemie het belang van goede verluchting is gaan inzien, maar het Vlaamse onderwijs is een wel erg trage leerling. Nog altijd overheerst de scepsis over het belang van ventilatie, worden amper inspanningen geleverd om de situatie te verbeteren en zijn scholen grotendeels op zichzelf aangewezen als ze iets eenvoudigs als een CO2-meter willen aanschaffen. Dat doen andere landen beter.

Even pijnlijk dreigt de trage levering van zelftests te gaan worden. Beloofd als hulpmiddel na de vakantie, zal het uiteindelijk gauw mei zijn voor er voldoende zelftests beschikbaar zijn. Nochtans pleiten gezaghebbende experts al ongeveer sinds het begin van het schooljaar voor grootschalige zelftesting op school om snel besmettingshaarden te ontdekken. Dit had sneller gekund – en misschien wel gemoeten.

Het gaat er niet om één beleidsmaker te viseren. Minister Weyts maakte ook al wel eens een goed punt. Zijn pleidooi om leerkrachten prioritair te vaccineren zodra de kwetsbare doelgroep van de 65-plussers ingeënt is, is zinvol. Helaas krijgt hij op dat vlak onvoldoende gehoor.

In deze krant pleitte ook viroloog Emmanuel André er al voor om leerkrachten én jongeren (en prostituees) snel te vaccineren, omdat zij nu eenmaal vele en intense contacten hebben. Nu de vaccinatiecampagne eindelijk onder stoom komt, valt het te overwegen om de prioriteitenvolgorde, na de senioren en risicopatiënten, alsnog aan te passen. Zo kan de vaccinatie zo efficiënt mogelijk afgestemd worden op het indijken van de pandemie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234