Donderdag 29/09/2022

Brief van de dag

Laten we stoppen met oorlogvoeren in Verweggistan

Jan Muller

Langzamerhand wordt duidelijk dat de campagne tegen IS, waar Belgische F-16's aan meedoen, gepaard gaat met "collateral damage". Lees: onschuldige slachtoffers onder de burgerbevolking. De Belgische deelname is er gekomen op initiatief van de Belgische regering, weliswaar gelegitimeerd door een resolutie van het parlement in 2014. Op dat moment was al onduidelijk wat precies het militaire oogmerk van de interventie was en hoe die kon passen in een diplomatiek en politiek pad naar vrede. Al even onduidelijk was hoe deze operatie zou moeten leiden tot meer veiligheid in Europa. De oorlog werd ingegeven door morele verontwaardiging over de wandaden van de barbaren, die ook nog de hele wereld met aanslagen bedreigden.

Nu, in 2017, is de strijd tegen IS door westerse mogendheden verzand in een moeras van conflicten in Syrië en Irak, met inmenging door allerlei buitenlandse strijdkrachten met vaak tegenstrijdige belangen en doelen. Turkije, NAVO-lid, en Saudi-Arabië, bondgenoot van het Westen, steunen IS of hebben dat gedaan. Waar het met Syrië naar toe moet is voor niemand duidelijk, al zit Assad weer stevig in het zadel, zolang Rusland hem blijft steunen. Vanuit Irak komen berichten dat regeringsgetrouwe Sjiitische milities net zo erg zijn als IS. IS in het Midden-Oosten raakt grondgebied kwijt. Maar ondertussen heeft IS voet aan de grond gekregen in Libië en Afghanistan, twee andere mislukkingen van westerse militaire daadkracht. In Europa zijn er aanslagen gekomen en IS noemt de westerse oorlogvoering in Syrië en Irak als motief voor deze aanslagen.

Wat te vrezen was is waar gebleken: Europa is in gevaar gebracht door de strijd tegen IS. Ik heb met eigen ogen de verschrikkelijke gevolgen van zulke bomaanslagen mogen aanschouwen, in een van 's lands ziekenhuizen, waar ik me heb bezig gehouden met het behandelen van een deel van de slachtoffers. De gevolgen voor de slachtoffers van westerse bommen in het Midden-Oosten zijn nog erger, omdat daar de medische zorg grotendeels ontbreekt om de overlevenden te behandelen. Meer nog, ziekenhuizen zijn er steeds meer het doelwit van aanvallen.

In Europa, ondertussen, knabbelen angstige politici aan de rechtstaat: de voortdurende noodtoestand in Frankrijk en onze nieuwe vreemdelingenwet, die het mogelijk maakt om mensen die geen vreemdeling zijn te verbannen zonder tussenkomst van een rechter, zijn maar voorbeelden. Telkens zitten de moslims in de hoek waar de klappen vallen, zowel hier als daar, en bemesten we de voedingsbodem voor de jihadistische opstand.

Goed, beetje lange inleiding. Waar het me om gaat is dit: zowat niemand trekt de beslissing om oorlog te voeren tegen IS in twijfel. Politici van links tot rechts niet, journalisten niet, organisaties van moslims niet, zelfs de vredesbeweging hoor je nauwelijks. Ongelooflijk! Groen, Sp.a en een aantal universitaire medewerkers vragen om transparantie over de burgerslachtoffers. Maar niemand stelt de voor de hand liggende vraag: moeten we daar wel zijn met onze bommenwerpers? Het doet denken aan de VS na 9/11: het land maakte zich op om ten oorlog te gaan en tegenstemmen ontbraken volledig. Kennelijk is hier sprake van een taboe.

Dus hier is mijn verzoek: De Morgen, geef de tegenstanders van de oorlog tegen IS een stem. Ze zijn er beslist. Hier hebt u er al een. Ik ben tegen: het is een heilloos avontuur, een verspilling van belastinggeld en vooral van kostbare mensenlevens. Laten we stoppen met oorlogvoeren in Verweggistan en in plaats daarvan aan vrede werken, aan een harmonieuze samenleving, waar moslims, hier al generaties aanwezig, zich geen tweederangs burgers voelen. Waar zij die niet tot de winnaars horen in onze individualistische, competitieve maatschappij zich geen slachtoffer voelen en op zoek gaan naar zondebokken. Dit gaat veel geld kosten. Gebruik daar mijn belastinggeld voor, in plaats van het te laten exploderen boven Mosoel. Laten we beginnen in eigen land: daar kunnen we iets doen. Laten we verdergaan in Europa: door de EU te repareren en er een Europa van de burgers in plaats van staten en multinationals van te maken. Laten we onze vredelievende stem laten horen in de NAVO en de VN.

De Morgen, organiseer het debat. Waar dienen de media anders voor? Facebook en Twitter lenen zich alleen voor moddergevechten.

Jan Muller, Wijgmaal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234