Donderdag 09/12/2021

Standpunt

Laten we niet flauw doen: bij een ander arrest had de tegenpartij ook staan gloriëren

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van deze krant.

In vele Europese hoofdsteden is een zucht van verlichting geslaakt. Met zijn arrest over een Belgische visumkwestie heeft het Europese Hof in Luxemburg het asielbeleid op het continent niet op losse schroeven gezet.

Waren in geval van een tegengestelde uitspraak – die ook gekund had, te oordelen naar het eerdere advies van de advocaat-generaal bij het Hof – de Europese consulaten overrompeld door kandidaat-asielzoekers? We weten het niet, eerlijk gezegd, en de kwestie zal zich niet meteen stellen.

Dat is hoe dan ook geen slechte zaak. Het is zeker zo dat Europese staten best nog wat meer menselijkheid en daadkracht aan de dag kunnen leggen om de zeer reële nood van vluchtelingen in conflictgebied te lenigen. Ze kunnen dat heus wel doen zonder dat de eigen welvaart in het gedrang komt. Hopelijk vinden de Europese politieke leiders ooit weer de rust om die verantwoordelijkheid gezamenlijk op te nemen.

Aan empathie is er dus niet bepaald een overschot in de hedendaagse Europese politiek. Maar dan nog is het visumrecht gebruiken als verruimde, extra toegangspoort voor asiel wellicht niet de meest aangewezen methode om dat te veranderen.

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) claimt de uitspraak als een grote overwinning. Een beetje meer terughoudendheid, in het licht van de oorlogsgruwel die tot de kern van dit debat hoort, had misschien wel gemogen. Maar laten we niet flauw doen. Dit is een bitter, gepolitiseerd, binnenlands gevecht geworden. Bij een ander arrest had de tegenpartij ook staan gloriëren.

Heeft de staatssecretaris reden tot feestvreugde? Ja, maar met mate. Het is zijn idee geweest om over deze belangrijke juridische kwestie een grote groep verontruste EU-lidstaten samen te brengen in de verdediging. Dat heeft voor een momentum van grote politieke druk gezorgd. Zelfs in de hoge torens van het Europees Hof in Luxemburg moeten ze dat gevoeld hebben. Politiek-strategisch goed gespeeld dus van meneer Francken.

Ook goed geprobeerd is de poging vanwege Francken en zijn partij om dit arrest te herframen tot hun grote gelijk in de veel bekendere kwestie van het Syrische gezin dat nog altijd een rechtszaak lopen heeft over een visum. Dat klopt niet. Over die zaak heeft het Hof namelijk niets gezegd.

Het hof stelt enkel dat nationale wetgeving geldt in dit soort gevallen, en dat Europese regels hier niet van toepassing zijn. In december vorig jaar, op het hoogtepunt van de 'wereldvreemde rechters'-hetze schreven we dit: “Over de vraag of staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een visum moet verstrekken aan een familie uit Aleppo kun je discussiëren. De Raad van State zal uiteindelijk oordelen.”

Dat is nog altijd het geval.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234