Donderdag 02/02/2023

Opinie

Laat ons niet vergeten dat het ook antiracistische tijden zijn

Professor sociale psychologie Alain Van Hiel (UGent).  Beeld rv
Professor sociale psychologie Alain Van Hiel (UGent).Beeld rv

Alain Van Hiel is professor sociale psychologie aan de UGent, hij is auteur van 'Iedereen racist, de multiculturele droom ontleed' (2016).

Alain Van Hiel

Het levensverhaal van Angeline Flor Pua, onze gloednieuwe Miss België, leest een beetje als een roman. Ondanks het feit dat ze het thuis niet breed hadden, heeft ze inzet getoond om haar dromen te realiseren. Op de bühne stond een bijna-gediplomeerde piloot. Een toonbeeld van integratie, zou je dan denken. Helaas waren er op de sociale media ook een (eerder klein) aantal ontsierende, negatieve geluiden vanwege haar afkomst. Die werden op hun beurt door de klassieke media – op kranten- en nieuwsredacties – verder opgepikt en uitgesmeerd.

Het is opvallend. Op sociale media lijken winnaars aversie op te roepen. Wie herinnert zich niet de haatcampagne tegen VRT journaliste Linda De Win toen ze keer op keer won in het populaire programma De slimste mens ter wereld? Zelfs de verkiezing van de nieuwe K3 leidde tot een stormpje van verontwaardiging. Er opereren in de sociale media een aantal mensen die er een hobby van lijken te maken om anderen neer te halen. Ze maken er onversneden asociale media van. Zo ook bij Flor Pua.

Miss-communicatie?

Het feit dat we weer eens in het geweer moeten komen tegen wat wellicht een kleine minderheid is, heeft toch wel een donker randje. Op deze manier krijgen ze een bijkomend en belangrijk forum. Na de schouderklopjes van gelijkgezinden vanuit hun elektronische echokamer denken ze wellicht nu nog meer van zichzelf dat ze interessante praatjes verkopen.

Deze mensen – die in een soort constante conflictmodus leven op het internet – slagen erin hun gegrom tot een thema in de klassieke media te verheffen en aldus ons leven binnen te dringen. Of moeten we zeggen dat de klassieke media (te) gretig zijn in het berichten hierover? Door de welwillendheid van deze reactiejournalistiek wordt mede het beeld gecreëerd van de altijd boosaardige en intolerante Vlaming, een stereotiep beeld waaraan slechts een kleine groep voldoet.

Zo wordt het conflict van de enkele internet-negatieveling geëxporteerd naar de echte wereld, die op haar beurt verzuurder dreigt te worden. Hoe meer we het hebben over de groeipijnen van multicultureel samenleven, hoe duidelijker en relevanter de tweedeling wordt. De conclusie zou dan ook moeten zijn dat de media eigenlijk wel wat selectiever mogen zijn in hun aandacht voor dit soort incidenten, zeker als er slechts een handvol protagonisten is. Maar eens de bal aan het rollen is gegaan, kan dit helaas niet meer en moeten we wel reageren.

Wake-upcall

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) riep de burgers ondertussen op om hun afkeuring van die haattweets verder te laten blijken. Er is inderdaad geen betere wake-upcall voor de daders van kwetsend proza dan te moeten zien dat de meeste burgers het gehad hebben met hun uitlatingen, los van het feit of deze nu gericht zijn tegen allochtonen of autochtonen. Na elke racistische tweet of post blijkt de tegenbeweging omvangrijk en sterk. In die zin is het glas meer halfvol dan halfleeg.

Om te begrijpen hoe onze maatschappij evolueert, denk ik dat het beter is om ons op die tegenbeweging te richten. Er is een brede maatschappelijke evolutie, zeker op langere termijn, naar minder tolerantie voor krasse uitspraken. Laat ons dus niet vergeten dat het ook antiracistische tijden zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234