Dinsdag 22/10/2019
Mark Coenen. Beeld rv

Column

Laat ons een toelatingsproef invoeren voor kandidaat-parlementsleden. Drug- en alcoholcontrole inbegrepen

Mark Coenen is columnist.

Het heeft iets van een proclamatie, met dat grote verschil dat je daar, om op het podium geroepen te worden, iets gedáán moet hebben. Een thesis geschreven of een bachelorproef, op zijn minst een stage gedaan en genoeg studiepunten behaald: dan pas mag men zo’n gek hoedje in de lucht gooien en zich in de drank smijten om zijn diploma te vieren. Waarna de vakantie en de beevaart naar leuk en zinvol werk begint.

Niets van dat alles in de politiek.

Vandaag worden zij die op de markt het meeste pamfletten hebben uitgedeeld feestelijk ingezworen. Of zij die de venijnigste witz hebben verzonnen op tv en daarmee, wegens nauwelijks weerwerk, gescoord hebben in de huiskamer van de kwade kiezer.

De enige training die een politicus nodig heeft is mediatraining.

Nietszeggende oppervlakkigheid

Wie het metier van de nietszeggende oppervlakkigheid, verpakt in twintig seconden quotes, het best beheerst, mag zich kreunend vlijen in de pluchen stoelen van de macht. Om daarna de volgende jaren alleen maar in de cafetaria te gaan zitten om te kaarten. Bij afwezigheid verliest men een deel van zijn inkomen en dat is nu al aan de lage kant.

Vandaag worden de geloofsbrieven gecontroleerd. Dat doen de politici zelf. Stel je voor dat iemand anders daar zijn neus in zou steken. Alsof studenten zelf mogen beslissen wie een diploma krijgt en wie niet.

“Het onderzoek van de geloofsbrieven heeft een dubbele doelstelling : enerzijds wordt nagegaan of de verkozenen aan alle verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoen, anderzijds wordt erop toegezien dat de verkiezingen hebben plaatsgevonden in overeenstemming met de geldende regels.” Zo staat het in de grondwet.

Fluitje van een cent: je moet Belg zijn, 18 jaar, in België wonen en “het genot hebben van de burgerlijke en politieke rechten”. Kort samengevat: te belachelijk voor woorden.

Uithoudingstest in het Energy Lab

Ik stel voor dat die regel aangepast wordt aan de tijd. De kandidaat-parlementsleden worden aan een toelatingsproef onderworpen om te bewijzen dat ze hun mandaat waard te zijn. Een medisch onderzoek en een uithoudingstest in het Energy Lab, inbegrepen drug- en alcoholcontrole. Een uitgebreid psychologisch onderzoek, met bijzondere aandacht voor pathologieën en de aanwezigheid van hubris en narcisme. 

En een examen waarin de kandidaat moet bewijzen kennis te hebben van de grondwet. Voor zij die niet weten wat dat is: staat op de site van het parlement. Pdf. 83 bladzijden.

Inclusief een verhandeling over hoe men artikel 42 wil invullen: “De leden van beide Kamers vertegenwoordigen de Natie en niet enkel degenen die hen hebben verkozen.” Moet zelfs voor gesjeesde studenten rechten te doen zijn.

Er is geen tweede zit mogelijk: men kan zich hooguit opnieuw kandidaat stellen bij de volgende verkiezingen. De kans is groot dat alleen Hilde Crevits slaagt, maar dat risico moeten we dan maar nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234