Zaterdag 04/02/2023

Column

Laat het debat rond de vluchtelingenproblematiek niet uitgroeien tot een klovenstrijd

De laatste migranten worden van een vluchtelingenkamp aan de Hongaars-Servische grens naar Servië overgebracht. Beeld GETTY
De laatste migranten worden van een vluchtelingenkamp aan de Hongaars-Servische grens naar Servië overgebracht.Beeld GETTY

Guillaume Van der Stighelen is columnist.

GUILLAUME VAN DER STIGHELEN

Het is weer volop kloofjestijd. Daar zit de huidige vluchtelingenstroom voor iets tussen. Er is de kloof tussen links en rechts. Links roept dat we moeten helpen, rechts roept dat het onze schuld niet is. Er is de kloof tussen de islamofoben en de multiculti's. De islamofoben vinden de multiculti's naïef en zien een complot van de Golfstaten om in Europa de sharia in te voeren, de multiculti's zien de diversiteit toenemen en vinden de islamofoben paranoïde.

Wat ons brengt bij de aloude kloof tussen moslims en christenen, waarbij de laatsten vinden dat zij een monopolie hebben op de westerse waarden, en de eersten vinden dat die waarden verwerpelijk en decadent zijn.

Er is de kloof tussen arm en rijk, ook niet te onderschatten. En de kloof tussen het oude Europa en de nieuwkomers uit het Oostblok die geen Afrikanen over de vloer willen, tenzij om ze een lift te geven naar Duitsland.

Dan nog de kloof tussen zij die het veiliger vinden de grenzen open te gooien en zij die het veiliger vinden om de grenzen te sluiten. En er is plots ook een geweldige kloof tussen pers en bevolking. Want de pers hoort niet waar de burger mee zit, en de burger leest te weinig om goed ingelicht te zijn.

Kloven alom. En allemaal groeiend. Althans, zo schijnt het. Maar is dat ook zo?

Guillaume Van der Stighelen. Beeld Karoly Effenberger
Guillaume Van der Stighelen.Beeld Karoly Effenberger

Mensen maken zich zorgen over deze crisis. Iedereen die vandaag leeft, is opgegroeid met nieuwsbeelden van conflicten in het Midden-Oosten. En veel mensen zijn bang dat dit conflict dichterbij komt. Anderen dan weer niet. Maar ze praten er wel over. Aan de toog en thuis aan tafel, of over de haag heen. Daarbij worden argumenten aangedragen en meningen gevormd. Bezorgdheid wordt geuit op sociale media en nee, dat gebeurt niet altijd met evenveel elegantie. Maar het gebeurt wel. Het debat leeft. En dat zou zeer goed nieuws moeten zijn. Op voorwaarde dat men er geen klovenstrijd van maakt.

Als de openbare omroep vandaag zijn programma's wijdt aan de vluchtelingenproblematiek, dan mogen we hopen dat hij daar niet aan meedoet. Dat het geen poging wordt om de wereld te verdelen in mensen met een goed hart en mensen met een slecht hart. Niet in links en rechts, of christenen en moslims. Niet in emotionele en verstandige mensen. Niet in weldoeners en graaiers. Laten we hopen dat de omroep met deze inspanning de mensen wat dichter bij elkaar brengt en aanmoedigt om naar elkaar te luisteren, hoe onhandig ze zich soms ook uitdrukken. Dat ze inzien dat ze allemaal het beste voorhebben: burgers of politici, maakt niet uit. Mensen van hier, die nog moeten uitzoeken hoe ze omgaan met een probleem van daar. Niet eenvoudig, maar het kan wel. En het is nodig.

Want deze materie is net iets complexer dan het al dan niet invoeren van een indexsprong.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234