Maandag 03/10/2022

OpinieDr. Harrie Dewitte

‘Laat de huisartsen aan contacttracing doen’

null Beeld Belga/ROYALSBYROBIN
Beeld Belga/ROYALSBYROBIN

Dr. Harrie Dewitte, coördinator CoronaConsult Genk, e.a.

Dr. Harrie Dewitte

Al op 3 maart vaardigde het European Center for Disease Control de dwingende richtlijn uit om contacttracing uit te bouwen. Testen, contactopsporing en isolatie: het zijn de drie hoekstenen waarmee de aanpak van een epidemie staat of valt. Vijf maanden en 10.000 doden later loopt contactopsporing langs geen kanten. Waarom investeert de overheid niet duurzaam door huisartsen in te schakelen in de contacttracing? Hiervoor zijn veel argumenten.

Uit een bevraging bij alle huisartsen (140) van Genk, As, Opglabbeek, Zutendaal en Lanaken bleek dat 40 procent van hen overwoog om zelf, spontaan aan contacttracing te doen.

Er is een groot verschil tussen wanneer een patiënt een telefoontje ontvangt van een callcenter dan van haar/zijn huisarts. Zelfs ik zou de neiging hebben om de telefoon toe te gooien. Patiënten vertrouwen hun huisarts en delen ook vertrouwelijke informatie mee. De huisarts kan ook gemakkelijk toelating vragen om relevante informatie te gebruiken, en kan dat noteren in het Elektronisch Medisch Dossier (EMD), wat veel problemen met de privacywetgeving kan neutraliseren. Huisartsen kennen meestal ook het sociaal weefsel van de wijken waar ze werken. Het is op die manier veel gemakkelijker om clusters op te sporen.

Er zijn 60 eerstelijnszones in Vlaanderen en Brussel. Per contacttracer was er een budget voorzien van iets meer dan 7.000 euro per maand, met een totaalbedrag van 100 miljoen euro. Voor dat bedrag kan men een duurzame ondersteuning voorzien voor de eerste lijn, bijvoorbeeld a rato van het aantal patiënten, specifieke kenmerken van de bevolking, verstedelijking... enzovoort.

Per eerstelijnszone moet er minstens één arts met wat epidemiologische vaardigheden vergoed worden om alles te coördineren. Voor meer georganiseerde huisartspraktijken met een eigen secretariaat en verpleging zou een vergoeding kunnen afgesproken worden. Voor een alleen werkende huisarts is er bijkomend personeel nodig. Dat personeel kan zowel aangeworven worden via Vlaanderen als via de lokale besturen. Wij hebben een zeer goede ervaring met de samenwerking met het stadsbestuur van Genk tijdens de Covid-19-epidemie. En dat is in de meeste steden en gemeenten zo geweest. Alle centrumsteden hebben een of andere vorm van ‘wijkmanagers’ of wijkwerkers. Dat zijn mensen die de buurt zeer goed kennen, ook het vertrouwen van de mensen hebben. Die mensen zouden tijdelijk als opdracht kunnen hebben om samen met de huisartsen clusters op te sporen. De coördinatie zou moeten gebeuren door een huisarts. Die zou kunnen functioneren vanuit de wachtposten of vanuit lokalen van de huisartsenkring. Hiervoor moet ook een vergoeding voorzien worden.

Vertrekkende vanuit onze ervaring in de provincie Limburg is er meestal reeds een zeer goede samenwerking tussen de ziekenhuizen en de huisartsenkringen.

Ook digitaal is er reeds een zeer goed functionerende infrastructuur. Alle huisartsen werken met een Elektronisch Medisch Dossier. De digitale uitwisseling tussen labo (testen) en huisarts en tussen huisarts en ziekenhuis gebeurt nu al volledig automatisch. Zelfs het systeem van vergoeding via derde betaler is volledig operationeel. In de EMD’s van de huisartsen zitten reeds digitale rapporteringen verwerkt, ook naar Sciensano. Hierdoor zou alles minstens 4 dagen sneller verlopen. En bij Covid-19 is snelheid van groot belang.

En ten slotte heeft het Academisch Centrum voor Huisartsen van de KULeuven, onder leiding van professor Bert Vaes, een operationeel systeem voor automatische en systematische rapportering uitgewerkt voor de meest gebruikte EMD’s. Dat zou starten op 1 juli 2020.

Door te vertrekken van de huisartsen bij contacttracing en clusteropsporing vertrekt men zeer dicht bij de patiënt en bouwt men een fijnmazig en betrouwbaar netwerk uit, niet alleen om de epidemie te bekampen, maar later ook om een grootschalige vaccinatie te realiseren.

De andere briefschrijvers: Dr. Rob Smeets, voorzitter huisartsenkring Prometheus; Prof. Em. Frank Buntinx, Maasmechelen, ACHG, Univ Maastricht; Prof. Dr. Bert Vaes, ACHG; Prof.Michiel Thomeer, Longarts ZOL en UHasselt en Prof Dr. Bert Aertgeerts, Diensthoofd Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde KULeuven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234