Woensdag 28/09/2022

Opinie

Kunnen we in godsnaam stoppen aandacht te besteden aan een probleem dat er nooit een was?

Een 'roetpiet' in Antwerpen. Voor Théodomir Nsengimana zijn dit soort aanpassingen niet nodig. Beeld BELGA
Een 'roetpiet' in Antwerpen. Voor Théodomir Nsengimana zijn dit soort aanpassingen niet nodig.Beeld BELGA

Théodomir Nsengimana is CD&V-politicus en OCMW-raadslid in Aalst.

Théodomir Nsengimana

Als persoon met buitenlandse roots ben ik tegen elke vorm van racisme en discriminatie. Dat lijkt vanzelfsprekend. Omdat er blijkbaar nog weinig zekerheden zijn, vermeld ik het voor alle veiligheid. Ik had ook niet gedacht dat ik een jaar nadat ik het de laatste keer deed de Zwarte Piet-discussie alweer zou moeten voeren.

Théodomir Nsengimana. Beeld RV
Théodomir Nsengimana.Beeld RV

Is er nog iemand die ontkent dat de slavernij en de vele uitwassen van het kolonialisme moeten worden beschouwd als misdaden tegen de menselijkheid? Ik hoop van niet. En ik ben niet de enige. Het is nobel dat verenigingen ijveren voor de erkenning van die fouten en strijden voor eerherstel van duizenden zwarte slachtoffers. Maar kunnen we dit streven loskoppelen van de culturele context van Sint-Maarten, Sinterklaas en hun Zwarte Pieten?

Het bezoek van de kindervrienden en hun zwarte helpers is een jaarlijks feest voor jong en oud. Het is door de eeuwen heen uitgegroeid tot het ultieme familie- en kinderfeest. Een feest dat traditioneel wordt gevierd door alle lagen van de maatschappij, over de grenzen van politieke partijen en levensbeschouwingen heen.

Als Belg van Rwandese origine betwist ik ten stelligste dat 'veel Afrikanen' dit kinderfeest racistisch vinden. Die beschuldiging is provocatief en beledigend tegenover alle mensen die al jaar en dag deelnemen aan de feesten van Sint-Maarten en Sinterklaas, met als enig doel kinderen een fijne dag te bezorgen. Ze helpen mee aan een feest dat als doel heeft kinderen van elke huidskleur en sociaal-economische afkomst plezier te laten maken.

Veel van die mensen zijn ook tegen alle vormen van discriminatie en racisme. Vaak zijn ze in hun professioneel leven actief in het bestrijden van beide. Mocht het feest een racistisch karakter hebben, dan waren zij wel de eersten om dat aan de kaak te stellen.

Als ex-politiek vluchteling uit Rwanda weet ik tot welke zware humanitaire gevolgen racisme kan leiden. Ik heb niet de minste tolerantie voor praktijken die migrantenstromen veroorzaken en mensen het leven kosten. Ironisch genoeg vind ik dat net de politisering van de Zwarte Piet-discussie leidt tot onbegrip, intolerantie en de polarisatie van de samenleving. Is dat niet het laatste wat we dezer dagen kunnen gebruiken?

Door te pas en te onpas te schermen met zwaarbeladen termen die een ernstige inhoud hebben, riskeren we dat de echte discriminatie niet langer zal worden aangepakt. Meer nog: we riskeren dat racisme wordt gebagatelliseerd. En dat terwijl mensen van vreemde origine nog vaak worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt of bij het vinden van een woning.

Kunnen we er in godsnaam mee stoppen aandacht te besteden aan een probleem dat er nooit een was? En dat er nog steeds geen is? Zijn er geen maatschappelijke problemen genoeg die nog op oplossingen wachten? Gaan we tijd verspillen aan de huidskleur die de helper van een kindervriend moet krijgen of steken we die uren in creatieve oplossingen voor de lage participatiegraad van mensen van vreemde origine aan culturele activiteiten? Gaan we mensen tegen ons in het harnas jagen door hun culturele tradities aan te vallen of zoeken we samen naar antwoorden die armoede en werkloosheid bevechten?

Bij ons is de Sint al geweest. Wie nog moet wachten tot de andere komt, stel ik voor een wortel in de schoen te leggen 's avonds. Misschien liggen er op 6 december wel creatieve suggesties in.

Lees ook de opinie van Manuela Van Werde en Johan Swinnen: De domheid en de nutteloosheid van een Pietenpact

"Het is niet omdat iets niet racistisch bedoeld is, dat het niet racistisch kan overkomen." Lees ook het stuk van Bart Eeckhout: Vijf misverstanden over het 'Pietenpact' (+).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234