Zaterdag 04/07/2020
125.000 mensen kwamen de landstitel vieren in een stad van 250.000 inwoners. Wonderbaarlijk, schrijft Jan CallebautBeeld PHOTO_NEWS

Callebaut

Kunnen er alstublieft meer inspirerende creatieve ondernemers opstaan?

Marktonderzoeker Jan Callebaut en schrijvende medemens Guillaume Van der Stighelen schrijven om beurten een column op vrijdag.

Niemand hield het voor mogelijk wat er de laatste veertien dagen in Gent gebeurde. In een stad van net geen 250.000 inwoners waren er 125.000 mensen die de landstitel voetbal vierden als nooit tevoren. Het was voor hen dan ook de eerste keer ooit. De kern van deze uitbarsting van levensvreugde ligt bij ondernemers die de euvele moed hadden om na tien jaar getreuzel en gezeur over geld en regeltjes hun droom om te zetten in daadkracht.

Nu gaat heel België er vlotjes aan voorbij, maar de Gentse voetbaltempel kende op zijn zachtst gezegd geen optimale geboorte. We mogen veeleer spreken over een ezelsdracht met Uplace-iaanse barensweeën, met na verloop van tijd nog weinig believers en veel mediaheisa.

Het is dan ook wonderbaarlijk om te zien hoe een mega-ontwikkelingsproject een hele populatie Gentenaars kan inspireren tot een trance van collectieve emoties. Meer zelfs, alle voetbalkenners zijn ervan overtuigd dat dit het begin is van een blijvend positief verhaal.

Beeld Bob Van Mol

Gangmaker

Infrastructuur als gangmaker van zelfvertrouwen. Een grote investering in ijzer en beton als trigger om een collectief underdoggevoel af te schudden. Dit is het sprookje van ondernemers die een groepje openbare bestuurders vonden die een mirakel nodig hadden. Samen gingen ze risico's nemen. Samen gingen ze regeltjes tackelen.

Samen gingen ze ondernemen in de ware zin van het woord: "Financiële middelen inzetten samen met kennis, kunde en inzicht in samenlevingspsychologie." Het is alsof Keynes nooit is weggeweest en Friedman niet heeft bestaan. Om die laatste te parafraseren: "You can't rationalize all of the time." Mensen hebben duidelijk dromen nodig om te kunnen leven. Dergelijke grote ambitieuze projecten don't fool people, integendeel, ze geven mensen de energie om te durven. Helaas hebben we te weinig van deze fascinerende trajecten.

Alle lof aan de vele soorten creatieve ondernemers. Niet alleen Gent heeft supermannen. Er zijn ook die onwaarschijnlijke gasten van Tomorrowland. Zij hadden deze week Ban Ki-moon te gast om hun brug van de vriendschap, de One World-brug, in te huldigen. Ban Ki-moon, de secretaris van de VN, de man die je met wat verbeelding de president van de wereld mag noemen. Hij was in Boom, in de geboorteplaats van een (intussen) megafestival dat jaar na jaar uitgeroepen wordt tot het beste ter wereld.

Tomorrowland als exportproduct nummer één van een land dat allang niet meer durft te bestaan. Kunnen er alstublieft meer inspirerende creatieve ondernemers opstaan die samen met stimulerende bestuurders droomprojecten najagen? Bouwers van zelfvertrouwen heeft dit land nodig voor zijn bijna catatonische bevolking.

Halt aan controleurs die gewapend met remmende voetnoten verbitterende tegenwerking te vaak tot regel maken. We hebben dromen nodig om de samenleving weer inspirerende veerkracht te geven om vooruit te kijken, verder dan de zekerheid van een pensioen.

Proficiat KAA Gent om het volk van Gent die veerkracht terug te geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234