Dinsdag 10/12/2019

Standpunt

Kun je van iemand die 12.000 of 30.000 euro niet mist, verwachten dat hij de prijs van een brood kent?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Bon. We hadden al een schepen die niet gemerkt had dat hij bestuursvergoedingen ter waarde van 30.000 euro nooit gekregen heeft. Dat verhaal kennen we ook als dat van het (intussen voormalig) gemeenteraadslid dat ook al niet gemerkt had dat zij die vergoedingen ten onrechte wel was blijven krijgen.

Daar komt nu een Kamervoorzitter bij die ontslag neemt als fractieleider in de Gentse gemeenteraad omdat 'men' zijn geloofwaardigheid in het geding heeft gebracht. Over een vergoeding die hij, zo zegt hij nu, de laatste twee jaar niet gekregen heeft.

Euh... Pardon? “Ik zal u zeggen: al was het onbetaald, dan had ik het nog gedaan”, zei Siegfried Bracke vorige week nog over zijn advies aan Telenet in deze krant. Het was dus ook echt gratis.

Uit 'vertrouwelijkheid' had hij dat niet eerder gemeld, zegt hij er bij. Vorige week: “Ik heb nog geen tijd gehad om het na te trekken, maar ik denk dat de bedragen die circuleren juist zijn.” Zou het ook kunnen dat meneer Bracke pas onlangs zelf beseft heeft dat hij nooit een factuur instuurde voor adviezen waar Telenet best voor had willen betalen?

Geloofwaardigheidsprobleem

Is het trouwens niet vreemd dat meneer Bracke in Gent aan de kant gaat vanwege een geloofwaardigheidsprobleem met zijn job in Brussel? Het is over de cumulatie van het Kamervoorzitterschap met dienstverlening aan een privébedrijf, gratis of niet, dat ophef is ontstaan. Moet een Kamervoorzitter dan niet onbesproken zijn ? 

Ter verdediging van Siegfried Bracke: hij is niet de eerste en enige die de onafhankelijkheid van het Kamervoorzitterschap niet te nauw neemt. Herman Van Rompuy zat zelfs als zetelend Kamervoorzitter bij Dexia in het bestuur toen die bank op de klippen liep.

In het beste geval gaat het zowel bij Koen Kennis en Leen Verbist als bij de fantoomvergoeding van Siegfried Bracke om verregaand amateurisme. Dat maakt het niet beter.

Hoe denken de betrokken politici dat gewone mensen kijken naar zoveel financiële nonchalance? Voor een zeer grote meerderheid van de 'hardwerkende Vlamingen' is 12.000 euro heel veel geld. Kun je van iemand die 12.000 of 30.000 euro niet mist, verwachten dat hij de prijs van een brood kent? 

Woensdag publiceren we in 'Het grote psychiatrierapport' een getuigenis van een nachtverpleger, die in zijn eentje een psychiatrische dienst draaiende moet houden. Hoe verbijsterd moeten mensen zoals hij dit financieel amateurtheater aanhoren, terwijl ze naar hun eigen loonbrief staren? Of terwijl ze dezelfde politici horen benadrukken dat er geen alternatief is voor verdere besparingen in de sociale zekerheid?

Yves Leterme

Het houdt niet op. Nu blijkt dat Yves Leterme minder dan twee (2!) weken na het einde van zijn premierschap al het adviescomité van Telenet binnenrolde. Voor veertien dagen adviseurschap eind december 2011, zonder deontologische ontluizing, ontving meneer Leterme 8.000 euro. Dat is euh... goed verdiend. 

Meneer Leterme was tot 6 december 2011 politiek eindverantwoordelijke voor de grote concurrent van Telenet. Maar dat, zo wordt ons gevraagd te geloven, zal wel toeval zijn. 

Meneer Leterme waakt nu vanuit Zweden over het welzijn van de werelddemocratieën. Of er ook een afdeling van zijn organisatie over normbesef en ethiek gaat, is niet duidelijk. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234