Dinsdag 27/09/2022
Alain Gerlache. Beeld DM
Alain Gerlache.Beeld DM

OpinieAlain Gerlache

Krijgt De Croo de Belgische stekker weer in het stopcontact?

Alain Gerlache is journalist en columnist bij De Morgen.

Alain Gerlache

Het was het laatste spannende moment – en niet het geringste. In de realityshow die de vorming van de Vivaldi-regering was geworden, met slaande deuren en geveinsde verzoeningen, bleven slechts twee kandidaten voor de Wetstraat 16 over. Het is dus Alexander De Croo geworden. De nieuwe premier is het voorbije decennium uit de schaduw van zijn vader ontsnapt. Maar niet altijd op een positieve manier – zoals in 2010, toen hij de stekker uit de regering-Leterme trok en België in de langste postelectorale crisis van zijn geschiedenis stortte. Hoe dan ook is de naam De Croo, dankzij Herman, in Wallonië en Brussel een door en door Belgisch merk naar het voorbeeld van Côte d’Or, de Rode Duivels of de Koninklijke Familie. Dat stelt gerust.

Voor veel Franstaligen is dit de kers op de taart, want de Vivaldi-regering lijkt de Vlaams-nationalisten nu helemaal een hak te zetten. Ten zuiden van de taalgrens is de N-VA nog nooit zo onpopulair geweest, vooral als gevolg van de harde taal van Bart De Wever. Weinig mensen vinden het erg dat die partij in de oppositie wordt gedrukt. Natuurlijk kan de CD&V nog altijd onrust zaaien in de communautaire dossiers, maar ze is verzwakt, verdeeld en geïsoleerd – het is de enige partij die geen steun krijgt van haar tegenhanger in de andere gemeenschap – en twijfelt terecht over haar bestaansreden. Anderzijds heeft haar recente opstelling in de abortuskwestie en andere ethische dossiers getoond dat ze kan dwarsliggen. In het zuiden wordt ze gewantrouwd.

Voor het overige heeft de nieuwe regering veel om in de smaak te vallen bij de Franstaligen. Ze beschikt over een comfortabele meerderheid, met de drie grootste Franstalige partijen, die bovendien de meerderheid vormen op het Waalse niveau en dat van de Franse Gemeenschap. De twee centrumpartijtjes, cdH en DéFI, zullen niet veel weerwerk kunnen bieden tegen een regering die zelf een centristisch compromis tussen zeven heel verschillende partijen heeft moeten vinden. De nieuwe regering zal wel met een forse linkse oppositie te maken krijgen, zeker in Wallonië, waar de PTB niets door de vingers zal zien. In Vlaanderen zal de tegenkanting dan weer uit de rechtse hoek komen – daar hebben we al een voorproefje van gekregen in de Kamer, met de N-VA, en op de Heizel met het Vlaams Belang.

Slaakt het zuiden van het land een zucht van opluchting, nu de politieke crisis voorbij is en het nieuwe team zijn eerste maatregelen aankondigt? Zo eenvoudig is het niet. Misschien is dit slechts een adempauze. Alles wekt immers de indruk dat men vooral tijd heeft gewonnen, terwijl 2024 en een onvermijdelijke nieuwe staatshervorming aan de horizon opdoemen. Laurette Onkelinx, die uit de actieve politiek gestapt is, sprak deze week op de RTBF over een overgangsregering en het nakende einde van het federalisme zoals wij het kennen. Krijgt de regering-De Croo de Belgische stekker weer in het stopcontact? Zelfs voor veel Franstaligen lijkt niets minder zeker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234