Zondag 29/11/2020

OpinieWillem Post

Kooivechter Trump bijt tanden stuk op beheerste Biden

Beeld Getty Images

Willem Post is Amerika-deskundige aan het Instituut Clingendael

De Amerikaanse verkiezingsstrijd laat zich vergelijken met een sportmatch. Zo’n ellenlange race naar het Witte Huis doet mij denken aan een grote ronde waarin de wielrenners dag-in dag-uit barrières moeten slechten.

De Amerikaanse kandidaten hebben ook al vele pieken en dalen achter de rug. Slingeren zich over modderige kasseien en kunnen zo maar uitglijden over een politieke bananenschil. Na het debat van vannacht is dan eindelijk in de verte de finish in zicht.

In 2020 heeft het corona-virus veel veranderd. Joe Biden kon rustig in zijn politieke schommelstoel aanschouwen hoe Donald Trump het virus onderschatte met desastreuze gevolgen voor de gezondheid én economische gesteldheid van miljoenen Amerikanen.

Aan de vooravond van het debat lag Biden dan ook comfortabel voor. Met name onder vrouwen trekt Biden in de peilingen twee keer zoveel aanhang als Hillary destijds.

Om nog even in sporttermen te blijven: vannacht moest Trump in ‘het boksgevecht van de eeuw’ zijn tegenstander als het maar even kon knock-out-out slaan, Biden kon genoegen nemen met een beheerste puntenoverwinning. Wonderlijk: juist de zittende president was getransformeerd tot de grote uitdager.

Welnu, als een kooivechter ging Trump op z’n prooi af. ‘Sleepy Joe’ was van tevoren neergezet als ‘een wandelend wrak dat alleen nog ademhaalde’ en dat, aldus Trump, slechts met vijftien kopjes koffie of andere stimulerende middelen enigszins op de been gehouden kon worden.

Maar het pakte vannacht anders uit. Ondanks regelmatig wat versprekingen hield Biden zich staande. Trump probeerde Biden neer te zetten als een lakei van linkse Democraten als Bernie Sanders. Biden pareerde door klip en klaar aan te geven ‘dat hij de Democratische partij is’. Hij speelde slim uit dat hij een stevig gelegenheidspact heeft met de linkervleugel van de Democratische partij en gaf Trump daarmee geen ruimte.

Biden gaf aan dat hij geen voorstander is van de New Green Deal maar wel veel extra milieu maatregelen steunt. Op de eerste dag van zijn presidentschap zal hij weer aansluiten bij het Parijse klimaatakkoord. Ook wil hij de particuliere verzekeringen van Amerikanen, die daar tevreden over zijn, niet aantasten. Wel wil hij ‘Obamacare’ uitbreiden voor miljoenen Amerikanen.

Trump overspeelde zijn hand door op te scheppen over de economie ‘die zich fantastisch herstelt’ dankzij het openstellen van de economie onder zijn aanhoudende druk. Trump vertelde ook trots dat er nu minder corona slachtoffers vallen. Onder Biden president zouden er miljoenen extra slachtoffers zijn geweest, aldus de president.

Biden ontweek de aanvallen van Trump behendig door regelmatig in de camera te kijken en de Amerikaanse bevolking persoonlijk toe te spreken. Hij wees fijntjes op de slechts 750 dollar federale inkomstenbelasting die Trump betaalde in 2016 en 2017, zoals de New York Times deze week bekend maakte. ‘Onderwijzers betalen meer’. Biden noemde het een schande. Trump ontkende.

De gezichten spraken boekdelen. Trump keek voortdurend boos, Biden toverde met enige regelmaat een glimlach op zijn gezicht. Regelmatig noemde Biden in tussenzinnetjes de president een leugenaar en ook een clown ‘die nooit de waarheid vertelt.’

Door de vele persoonlijke aanvallen, ontspoorde het debat in chaos. De ervaren, veel geprezen moderator Chris Wallace ging ten onder en smeekte Trump herhaaldelijk zich aan de regels te houden en Biden niet voortdurend in de rede te vallen en tijd van zijn opponent af te nemen. ‘U ging van tevoren akkoord met de regels en u houdt zich er niet aan’, zo luidde zijn scherpe oordeel.

Net als in eerdere campagnedagen hoefde Biden in feite niet zoveel te doen. Trump haalde zich zelf onderuit door extreem rechtse, racistische demonstranten niet op te roepen zich vreedzaam te gedragen. Ook legde hij een bom onder de verkiezingsuitslag door te voorspellen dat het nog wel maanden kan duren voordat de uiteindelijke resultaten bekend zouden zijn. Hij wees op de miljoenen stemmen per post die chaos zullen veroorzaken en zei dat er nu bij de vroegstemmers al vele malversaties zichtbaar zijn.

Chaos, geweld? Zo’n klimaat van angst zal de zwevende en vooral ook vrouwelijke kiezer niet geruststellen. Biden stond er bij en keek ernaar. Veel meer hoefde hij niet te doen. Voor het debat had hij al 65 procent van de vrouwelijke steun in de peilingen en dat zal verder toenemen.

Maar toch, de grote verliezer is het Amerikaanse volk. Biden scoorde een zeventje, Trump een onvoldoende. Onze grote bondgenoot aan de overkant van de Atlantische Oceaan gaat een onzekere, angstige tijd tegemoet. Hoe anders dan het feest van de democratie wat een verkiezingsstrijd hoort te zijn. Arm Amerika!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234