Vrijdag 24/05/2019

Opinie

Kom in Brussel wonen als je vindt dat er te weinig Nederlands wordt gesproken

Bram Boriau Beeld rv

Bram Boriau (°1980) woont al bijna twintig jaar in Brussel en leidt het communicatiebureau Talking Birds.

Hendrik Bogaert (CD&V) wil ‘Maandag Nederlands’-dag invoeren in Brussel. Ik wil graag ‘Donderdag Gele Broeken’-dag invoeren in Jabbeke, maar dat is een ander verhaal. Ook in Bij Debecker op Radio 1 lieten erg veel mensen zich negatief uit over het feit dat er te weinig mensen Nederlands praten in Brussel.

Mijn antwoord is simpel: als je wil dat er in Brussel meer Nederlands wordt gesproken, ga er dan wonen. Het lost direct een groot deel van het fileprobleem op.

Het is duidelijk dat veel Vlamingen een moeilijke relatie hebben met Brussel. Ik begrijp dat zelfs. Er zijn veel problemen en het is zelfs vaak frustrerend dat er niet altijd Nederlands wordt gesproken.

Wat me stoort is dat veel Vlamingen blijven klagen over het ‘probleem Brussel’, maar er zelf niet wonen en er zelden komen. Het taalgebruik is niet het grootste probleem in Brussel. Meer zelfs: het feit dat hier zo veel talen worden gesproken is één van haar gigantische rijkdommen.

Als Nederlandstalige krijg je in Brussel veel meer kansen: betere jobs, een zeer uitgebreid cultuuraanbod… Nederlandstaligen zijn politiek oververtegenwoordigd en bekleden sleutelposities in de regionale administratie. Er is een zeer sterk netwerk van interessante mede-Nederlandstaligen die je in geweldig fijne café’s kunt ontmoeten. En je kan de dag erna langer slapen want je staat niet in de file. Kers op de taart: je doet direct iets aan dat knagende gevoel dat je iets moet doen voor de Vlaamse zaak door zelf een deel te worden van de oplossing. Waar wacht je nog op om naar hier te verhuizen?

Ziezo. Hendrik Bogaert et les autres: ik heb een Immoweb-verslaving dus ik besteed graag een paar uur per week aan het doorsturen van geschikte panden. Laat maar iets weten, dan kan je maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag zo veel Nederlands praten in Brussel als je wil. Op donderdag mag je dan in een gele broek in Jabbeke rondhossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.